FB pixel TP pixel
Zack Snyder stále nepochopil Batmana. Nerozumí nenávisti vůči své osobě © Warner Bros.

Zack Snyder stále nepochopil Batmana. Nerozumí nenávisti vůči své osobě

Existuje několik režisérů, kteří mají svůj osobitý a jasně rozpoznatelný styl. Jedním z nich je i Zack Snyder, pro něhož jsou typické akční filmy plné CGI a nejrůznějších zpomalovaček. Ne vždy jsou ale tyto postupy efektivní a v některých případech mohou být i na škodu. Ostrá kritika zejména posledních dvou Snyderových filmů budiž příkladem.

Filmové novinky

Sám režisér se nedávno v podcastu The Joe Rogan Experience rozpovídal o tom, že nerozumí tomu, když nenávist fanoušků vůči jeho filmům přechází v nenávist vůči jeho osobě. Celá situace vznikla v reakci na jeho nejnovější dvojdílný sci-fi velkofilm Rebel Moon. První díl s podtitulem Zrozená z ohně měl být jedním z největších trháků, které Netflix v loňském roce na své platformě uvedl. Bohužel se tak nestalo a dlouho opěvované sci-fi z hlavy Zacka Snydera silně pohořelo. Negativní reakce na jeho tvorbu režiséra přiměly, aby si přečetl, co si diváci o jeho filmu myslí. V podcastu Joe Rogana pak uvedl, že jeden článek na něj odkazoval jako na filmaře, kterého buďto milujete, anebo nenávidíte.

„Nemám problém s tím, když se někomu nelíbí má tvorba. To je bez debat. Komu na tom sejde? Problém mám s tím, když kvůli tomu začnou diváci nenávidět mě. Tomu nerozumím,“ uvedl Snyder.

Batman zabiják

Není to však poprvé, kdy Snyder vzbudil u diváků silné negativní emoce. V roce 2016 měl premiéru jeho další komiksový film Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, který sklidil rozporuplné reakce především ze strany komiksových fanoušků. Snyder v roce 2016 představil vůbec poprvé Batmana s tváří Bena Afflecka a ten na rozdíl od svých předchůdců neměl problém své nepřátele zabíjet. A právě to se řadě fanoušků komiksů nelíbilo.

Agresivnější a vražednější Snyderova verze je totiž čistě režisérovou interpretací této postavy. Temný strážce své nepřátele ve většině případů opravdu nezabíjí. Snyder ale názor, že Batman nezabíjí, považuje za absurdní. Ačkoliv naprosto respektuje a uznává všechny komiksové čtenáře, tvrdí, že pro něj bylo daleko zajímavější postavit Batmana do situace, kdy zabíjet musí. Inspiraci čerpal zejména z komiksů Franka Millera, ve kterých je Batman často v bezvýchodných situacích.

Batman a Superman by bojovat neměli

Komiksoví fanoušci však nebyli jediní, kteří měli s tímto rozhodnutím problém. Snyder musel své kroky obhajovat i před Americkou filmovou asociací, která zařazuje filmy do jedné z pěti základních kategorií. Jinými slovy dává filmům rating. Ta chtěla dát filmu Batman v Superman rating R. „Nelíbí se nám myšlenka, že Batman a Superman bojují proti sobě,“ vzpomíná na společné rozhovory Snyder. Když se asociace ptal, co by měl z filmu vystřihnout, aby nedostal tak přísný rating, zopakovala mu své pochybnosti o ústřední myšlence filmu. „Nemohl jsem vystřihnout scény, kde spolu bojují, o tom je přece celý ten film!“ uvedl Snyder.

Ačkoliv Batman v Superman rozdělil fanoušky a pohoršil asociaci, stal se s celosvětovými tržbami téměř 874 milionů amerických dolarů blockbusterem. Snyder před asociací nakonec obhájil rating PG-13 (od 13 let), což pravděpodobně pomohlo i tržbám. Nyní má Snyder na Netflixu druhá část svého opusu Rebel Moon a minimálně v rozhovorech tvrdí, že by celou ságu rád natáhnul na šest částí.

Zdroj: Variety

Totální propadák Pohlreicha dokonán. Prima mu změnou času bodla kudlu do zad
Totální propadák Pohlreicha dokonán. Prima mu změnou času bodla kudlu do zad
23.04.2024 19:45:00 | Filmové novinky

Televize Prima si sice mohla v sobotu večer gratulovat, že se jí podařilo nahradit realisty show Česko na grilu divácky zajímavějšími reprízami seriálu Polda. Samotný Zdeněk Pohlreich ale radost mít nemůže. Jeho návrat na Primu je totiž s definitivní platnost absolutní pohromou.

Pokračování Příběhu rytíře zařízl algoritmus Netflixu
Pokračování Příběhu rytíře zařízl algoritmus Netflixu
23.04.2024 17:45:00 | Filmové novinky

Režisér a scenárista Brian Helgeland v rozhovoru pro server Inverse prozradil, že jeho snahu o natočení pokračování středověké akční komedie Příběh rytíře z roku 2001 zřejmě zmařil algoritmus Netflixu.

Nová sci-fi Netflixu má bitky robotů i zlou AI. Velkolepý trailer slibuje spoustu akce
Nová sci-fi Netflixu má bitky robotů i zlou AI. Velkolepý trailer slibuje spoustu akce
23.04.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Streamovací služba Netflix se chystá na letní filmovou sezónu důkladně a již na konci května naservíruje jeden ze svých největších projektů. Ve velkolepé sci-fi akci Atlas bude Jennifer Lopez bojovat o spásu lidstva proti umělé inteligenci. Jenže aby dopadla svou nemesis, musí se jinému počítačovému programu naučit důvěřovat.

Henry Cavill má další propadák. Diváci ho milují, na jeho filmy ale nikdo nechodí
Henry Cavill má další propadák. Diváci ho milují, na jeho filmy ale nikdo nechodí
22.04.2024 16:30:00 | Filmové novinky

Během krátké doby zakusil Henry Cavill opět finanční neúspěch v pokladnách kin. Po fiasku špionážní komedie Argylle: Tajný agent následuje další zklamání po premiéře filmu Guye Ritchieho The Ministry of Ungentlemanly Warfare.