FB pixel TP pixel
Kultovka Sedm měla mít mnohem drsnější konec. Publikum by skončilo s infarktem © New Line Cinema

Kultovka Sedm měla mít mnohem drsnější konec. Publikum by skončilo s infarktem

Drsný neonoirový thriller Sedm je dnes kultovní klasikou, přičemž jednou z mnoha nezapomenutelných scén je také jeho extrémně brutální konec. Původně měl ale režisér David Fincher zcela jinou, mnohem temnější představu, jak vyprávění završit. Předem varujeme, že text obsahuje spoilery.

3. 2. 2023 16:30 | Filmové novinky

Snímek Sedm zobrazuje pátrání detektivů Millse (Brad Pitt) a Somerseta (Morgan Freeman) po extrémně sadistickém sériovém vrahovi (Kevin Spacey), jenž zabíjí zdánlivě náhodně vybrané oběti podle vzoru sedmi smrtelných hříchů. Plánů, jak hon na brutálního vraha zakončit, měl režisér David Fincher hned několik. Jedna varianta počítala s tím, že padoucha zabije Somerset, v jiném zabije jeden detektiv druhého, dokonce se uvažovalo o závodu s časem, v němž by se hrdinové snažili Millsovu manželku Tracy zachránit.

V natočeném závěru filmu čeká dvojice detektivů s již zatčeným vrahem v poušti na tajemnou zásilku, jíž si zabiják objednal a která obsahuje uříznutou hlavu Millsovy ženy (Gwyneth Paltrow). Zoufalý Mills vraha okamžitě popraví a tím naplní jeho plán – Mills reprezentuje hřích hněvu, zatímco zabiják představuje závist. Fincherovým původním záměrem bylo ukončit film právě v tomto okamžiku, kdy Brad Pitt prostřelí Kevinu Spaceymu hlavu, naskočí titulky a film tak skončí v absolutní nejistotě, co bude s našimi hrdiny dál.

Divák na hraně infarktu

Studio s náhlým utnutím příběhu ve vypjaté situaci nesouhlasilo, a tak víme, že nyní katatonického Millse v závěru odváží policejní vůz, zatímco Somerset ukončuje film polemikou s citací Ernesta Hemingwaye. Byť by Fincherův vysněný konec představoval drsnou tečku, trochu by to popřelo dosavadní pomalý tón filmu, jenž by skončil hned po scéně rychlých střihů a vypjatých emocí. Jinými slovy – po táhlé depresi by film diváka nechal uprostřed srdečního záchvatu.

Oficiální konec v zásadě navazuje na dosavadní tón vyprávění, které je charakteristické táhnoucím se vyšetřováním, neustálým deštěm a poukazováním na krutost světa kolem nás. Víc než udržováním diváka v napětí je Sedm památným filmem pro svou ekvivalenci k nekonečnému pocitu deprese a smutku. Oficiální závěr, utvrzující diváka v tom, že nic neskončí dobře, nás nechává přesně v té náladě.

Zdroj: Geek Tyrant

Filip Šula
Úředně potvrzený filmový nerd a milovník nejen žánrovek všech typů a kvalit, ale i pořádného umění. O filmu píše nějaký ten pátek a zatím to nevypadá, že by ho to omrzelo. Když se nevěnuje filmům, podniká nesmělé pokusy v literární tvorbě nebo se skrývá v lesích.
Mohl Jack přežít? Režisér Titanicu podrobil dojemnou smrt vědeckému testu
Mohl Jack přežít? Režisér Titanicu podrobil dojemnou smrt vědeckému testu
03.02.2023 16:15:00 | Filmové novinky

K 25. oslavám výročí premiéry Titanicu zamíří příští týden do kin jeho modernizovaná verze. James Cameron se k tomuto znovuuvedení rozhodl za pomoci forenzního a kaskadérského týmu rekonstruovat slavnou scénu filmu a vyřešit tak zásadní fanouškovskou otázku. Mohl Jack opravdu přežít?

Válečný doják roku? Parádní trailer nabízí strhující akci i hutné emoce
Válečný doják roku? Parádní trailer nabízí strhující akci i hutné emoce
02.02.2023 18:35:00 | Filmové novinky

Režisér Guy Ritchie pokračuje v dravém tempu svých režijních počinů a po gangsterské pecce Gentlemani, pomstychtivé řežbě Rozhněvaný muž a stylové špiónské komedii Operace Fortune míří do Afghánistánu.

Skončí Zaklínač dřív, než se čekalo? Nové plány zneklidňují fanoušky
Skončí Zaklínač dřív, než se čekalo? Nové plány zneklidňují fanoušky
02.02.2023 16:35:00 | Filmové novinky

Odchod Henryho Cavilla z role Geralta z Rivie značně otřásl postavením populárního seriálu Netflixu. Ten po třetí řadě bude lákat na novou tvář Liama Hemswortha, přičemž nové spekulace naznačují, že by se nový herec nemusel ve fikčním světě Kontinentu ohřát dlouho.

Nový válečný trhák ovládl Netflix. Sledovanost trumfla i očekávané akční sci-fi
Nový válečný trhák ovládl Netflix. Sledovanost trumfla i očekávané akční sci-fi
01.02.2023 18:40:00 | Filmové novinky

Netflix si může gratulovat k dalšímu globálnímu hitu. Druhoválečné drama Narvik totiž slaví úspěch hned v 87 zemích světa včetně Česka. Sledovaností dokonce trumflo mnohem více propagovaný akční sci-fi trhák z minulého týdne.