FB pixel TP pixel
Čeští filmaři přišli o natáčení se Schwarzeneggerem i Dunu. Obrat průmyslu ale trhá rekordy © Warner Bros.

Čeští filmaři přišli o natáčení se Schwarzeneggerem i Dunu. Obrat průmyslu ale trhá rekordy

I když měl audiovizuální průmysl v Česku loni rekordní obrat, podle producentů hrozí krize. Kvůli pozastaveným pobídkám se k nám nakonec nepodívá Arnold Schwarzenegger, ani štáb seriálové Duny.

Filmové novinky

Audiovizuálnímu průmyslu se v roce 2022 v Česku – alespoň z pohledu čísel – mimořádně dařilo. Za loňský rok totiž činil jeho celkový obrat rekordních 15,4 miliardy korun. Nárůst je to mimořádný, druhý nejvyšší obrat proběhl v roce 2021 a činil necelých 12 miliard. Podle čísel dodaných Asociací producentů v audiovizi (APA) se rostlo všude – v reklamě, české tvorbě i zahraniční produkci, která má na obratu nejvyšší podíl, jenž stoupl z 8,73 miliardy na 11,25 miliardy. Nejvyšší procentuální nárůst měla reklama, a to z 1,86 miliardy na 2,45 miliardy korun, česká tvorba pak zaznamenala růst obratu z 1,26 miliardy na 1,73 miliardy korun. Za rekordními čísly stojí mimo jiné pobídky, které loni dodatečně vzrostly o 570 milionů na celkových 1,37 miliardy korun.

V Česku se tak mohly natočit vysokorozpočtové hity jako druhý díl Vyproštění od Netflixu, druhá řada sci-fi seriálu Nadace od Apple TV+ nebo chystaný spin-off Johna Wicka Ballerina. I přes rekordní obrat si předseda APA Vratislav Šlajer stěžuje, že přestože Česko „…zažívá rekordní poptávku, kvůli zastaralému a nepřehlednému systému registrace a evidence pobídek, […] se systém jeví jako přetížený a ucpaný. To ale podle reálné kapacity trhu není pravda.“ Pro zahraniční filmové investory tak působíme nedůvěryhodně. Kvůli pozastaveným pobídkám už Česko přišlo o některé velké projekty. Arnold Schwarzenegger měl v Moravskoslezském kraji natáčet akční thriller Breakout, zvolil si ale nakonec Maďarsko. Podobně se štáb seriálového spin-offu Duny rozhodl utratit potenciální 2 miliardy jinde.

Zdroj: Borovan.cz / Mediář

 1 045 zobrazení   36 se líbí
Vřískot 6 míří překvapivě na Netflix. Streamer odhalil další filmové hity na červenec
Vřískot 6 míří překvapivě na Netflix. Streamer odhalil další filmové hity na červenec
03.07.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Netflix chystá na červenec nejen své původní filmy a seriály, ale samozřejmě uvede i řadu zakoupených titulů od konkurence. Nové přírůstky tak dostanou nejen fanoušci hororů či superhrdinů, ale i fandové Tomáše Magnuska.

Proč Indyho syn není v novém filmu? Režisér vysvětlil nejsmutnější scénu
Proč Indyho syn není v novém filmu? Režisér vysvětlil nejsmutnější scénu
02.07.2023 16:45:00 | Filmové novinky

Režisér James Mangold se konečně vyjádřil k tomu, proč se v novém filmu o Indiana Jonesovi neobjevuje jeho syn Mutt. Filmové vysvětlení absence Jonesova potomka je bez diskuze nejdojemnějším momentem celého filmu.

Netflix ulovil Stallona. Trailer odhaluje očekávanou novinku s akční legendou
Netflix ulovil Stallona. Trailer odhaluje očekávanou novinku s akční legendou
02.07.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Netflix letos udělal z Arnolda Schwarzeneggera šéfa své akční divize a věnoval mu komediální seriál Fubar a dokumentární retrospektivu Arnold. Nyní se streamerovi povedlo ulovit další akční hvězdu – samotného Ramba a Rockyho Sylvestera Stallona.

Drsňák Neeson zažije peklo za volantem. Trailer slibuje napínavý thriller o pomstě
Drsňák Neeson zažije peklo za volantem. Trailer slibuje napínavý thriller o pomstě
30.06.2023 19:50:00 | Filmové novinky

Liam Neeson drsňáky prostě umí. A i když ve filmech často začíná jako hodný taťka, většinou víte, že během filmu opět přepne do role charismatického borce, který má speciální sadu dovedností, jež ho nakonec dovedou k vítězství nad padouchy. Nejinak je tomu i u jeho nové akční novinky, která připomíná slavnou Telefonní budku.