FB pixel TP pixel
Hollywood zamrznul. Obří stávka zastavuje i největší seriály Netflixu a HBO © Netflix

Hollywood zamrznul. Obří stávka zastavuje i největší seriály Netflixu a HBO

Scenáristé se nakonec s hollywoodskými a streamovacími společnostmi nedohodli a minulý týden vyhlásili stávku. Mnohé produkce včetně velkých seriálových hitů jako Stranger Things se tak nyní zastavují. Které další seriály stávka postihla?

9. 5. 2023 15:00 | Streaming novinky

Minulý týden začala v Hollywoodu stávka scenáristů, kterou z velké části zapříčinily streamovací platformy a jejich nové přístupy při honorování, které přišly psavcům nespravedlivé. Prakticky pracovali více za méně peněz. Scenáristé tak požadují především narovnání podmínek a zlepšení jejich platové a pracovní situace, velký boj se vede i o využívání umělé inteligence při psaní scénářů. Vyhlášené stávce předcházelo šest týdnů vyjednávání odborářů se společnostmi Netflix, Amazon, Apple, Disney, Discovery-Warner, NBC Universal, Paramount a Sony. Bohužel k nějakému kompromisu se zúčastnění nepřiblížili. Poslední stávka scenáristů proběhla v letech 2007–2008 a její dopad byl na některé filmy a seriály a jejich natáčení poměrně drtivý. Postihla například filmy Quantum of Solace či Terminator Salvation nebo seriály Ztraceni a Teorie velkého třesku.

Některé produkce se snaží stávku překonat bez scenáristů - například natáčení 2. řady sci-fi seriálu Andor či fantasy Rod draka pokračují, protože scenáře jsou již z většiny hotové. Zastavení ale čeká celou řadu jiných seriálových hitů. Obrnit trpělivostí by se měli fanoušci seriálů jako Stranger Things, Cobra Kai, Odloučení, Yellowjackets, Daredevil, Ve vatě či Stále v kurzu, jejichž dočasné pozastavení již bylo ohlášeno. Zastavená je i produkce nového spin-offu Hry o trůny A Knight of the Seven Kingdoms. Vzhledem k zakopaným pozicím obou zúčastněných stran můžeme čekat na rozřešení situace poměrně dlouho. Čím déle bude stávka trvat, tím více projektů bude ohroženo.

Zdroj: Slashfilm

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Hollywoodský gigant se topí v problémech. Masivní akciový pád rozjel spekulace o prodeji
Hollywoodský gigant se topí v problémech. Masivní akciový pád rozjel spekulace o prodeji
05.05.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Další z velkých hollywoodských hráčů, studio Paramount, se vytasil s čerstvými výsledky a nedopadlo to vůbec dobře. Sekce Paramount+ sice hlásí hezký nárůst předplatitelů, ale poklesy z prodeje televizní reklamy, nižší příjmy z kin a celkově menší zisk, než se očekávalo, stáhly jeho akcie o pořádný kus dolů.

Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku
Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku
04.05.2023 19:50:00 | Streaming novinky

Nejmladší česká platforma, České kino, se podle všeho dostává do bodu, kdy nebude pokračovat v dalším rozvoji. Obchodním partnerům v posledních dnech rozeslala oznámení, že ke konci dubna 2023 bude vývoj platformy "zmrazen" a hledají se nyní možnosti, jak celý projekt znova nastartovat.

Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy
Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy
28.04.2023 13:00:00 | Streaming novinky

Nový měsíc a s ním nová streamovací platforma v Česku. Původem francouzská služba se dnešním dnem rozšiřuje k nám a za 189 Kč nabídne několik stovek filmů a seriálů. Chystá také původní lokální tvorbu, největším esem však budou sportovní práva na Premier League.

Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
28.04.2023 11:50:00 | Streaming novinky

Už za dva měsíce se na Netflix již potřetí vrátí seriál Zaklínač i Geralt z Rivie, naposledy v podání Henryho Cavilla. Fanoušci mají své oprávněné obavy, nicméně uniklé informace právě z chystané třetí řady nyní ukázaly, jakým způsobem chtějí tvůrci napravit minimálně vztah Geralta a Yennefer.