FB pixel TP pixel
Český film roku v prvním traileru. Lepší komedie tu nebyla od Vlastníků © Artcam

Český film roku v prvním traileru. Lepší komedie tu nebyla od Vlastníků

Bod obnovy? Úsvit? Brutální vedro? Ambiciózních českých filmů je letos spousta, jen jeden je ale tak nevtíravý a dokonale trefný, až si obratem krade divácká srdce pro sebe. Přišla v noci je totiž důkazem, že nepotřebujete velké peníze a rozmáchlé kulisy, abyste rozehráli nejlepší film roku.

Filmové novinky

O nenápadné černé komedii Přišla v noci, která často postává na hraně hororu o domácí invazi, věděl před premiérou v Karlových Varech málokdo. Stylová žánrovka režisérského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček si však od prvního uvedení získala srdce řady diváků a během svých předpremiér v průběhu léta dokázala pravidelně zaplňovat kinosály a hlavně sklízet spokojené ohlasy smějících se diváků.

Pro jednoho komedie, pro druhého horor

Film vypráví o mladém páru třicátníků, k němuž se přistěhuje matka jednoho z nic. Co ale začíná jako pouhé přespání se postupně stává domácím terorem, při němž úsměv na tváři nenávratně mizí. Středobodem filmu je fantastická Simona Peková, která má nakročeno k tomu být na českých výročních cenách vyhlášena objevem roku. Její démonická matka Valérie totiž zatápí páru ve složení Annette Nesvadbová a Jiří Rendl skutečně pečlivě. Zároveň ale nepadá do stereotypu a nikdy k ní nepocítíte nenávist. Za Valeriinými činy je totiž cítit především samota, kterou její postava zažívá. Filmová novinka Vejnara s Pavlíčkem tak otevírá téma generačního střetu, kdy mladí chtějí být sami a rodiče pro změnu vyžadují pozornost. Ani jedna strana přitom nezná slovo kompromis.

První oficiální trailer nyní zdatně odhaluje komediální i hororovou stránku nového filmu, který již 2. listopadu zamíří do českých kin. Neslibuje žádnou lacinou řachandu, naopak po vzoru hitu Vlastníci připomíná, že komedie a horor někdy mohou být velmi blízko sobě. Co totiž pro nezávislého pozorovatele může být k smíchu, to může pro hlavní aktéry znamenat čiré peklo. Peklo, které si v případě Přišla v noci mnoho lidí prožilo či prožívá. Stejně jako když se před čtyřmi lety ve snímku Jiřího Havelky majitelé bytu sešli v zasedací místnosti, aby řešili banální problémy svého společenství, v němž i schvalovačka jednoho výtahu vyeskalovala do apokalyptických výšin. Není divu, že je Přišla v noci dle řady kritiků nejlepším filmem a komedií roku. S čímž nelze než souhlasit. Podobně chytré filmy o aktuálních tématech totiž v Česku nevznikají každý den. Tenhle navíc vznikl doslova za pár šupů, ze soukromých investic samotných tvůrců a přitom je srozumitelný i za hranicemi.

Zdroj: Artcam

Smutný konec českých filmů zdarma. Zmizely stovky titulů a vzácné klasiky
Smutný konec českých filmů zdarma. Zmizely stovky titulů a vzácné klasiky
09.10.2023 14:30:00 | Filmové novinky

V lednu 2019 začal YouTube kanál Česká filmová klasika nabízet zdarma a legálně filmy vybraných českých režisérů. Katalog postupně bobtnal až na stovky titulů, z nichž mnohé byly pro diváky jinak nedostupné. Táhnoucí se spor však způsobil ztrátu celé nabídky.

Netflix zařízl Vikingy. Historickému seriálu klesala sledovanost
Netflix zařízl Vikingy. Historickému seriálu klesala sledovanost
08.10.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Zatímco původní seriál Vikingové, který vyprávěl o dobrodružstvích Ragnara Lothbroka, se dočkal šesti řad a byl uměle natahován, spin-off Valhalla skončí po třetí řadě. Při pohledu na statistiky nejde o velké překvapení.

Seriál o Beckhamovi ovládl Netflix. Video s výsměchem manželce je virálním hitem
Seriál o Beckhamovi ovládl Netflix. Video s výsměchem manželce je virálním hitem
08.10.2023 14:25:00 | Filmové novinky

Netflix v tomto týdnu zařadil do katalogu nový dokumentární seriál, který převypráví osobní i sportovní kariéru Davida Beckhama. Z novinky o jednom z nejlepších fotbalistů historie se stal obratem globální fenomén a video s výsměchem Victorii Beckham obletělo svět.

Legendární Knight Rider s Hasselhoffem je konečně dostupný online
Legendární Knight Rider s Hasselhoffem je konečně dostupný online
08.10.2023 13:30:00 | Filmové novinky

Slavný bojovník proti bezpráví Michael Knight se ve svém věrném voze KITT konečně řítí online krajinou. Další ze seriálových legend 80. let je dostupná jediným kliknutím ovladače a zcela legálně.