FB pixel TP pixel
Nejočekávanější thriller Netflixu kritiky rozděluje: Tvůrci Sedm další klasiku nenatočili © Netflix

Nejočekávanější thriller Netflixu kritiky rozděluje: Tvůrci Sedm další klasiku nenatočili

Režisér David Fincher přichází na Netflix s dalším drsným thrillerem. Jeho napínák o nájemném zabijákovi s tváří Michaela Fassbendera již viděli první diváci z řad recenzentů a kritiky na sebe nenechaly dlouho čekat. Vyplatí se v listopadu zaplatit předplatné Netflixu?

Filmové novinky

Režisér David Fincher a scenárista Andrew Kevin Walker znovu spojili síly a servírují podle všeho jeden z nejzajímavějších thrillerových napínáků roku. Dokázali však tvůrci stojící za Klubem rváčů a Sedm překročit svůj vlastní stín a doručit další drsnou klasiku, na kterou se bude ještě za desítky let vzpomínat? Podle dosavadních recenzí se zdá, že snímek Zabiják tato možná přehnaná očekávání rozhodně nenaplňuje a je spíše jen poctivou náplní pro katalog streamovacího obra Netflixu.

Výtečné řemeslo a bůh Fassbender

V Zabijákovi Michael Fassbender ztvárnil naštvaného nájemného zabijáka na kruté cestě za krvavou odplatou poté, co jeho kulka mine cíl a jeho zaměstnavatelé mu začnou jít po krku. A jestli se dosavadní recenze na něčem shodují, pak je to skutečnost, že Fassbender odvádí dle očekávání fascinující výkon v poloze vraha plně oddaného svého řemeslu, který však prochází životní krizí. David Fincher pak dodává tradičně sebejisté řemeslo, které však například server Independent označil jako pochybné v tom smyslu, že jen nabízí to, co už v rámci žánru známe a nepřináší na stůl nic moc nového. Fincher prý natočil prostě poctivou, lehce zvrácenou a černočerně temnou žánrovku, které by však výrazně slušel lepší scénář.

Například BBC film označila za vyprázdněný a bez pointy. Za poněkud ztracený ho považuje i recenze ze serveru Inverse. I velmi spokojené recenze si mnohdy neodpustí poznámku, že právě scénář je u filmu kamenem úrazu a Fincher dělá všechno pro to, aby z něj vyždímal pomyslné maximum. Daří se to podle všeho hlavně v případě introvertního vraha a vyobrazení jeho životních postojů a filozofie. Horší je to v případě samotného příběhu, který jde po prošlapaných cestičkách a slouží dle některých jen jako obligátní základ pro Fincherovo řemeslné mistrovství.

Film tak budí přes pozitivní přijetí lehké rozpaky, přičemž z 58 dostupných recenzí na serveru Rotten Tomatoes je aktuálně 81 procent pozitivních při průměrném hodnocení 7,2 z 10, což není vůbec špatné, ale ani nijak výrazně skvělé. Film vstupuje v USA do kin v limitovaném uvedení již 27. října, 10. listopadu se pak dočkáme i my díky premiéře na Netflixu, pro který Fincher dříve natočil snímek Mank a seriály Domek z karet a Mindhunter: Lovci myšlenek.

Zdroj: Rotten Tomatoes / Netflix

Nejmrazivější film roku vypráví o zrůdě z Osvětimi. Trailer vám zvedne žaludek
Nejmrazivější film roku vypráví o zrůdě z Osvětimi. Trailer vám zvedne žaludek
22.10.2023 13:10:00 | Filmové novinky

Vítěz Velké ceny z festivalu Cannes, Jonathan Glazer, představil první mrazivý trailer na snímek o životě osvětimského velitele Rudolfa Hösse a ukazuje, jak si taťka od rodiny odskakoval ke schvalování pecí na mrtvá těla židovských obětí nechvalně proslulého koncentračního tábora.

Pokračování Star Trek: Voyager míří na Netflix. Fanoušci si ho vydupali
Pokračování Star Trek: Voyager míří na Netflix. Fanoušci si ho vydupali
20.10.2023 15:20:00 | Filmové novinky

Diváky kladně hodnocený sci-fi seriál Star Trek: Fenomén byl na své domovské stanici zrušen. Po protestech fanoušků a následné kampani zachránil celý projekt Netflix.

Stallone o Rockym, Rambovi a vlastním selhání. Novinka Netflixu je darem fanouškům
Stallone o Rockym, Rambovi a vlastním selhání. Novinka Netflixu je darem fanouškům
19.10.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Netflix odhalil čerstvý trailer na nový dokumentární snímek Sly, který se detailně zaměří na vzestupy a pády ikony nejen akčních filmů Sylvestera Stallona. A fanoušci legendárního italského hřebce se mají na co těšit. Tohle totiž bude doják!

Netflix odhaluje své největší hity budoucnosti. Chystá mnoho sci-fi a fantasy
Netflix odhaluje své největší hity budoucnosti. Chystá mnoho sci-fi a fantasy
19.10.2023 15:20:00 | Filmové novinky

Již potřetí si Netflix pro své fanoušky přichystal virtuální přehlídku novinek z nejzajímavějších chystaných filmů a seriálů pojmenovanou Geeked Week. Trailer na blížící se akci láká na řadu očekávaných projektů včetně epického sci-fi Rebel Moon Zacka Snydera.