FB pixel TP pixel
Hollywoodští giganti jednají o spojení sil. Dohoda by otřásla světem filmu © Paramount Pictures

Hollywoodští giganti jednají o spojení sil. Dohoda by otřásla světem filmu

Je filmový svět připraven na další spojení hollywoodských studiových obrů? Když před lety Disney pohltil konkurenční Fox, bylo z toho velké přeskládávání síly na trhu. Nyní o podobném spojení sil dumají Warneři a Paramount, dvě společnosti, které se dlouhodobě poněkud trápí.

Streaming novinky

Deník Variety přišel se zajímavou novinku, že si šéfové společností Warner Bros. Discovery a Paramount Global, tedy David Zaslav a Bob Bakish, skočili v New Yorku na oběd. Na tom by za běžných okolností nebylo nic zvláštního, ostatně proč by si přední ředitelé velkých firem nezašli na dobrý žvanec. Variety nicméně uvádí, že nešlo jen o přátelské setkání, nýbrž o schůzku na téma „co kdyby Warneři a Paramount spojili síly a obě firmy spojili do jedné“.

Obě společnosti se ke schůzce nevyjádřily, Variety nicméně uvádí, že jakákoli jednání mají být ve velmi raném stádiu vzájemných oťukávaček. Několik věcí je nicméně jasných. Spojení Warnerů a Paramountu by přineslo další velkou změnu na hollywodském rybníčku a otřáslo by trhem podobně jako když Disney kupoval Fox. Zároveň je jasné, že v tomto vztahu by byl Warner silnějším psem, když je jeho tržní hodnota odhadována na 28,4 miliard dolarů, zatímco Paramount Global je zhruba na třetině této sumy. Paramount má nicméně oproti Warnerům také třetinové dluhy, které sahají na 15,6 miliard, zatímco Warneři koukají na rudá čísla v podobě 43,5 miliard.

Hraje se o velké značky

Pakliže by ke spojení došlo, pro Warnery by to znamenalo moc hezký nákup řady ceněných značek. Zatímco nyní mají Warněři filmy od DC Comics, Harryho Pottera nebo Pána prstenů, od Paramountu by měli k dispozici také Terminátora, Transformers, Mission: Impossible, Top Gun, Tiché místo, Želvy Ninja, Kmotra, Paranormal Activity, Vřískot nebo Star Trek. A je to právě šéf Warnerů David Zaslav, který dlouhodobě opakuje mantru, že značky je potřeba opakovaně těžit. Ostatně byl to právě boss Warnerů, který zavelel stvořit seriálového Harryho Pottera či zrestartovat DC adaptace s Jamesem Gunnem v čele. Ostatně podobnou strategii zvolil před lety už Disney, když si koupil Star Wars, Pixar, Marvel a s Foxy také jeho dospělácký katalog jako Smrtonosná past, 24 hodin nebo Akta X. Zároveň by samozřejmě došlo i ke spojení televizní části obou firem. Warneři zde vlastní CNN, HBO, TNT, TBS, Discovery Channel, Cartoon Network, Food Network, HGTV, TLC a další. Paramount má zase CBS, Comedy Central, MTV či Nickelodeon.

Odhalení, že se obě společnosti baví o případném spojení, přichází jako překvapení z čistého nebe. Jak jsme ostatně psali pár dní zpět, s případným nákupem Paramountu (včetně jeho služby Paramount+, jež je u nás součástí SkyShowtime) se nejvíce skloňovalo jméno jiného hollywoodského tahouna Universalu, případně firem jako Apple nebo Skydance. Právě jednání se Skydance měla být podle insiderů pro zástupce Warnerů impulzem k aktivitě.

Zdroj: WSJ / Bloomberg / Variety

iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny
iTunes oficiálně končí. Apple přemisťuje filmy a zavádí další změny
19.12.2023 9:00:00 | Streaming novinky

K očekávánému kroku se odhodlal Apple s instalací nové verze iOS a tvOS. Služba iTunes, skrz kterou jste si mohli půjčovat a kupovat napřímo filmy, se plně přesunula do aplikace Apple TV. S ní má Apple velké plány a buduje z ní ultimátní streamovací aplikaci nad všemi platformami.

Netflix šel do naha! Odhalil sledovanost 99 procent filmů a seriálů
Netflix šel do naha! Odhalil sledovanost 99 procent filmů a seriálů
13.12.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Netflixu (ale i dalším službám) se roky vyčítá, že ohledně svých dat není transparentní. A to nejen vůči médiím či divákům, ale i ve vztahu k tvůrcům. V posledních měsících se však Netflix začal v tomto směru zlepšovat a nyní odhalil prakticky vše v masivním reportu.

Streamovací války nesou oběti. Gigant Paramount mává bílou vlajkou a není sám
Streamovací války nesou oběti. Gigant Paramount mává bílou vlajkou a není sám
13.12.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Okolo streamovací služby Paramount+, jejíž obsah u nás nabízí SkyShowtime, začíná být v posledních dnech horko. Spekuluje se, že je možná celá značka Paramount (včetně filmového studia) na prodej. A mezi zájemci se objevilo jedno překvapivé jméno.

Nová hrozba pro Netflix: Apple spojuje síly s konkurencí, utrpí však technická kvalita
Nová hrozba pro Netflix: Apple spojuje síly s konkurencí, utrpí však technická kvalita
12.12.2023 15:10:00 | Streaming novinky

Co se avizovalo před pár měsíci, to se již brzy stane skutečností. Původní filmy a seriály z nabídky Apple TV+ se objeví také v nabídce české verze služby Canal+, a to už od února příštího roku. Canal+ s touto novinkou zavádí nový balíček.