FB pixel TP pixel
Nejlepší válečný film dekády míří na Netflix. Recenze chválí jatka bez kompromisu © Netflix

Nejlepší válečný film dekády míří na Netflix. Recenze chválí jatka bez kompromisu

Zdá se, že podzimní nabídku bude mít Netflix silnou i v letošním roce. První recenze jeho adaptace protiválečné klasiky totiž nešetří chválou a mluví o nejlepším válečném spektáklu za poslední dekádu.

16. 10. 2022 14:00 | Filmové novinky

Zdá se, že se opravdu zadařilo a Na západní frontě klid režiséra Edwarda Bergera skutečně naplní příslib hutné adaptace literární klasiky Ericha Maria Remarqua a nabídne spektákl, který silně zaboří prst do rány ztělesňující nesmyslnost válečných konfliktů. Už trailer, na který se můžete podívat níže, vypadal výtečně, první recenze však mluví o naprosté filmové události, která dokonale pochopila svou předlohu a nebojí se tnout do živého bez jakéhokoli kompromisu.

Berger, který doposud nejvíce zaujal sériemi Patrick Melrose nebo Your Honor, podle dosavadních reakcí natočil výjimečný film, který v komerčním válečném žánru nemá za poslední roky obdoby a hravě strká do kapsy třeba 1917 Sama Mendese. Velkou chválu film získává za zobrazení války jako něčeho absolutně příšerného, z čehož nemůže ve finále vyjít žádný vítěz, jen naprosto zbytečné utrpení. Akční scény jsou podle reakcí naprosto brutální a nesmlouvavé, snímek za to ale dostává body k dobru, protože se nejedná o adoraci násilí, ale důležitý střípek do mozaiky válečných krutostí, jež nakonec vede k devastující emocionální katarzi.

Doposud nejdražší německý film vznikající pod hlavičkou Netflixu sice má mohutných 150 minut, svou monumentální stopáž ale bez problémů obhájí a naplno využívá při svém zobrazení zákopových bitev toho, co nabízí moderní technologie. Někteří recenzenti se nebrání ani označení filmu za dosud nejlepší adaptaci Remarqueova románu. Snímek má aktuálně úžasných 93 procent pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes, my pak můžeme být hrdí i na to, že se na filmu podíleli i Češi. Film totiž částečně vznikal i na zdejších lokacích.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejbrutálnější komiks roku! Nový akčňák The Rocka sbírá chválu a má nečekané cameo
Nejbrutálnější komiks roku! Nový akčňák The Rocka sbírá chválu a má nečekané cameo
16.10.2022 11:50:00 | Filmové novinky

První diváci měli možnost vidět očekávaný komiksový trhák Black Adam, na jehož přípravách strávil Dwayne Johnson alias The Rock více než dekádu. Podle prvních reakcí se však čekání vyplatilo a výsledkem je jeden z nejzábavnějších spektáklů za poslední dobu. Především, co se týče značky DC Comics.

Dvě české komediální novinky se řítí online. Časově budou exkluzivní
Dvě české komediální novinky se řítí online. Časově budou exkluzivní
14.10.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Streamovací služby začínají pořádně těžit své postavení a přetahují se o zákazníky svými exkluzivními nabídkami. Nejinak je na tom tuzemské Voyo, které odhalilo data uvedení svých dvou velkých říjnových premiér.

Jeden z nejlepších hororů roku míří do Česka. Již brzy bude online
Jeden z nejlepších hororů roku míří do Česka. Již brzy bude online
13.10.2022 17:00:00 | Filmové novinky

Zdá se, že letošní hororová nadílka bude pořádně bohatá. A nemusíte mít předplacený zrovna Netflix. Výbornou novinku totiž nabídne i konkurence.

Nový hororový hit Netflixu láme rekordy ve strašení. Tolik děsivých momentů jinde neuvidíte
Nový hororový hit Netflixu láme rekordy ve strašení. Tolik děsivých momentů jinde neuvidíte
12.10.2022 17:00:00 | Filmové novinky

Režisér Mike Flanagan je ohromným fanouškem hororů a nebojí se žánr nejrůzněji ohýbat či zesměšňovat. Ve svém novém hororovém hitu na Netflixu se rozhodl, že zlomí i žánrový rekord a zapíše se do Guinnessovy knihy rekordů.