FB pixel TP pixel
Strhující výkon Adama Sandlera a řada problémů. Sci-fi Kosmonaut z Čech rozděluje kritiky © Netflix

Strhující výkon Adama Sandlera a řada problémů. Sci-fi Kosmonaut z Čech rozděluje kritiky

Už 1. března se podívá na Netflix jeden z nejočekávanějších sci-fi snímků letošního roku. Adam Sandler se totiž představí jako hlavní hrdina v projektu Kosmonaut z Čech podle stejnojmenné knihy Jaroslava Kalfaře. První recenze slibují skvělé herecké výkony, spokojené ale úplně nejsou.

Filmové novinky

Očekávaná sci-fi novinka Netflixu Kosmonaut z Čech má za sebou premiéru na festivalu Berlinale a zároveň dnešním dnem vstupuje v zahraničí v limitovaném uvedení do kin. S tím jsou samozřejmě spojené i první recenze zahraničních kritiků, kteří již měli možnost film vidět a jednohlasně vyzdvihují herecký výkon Adama Sandlera. V tomto případě nejde o moc velké překvapení, neboť Sandler opakovaně dokazuje, že je mužem dvou tváří. Ujeté komedie točí především s kamarády, mnohdy dokonce jako tak trochu natáčenou dovolenou a hlavně pro peníze. Pro své vlastní umělecké uspokojení pak tvoří snímky jako Drahokam nebo Životní trefa, v nichž dokazuje, že komediální herci mají i úžasný dramatický rozsah.

Skvělý Sandler v banálním filmu?

Sandler patří mezi dva velké trumfy nového filmu, který natočil režisér Černobylu Johan Renck. Druhý silný základ má snímku poskytovat výtečná technická stránka a celková estetika filmu, která mu vtiskává hutnou atmosféru a podporuje tematickou linku osamění, mezilidských vztahů a touze po spojení s blízkými. Dále se však reakce kritiků značně rozchází. Například Linda Marric z HeyUGuys je velmi spokojená a píše o filmu jako o „velkolepém vesmírném příběhu, který rezonuje na osobní úrovni, když spojuje témata lásky, ztráty a toku času“. Tim Robey z Daily Telegraph sice hodnotí film průměrně, ale obdivuje ho. Řadil by ho dle svých slov mezi „chvályhodná selhání a roztomilé podivnosti.“ Najdeme ale i ostřejší reakce. Například Damon Wise z magazínu Deadline film příkře hodnotí jako „velmi doslovnou interpretaci písně Rocket Man Eltona Johna.“ Siddhant Adlakha z IGN zase vidí film jako „emocionálně nadutý a filozoficky banální“.

Kosmonaut z Čech tak v rámci celkového hodnocení agregátoru Rotten Tomatoes aktuálně získává 60 procent pozitivních reakcí při průměrném hodnocení 6,4 bodů z 10 možných. Zdá se tedy, že nás 1. března čeká na Netflixu spíše průměrná podívaná, jež bude hezky vypadat a nabídne Sandlera v dalším povedeném výkonu. Očekávání však byla poněkud větší.

Závěrem připomeňme, že kniha Kosmonaut z Čech, která byla publikovaná již v roce 2017, vypráví příběh českého astrofyzika Jakuba Procházky, který je vybrán k riskantní průzkumné misi na sledování neznámého vesmírného mraku Chopra, umístěného mezi Zemí a Venuší. Jak Procházka putuje vesmírem, vede filozofické debaty s imaginárním mimozemským pavoukem a setkává se s ruskou posádkou, ze všeho nejvíc ale doufá v návrat domů a sní o nápravě svého vztahu s manželkou. Sandlerovi ve filmu sekunduje Carey Mulligan v roli manželky. Kromě ní uslyšíme i hlas Paula Dana, který namluvil pavoučího mimozemšťana Hanuše.

Zdroj: Netflix / Rotten Tomatoes

Netflix uvede hvězdy filmů pro dospělé. Italského hřebce vyzve česká legenda
Netflix uvede hvězdy filmů pro dospělé. Italského hřebce vyzve česká legenda
22.02.2024 13:45:00 | Filmové novinky

Na Netflixu dojde na začátku března ke kuriózní situaci. Premiéru totiž budou mít hned dvě novinky, které se zaobírají tématem pornografie. Tím prvním bude seriálové zpracování osudu Rocca Siffrediho, společně s ním pak zkusí diváky zaujmout tragický příběh sportovkyně a herečky ve filmech pro dospělé Andrey Absolonové.

Náhrada Strážců galaxie je tady. Skvělý trailer slibuje apokalyptický sci-fi nářez
Náhrada Strážců galaxie je tady. Skvělý trailer slibuje apokalyptický sci-fi nářez
21.02.2024 19:00:00 | Filmové novinky

Studio Lionsgate konečně ukázalo první trailer na očekávanou filmovou adaptaci milované videoherní série Borderlands. A režisér Eli Roth jde očividně směrem marvelovských Strážců galaxie, které by tahle partička ujetých hrdinů v extrémních situacích ráda nahradila. V hlavní roli se odvázala Cate Blanchett.

Aquaman 2 dorazí na HBO Max o 14 dní dříve, než se čekalo
Aquaman 2 dorazí na HBO Max o 14 dní dříve, než se čekalo
21.02.2024 15:00:00 | Filmové novinky

Aquaman a ztracené království, pokračování superhrdinského velkofilmu s Jasonem Momoou v hlavní roli, bude k vidění již za několik dní na HBO Max. Epický biják tak dorazí dříve, než se očekávalo.

Tvůrce Temného případu otevřeně nesnáší 4. řadu. Hlavní herečka si to líbit nenechala
Tvůrce Temného případu otevřeně nesnáší 4. řadu. Hlavní herečka si to líbit nenechala
21.02.2024 12:10:00 | Filmové novinky

HBO odvysílalo závěrečný díl 4. řady Temného případu s podtitulem Temná krajina a zatím se zdá, že ohlasy jsou značně rozpačité. Mezi zástupce zklamaných diváků se zařadil i tvůrce předchozích řad Nic Pizzolattto. Jeho šíření negativních příspěvků si ale nenechala líbit představitelka hlavní role.