FB pixel TP pixel
Oppenheimerův vnuk chválí Nolanův trhák. Vadí mu jen jedna historicky nepodložená scéna © Universal Pictures

Oppenheimerův vnuk chválí Nolanův trhák. Vadí mu jen jedna historicky nepodložená scéna

Vnuk Roberta J. Oppenheimera poskytl tento týden rozhovor, ve kterém hodnotil film Christophera Nolana i to jak se mu povedlo ztvárnit jeho dědečka. Prozradil také, která scéna se mu nelíbila a nejraději by ji z filmu odstranil.

Filmové novinky

V nedávném rozhovoru pro časopis Time se Charles Oppenheimer, vnuk Roberta J. Oppenheimera, rozhovořil mimo jiné o tom, jak se mu líbila filmová novinka Christophera Nolana, jak věrohodně snímek představil jeho dědečka a promluvil i o scéně, kterou by z filmu rozhodně odstranil. Charles Oppenheimer prozradil, že byl dvakrát štábem pozván na natáčení a samotný režisér jej prý varoval, že se ve filmu záměrně z důvodu umělecké licence objeví scény „které bylo nutné oproti realitě trochu zdramatizovat, a části, které byly kompletně změněny“. Přes tato upozornění ale Charlesi leží v žaludku scéna, v níž se Robert J. Oppenheimer v podání Cilliana Murphyho pokusí zabít svého profesora vstříknutím kyanidu do jablka.

Charlesovi vadí tato historická nepřesnost, která nemá žádnou faktickou oporu. „Neexistuje žádný záznam o tom, že by se pokusil někoho zabít. To je opravdu závažné obvinění a jedná se o historickou revizi.“ Vnuk ovšem zdůrazňuje, že zmínka o otráveném jablku je už v knize American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer z roku 2006, podle které Christopher Nolan napsal svůj scénář. Navíc jde o důležitou část v narativu příběhu, když je už během expozice dramaticky správně naznačováno, jak bude Oppenheimer reagovat na svůj čin v podobě sestavení jaderné zbraně, kterou posléze vnímá s výčitkami stejně jako vpíchnutí kyanidu do ovoce. Celkově se každopádně Charlesi Oppenheimerovi dramatizované zobrazení historie a jeho dědečka líbilo. „Jsou tam části, se kterými nesouhlasím, ale ne kvůli Nolanovi… On je expert, on je umělec a v jeho oboru je génius."

Zdroj: THR

Netflix přepsal historické tabulky sledovanosti seriálů. Zaklínač je v ohrožení
Netflix přepsal historické tabulky sledovanosti seriálů. Zaklínač je v ohrožení
27.07.2023 18:45:00 | Filmové novinky

Netflix oslavuje další seriálový hit, který si může zařadit do své stále rostoucí portmonky globálních megahitů. Novinka ze série Bridgertonovi dokonce dotírá na Zaklínače.

Depp versus Heardová: Netflix odhalil trailer na seriál o šíleném soudu celebrit
Depp versus Heardová: Netflix odhalil trailer na seriál o šíleném soudu celebrit
27.07.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Netflix zakoupil práva na dokumentární seriál o soudním sporu mezi Johnnym Deppem a Amber Heard. Soudní líčení bylo v roce 2022 celosvětově vysílané, nový seriál pak dodává kontext celého sporu a zkoumá fascinaci soukromím celebrit.

Velká kaňka na MeToo. Kevin Spacey sexuální trestné činy nespáchal, čeká se návrat k herectví
Velká kaňka na MeToo. Kevin Spacey sexuální trestné činy nespáchal, čeká se návrat k herectví
26.07.2023 18:30:00 | Filmové novinky

Pro herce Kevina Spaceyho je dnes dobrý den. Londýnský soud totiž herce zprostil obvinění ze sexuálních trestných činů, které měl spáchat v letech 2001 až 2013. Oživí pozitivní výsledek soudu jeho zničenou kariéru?

Projekce Oppenheimera zasáhla cenzura. Nahou hvězdu museli trikaři digitálně zakrýt
Projekce Oppenheimera zasáhla cenzura. Nahou hvězdu museli trikaři digitálně zakrýt
26.07.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Aby mohlo být velkolepé životopisné drama Oppenheimer promítáno v některých konzervativních zemích, musela kvůli sexuální scéně s Florence Pugh zasáhnout cenzura. Její digitální „vylepšení“ režiséra Christophera Nolana pravděpodobně nepotěšilo.