FB pixel TP pixel
Zbičovaný Will Smith má šanci na dalšího Oscara. Kritici na krutém spektáklu chválí silné emoce © Apple TV+

Zbičovaný Will Smith má šanci na dalšího Oscara. Kritici na krutém spektáklu chválí silné emoce

Jeden ze žhavých kandidátů na Oscara, otrokářské drama Osvobození v hlavní roli s Willem Smithem, bude již brzy k vidění na streamovací platformě Apple TV+. První reakce kritiků lákají na kvalitní těžkotonážní drama, jiné naopak varují před vykalkulovaným titulem mířícím na výroční filmové ceny.

5. 12. 2022 15:00 | Filmové novinky

Ambiciózní historické drama Osvobození s Willem Smithem v hlavní roli by se určitě rádo ucházelo o některou z oscarových sošek. Společnost Apple, která film distribuuje, jej před plánovanou premiérou na své streamovací platformě nechává kvůli oscarovým nominacím oběhnout povinné kolečko v amerických kinech. Díky tomu jsou s předstihem k dispozici i první reakce kritiků, které mohou z části napovědět, jak se bude otrokářskému dramatu Osvobození dařit ve sbírání nejrůznějších výročních filmových cen. Film je inspirován nechvalně známou fotografií „bičovaného Petra“ z roku 1863, která vyvolala silnou podporu Severu pro ukončení otroctví. Peter (Will Smith), který putuje bažinami Louisiany před pronásledovateli, se musí přidat k armádě Unie, což je jeho jediná šance na svobodu a znovushledání se svou rodinou.

Z prvních kritických reakcí to bohužel vypadá, že drama v režii Antoinea Fuquy se novou klasikou nestane. Na serveru Rotten Tomatoes si totiž prozatím drží skóre 50 % kladných reakcí s průměrnou známkou 6,1 bodů z 10. Recenzenti hodnotí Osvobození jako plochý otrokářský epos, ke kterému se dokonale hodí označení „návnada na ceny“. Filmu se mimo jiné vytýká historická nepřesnost, většina hodnotících navíc není spokojena s příběhem, který postrádá napětí. Film naštěstí není nikdy nudný a je určitě strhující svou výpravou, po zhlédnutí ale může divák pociťovat určitou prázdnotu, když nelze jasně rozluštit, co se tímto příběhem snažili tvůrci říct. Každopádně se kritická obec shodla na jedné věci: Will Smith podává jeden z nejemocionálnějších výkonů své kariéry a film bychom si měli pustit kvůli jeho hereckému nasazení. Osvobození bude online od 9. prosince na Apple TV+.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Tuší Netflix propadák? Nový Zaklínač v traileru zoufale láká na návrat milované postavy
Tuší Netflix propadák? Nový Zaklínač v traileru zoufale láká na návrat milované postavy
04.12.2022 12:00:00 | Filmové novinky

Už 25. prosince dorazí na Netflix další část ságy o Zaklínači. Tentokrát se ale podíváme do dávné minulosti do momentu, kdy se na Kontinent dostala smrtonosná monstra. Problémy provázená minisérie v traileru naznačuje, že Netflix nemá ve spin-off hlavní ságy série s Geraltem z Rivie příliš velkou důvěru.

Netflix zrušil další velkou seriálovou novinku. Tvůrce odchází ke konkurenci
Netflix zrušil další velkou seriálovou novinku. Tvůrce odchází ke konkurenci
04.12.2022 11:25:00 | Filmové novinky

Hororový seriál Půlnoční klub od Mikea Flanagana, který byl uveden na Netflixu na počátku října, se bohužel rozuzlení svého tajemného příběhu nedočká. Streamovací gigant se rozhodl ukončit práce na dalším vývoji.

Nejlepší sci-fi roku dorazí už v lednu. Trailer očekávané novinky je čirá dokonalost
Nejlepší sci-fi roku dorazí už v lednu. Trailer očekávané novinky je čirá dokonalost
04.12.2022 11:00:00 | Filmové novinky

Zdá se, že nás čeká vskutku fenomenální vstup do nového roku. Horká seriálová novinka The Last of Us totiž představila trailer, který si říká o zařazení mezi nejlepší upoutávky letoška a dost jasně naznačuje, že nás již z kraje roku dost možná čeká nejlepší seriálový počin léta páně 2023. Perfektní je na něm totiž snad naprosto všechno.

Pán prstenů překvapuje přeobsazením úžasného padoucha. Přidává nové herce
Pán prstenů překvapuje přeobsazením úžasného padoucha. Přidává nové herce
02.12.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Seriál Pán prstenů: Prsteny moci patří k největším televizním hitům letošního roku a očekávání od druhé řady jsou nemalá. Tvůrci navíc slibují alespoň částečné změny způsobené kritikou řady fanoušků. První velká změna v obsazení ale diváky vynucena nebyla a zamrzí.