FB pixel TP pixel
Fantastický návrat Nicolase Cage. Jeho nová sci-fi sbírá nadšené recenze © Aerofilms / A24

Fantastický návrat Nicolase Cage. Jeho nová sci-fi sbírá nadšené recenze

V českých kinech nás za necelé dva měsíce čeká festivalový hit To se mi snad zdá, ve kterém se vrací v parádní formě Nicolas Cage. Kritici, kteří již černou sci-fi komedii viděli a potvrzují působivý Cageův výkon.

Filmové novinky

V omezené distribuci vstoupila minulý týden do amerických kin černá sci-fi komedie To se mi snad zdá, v níž prožívá svůj velký návrat Nicolas Cage. Ve snímku režiséra Kristoffera Borgliho si Cage zahrál proplešatělého profesora myrmekologie, který se ze záhadného důvodu začne objevovat lidem ve snech po celém světě. Nepříliš populární omšelý padesátník se tak musí vyrovnat s raketovou slávou a jejími krutými následky. Festivalový hit provází od svého uvedení nadšené ohlasy, což potvrzuje i agregátor recenzí Rotten Tomatoes. To se mi snad zdá dosud nasbíral 112 recenzí, z nichž je 91 % kladných s průměrnou známkou 7,5 bodů z 10. Co kritici na filmu vyzdvihují?

Žádná z recenzí samozřejmě neopomene zmínit skvostný a uhrančivý výkon Nicolase Cage. Herec svou působivou performancí táhne film i v jeho slabších momentech a je tím hlavním, co si divák z návštěvy kina odnese. Většina kritiků vyzdvihuje i scénář, který se bizarním způsobem zabývá odvrácenou stranou slávy a tematizuje cancel culture a kulturní války obecně. To se mi snad zdá má být vtipnou a chytrou podívanou, ve které nechybí surreálné až fantasmagorické výjevy, do kterých Cageova image dokonale sedí.

Místy pak Borgliho film může svým tónem připomínat komedie Charlieho Kaufmana. Nejčastější výtky pak míří k závěrečné třetině. Předchozí potenciál, který pomáhaly budovat bezchybné herecké výkony, zvolený námět i jeho řemeslné provedení, se nenaplní a na konci snímek tápe. Cageovo existenciální zoufalství ale dokáže film stále držet ve vodách nadprůměru. V českých kinech budeme moci zhodnotit kvality filmu od 11. ledna 2024.

Zdroj: Rotten Tomatoes

 7 266 zobrazení   406 se líbí
Recenze Napoleona chválí brutální bitvy. Velkolepost však přináší i největší slabiny
Recenze Napoleona chválí brutální bitvy. Velkolepost však přináší i největší slabiny
15.11.2023 10:45:00 | Filmové novinky

Už příští týden vstoupí do českých kin nový historický velkofilm Napoleon, který posléze uvede jako svou exkluzivitu streamovací služba Apple TV+. Vyplatí se ale vyrazit do kina na více než dvouhodinový spektákl, když online bude posléze slíbená čtyřhodinová verze?

Slavné sci-fi Propast v remasterované 4K podobě! Strhující trailer láká do kina
Slavné sci-fi Propast v remasterované 4K podobě! Strhující trailer láká do kina
14.11.2023 18:00:00 | Filmové novinky

James Cameron po letech konečně dokončil dlouho očekávaný 4K remaster svého kultovního sci-fi Propast. A ukázaný trailer, který láká na limitovanou premiéru v kinech, vypadá naprosto úchvatně. Film jako by vůbec nezestárl.

Režisér Napoleona o Slavkovu lže. Ukázka bitvy je plná prokázaných nesmyslů
Režisér Napoleona o Slavkovu lže. Ukázka bitvy je plná prokázaných nesmyslů
14.11.2023 17:15:00 | Filmové novinky

Očekávaný velkofilm Napoleon vstupuje do českých kin již 23. listopadu a režisér Ridley Scott nyní v novém videu dokazuje genialitu francouzského vůdce na bitvě u Slavkova. Problém je, že popisovaná pasáž je vyvrácenou lží.

Konec primácké noční můry. Sledovanost Elišky a Damiána se v závěru odrazila ode dna
Konec primácké noční můry. Sledovanost Elišky a Damiána se v závěru odrazila ode dna
14.11.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Prima si sice musela počkat, ale nakonec se dočkala a alespoň v samotném závěru se sledovanost seriálu Eliška a Damián dokázala odrazit trochu ode dna. Na žádné velké oslavy čísla ale přesto nejsou a je otázkou, co bude s předběžně chystaným pokračováním.