FB pixel TP pixel
10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil

Kolikrát už jste na Netflixu sjeli Zaklínače? Předpokládám, že fandové si minimálně některé scény dali už aspoň desetkrát. Byť nám děj 1. řady o Geraltovi řekne leccos, faktem je, že jej potkáváme již jako dospělého zkušeného lovce nestvůr. Jaké měl dětství? Jak probíhal jeho trénink a co už zažil?

Tipy na film

Geralt (Henry Cavill) je přesně takový, jak napovídá jeho vzezření a chování - komplikovaný. A až úplně v posledním díle se díky horečnatému blouznění dozvíme aspoň něco z jeho minulosti. Konkrétně to, že jej jeho matka opustila, načež se jeho výcviku (a výchovy) ujal starší zaklínač jménem Vesemir. Pokud vás zajímá, co všechno už Geralt prožil, než se v bažinách nedaleko Blavikenu postavil kikimoře, čtěte dál.
Upozornění: Následující řádky obsahují spoilery z několika knižních povídek o Zaklínači.

1) Jeho matka byla druidem

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

8. díl seriálu nepřímo naznačuje, že Geraltova matka Visenna byla schopna používat magii. Zatímco malý Geralt sedí na povozu a ptá se po jídle, nechá ve vzduchu před ním levitovat jablko. Později se objeví ještě jednou, když jej ve snu navštíví již jako dospělého. Visenna byla ve skutečnosti druidka a čarodějka, které se jako jedné z mála podařilo navzdory domnělé neplodnosti nejen počít, ale i úspěšně porodit dítě. Její postava se úplně poprvé objevila v Sapkowského povídce Cesta, z níž není návratu, která však není přímo napojena na příběh Zaklínače. V ní potkává rytíře Korina, s nímž se později sblíží, díky čemuž je všeobecně považován za Geraltova otce. Autor ji postupně do celého příběhu zakomponoval jako Geraltovu matku. Jeho domnělý otec Korin zemřel ještě před Geraltovým narozením a Visenna, která byla potulnou čarodějkou (podobně jako Yennefer), jej sama nedokázala vychovávat. Odevzdala jej proto Vesemirovi a zaklínačům doufajíc, že tím jeho život získá nějaký smysl.

2) Jeho výcvik byl nesmírně tvrdý a krutý

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

Seriál nám (prozatím) umožnil relativně detailní pohled na to, jak probíhal výcvik Yennefer (Anya Chalotra) v čarodějku na škole čarodějek v Arethuse. Pokud se vám její cesta k magickým schopnostem zdála krutá a náročná, pak vězte, že oproti tomu, co Geralt zažil během svého zaklínačského výcviku v rámci školy Vlka, šlo o procházku růžovou zahradou. Již jako malý chlapec byl nucen podstupovat celou řadu psychických i fyzických výzev, jež vyvrcholily takzvanou "Zkouškou trav", během niž bylo mezi mladými zaklínačskými rekruty "oddělováno zrno od plev". Stručně řečeno byly malému Geraltovi po 3 dny do těla postupně vpravovány nejen silné jedy, ale i mutagenní elixíry, zatímco byl upoután na lůžko. Tuto zkoušku většinou nepřežilo zhruba 7 z 10 chlapců, jež ji podstoupili. Geralt se však během Zkoušky trav ukázal být ze všech studentů nejodolnějším vůči mutagenům, které mu byly vpraveny do těla. V důsledku tak díky mutacím získal ještě větší sílu, výdrž a lepší reflexy než ostatní zaklínači.

3) V době Geraltova výcviku již zaklínači postupně vymírali

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

Další skutečnost, o níž je v seriálu pouze velmi stručná zmínka. Ano, zaklínačů ve světě Zaklínače kvapem ubývá. Ne kvůli tomu, že jsou neplodní, ale proto, že je lidé všeobecně odjakživa považují za mutanty, monstra a vrahy. Čarodějové je zase často považovali za šarlatány. Ještě před tím, než se sem dostal malý Geralt, bylo sídlo zaklínačské školy Vlka, pevnost Kaer Morhen, napadeno a obsazeno lidmi, kteří zaklínače nenáviděli a chtěli je vyhladit z povrchu zemského. Fanatický dav tehdy zabil nejen všechny zaklínače, které uvnitř našel, ale pobil také všechny studenty bez ohledu na jejich věk. Masakr přežil pouze Vesemir a několik zaklínačů, jež se zrovna v Kaer Morhen nenacházelo. Sám Geralt tak o dnech, kdy byli zaklínači v největším rozpuku a jejich počty byly obrovské, už pouze slyšel z vyprávění. Nyní je situace přesně opačná a zaklínačské řemeslo má, zdá se, své dny pomalu a jistě spočítány.

4) Z Rivie? Ale kdeže

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

Geralt z Rivie. Nerozlučná dvojice, která zní skoro jako jméno a příjmení. Člověk si až říká, zda je zajímavý Geraltův přízvuk typický právě pro obyvatele Rivie. Má to však háček. Geralt odsud ve skutečnosti nepochází. Většina zaklínačů si však za své jméno zpravidla uvádí nějaké známé město či zemi. Pomáhá jim to působit na první pohled jakožto vznešení válečníci ze známého či respektovaného města. Netřeba dodávat, že takové maskování se ve světě nedůvěřivých lidí častokrát velmi hodí.

5) Rytíř Geralt?

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

A proč zrovna Geralt z Rivie? V raných dobách své zaklínačské kariéry, kdy ještě jméno "Bílý vlk" široko daleko nikdo neznal, narazil při cestě se svými společníky na bitvu, jež se právě odehrávala na obou stranách mostu. Po chvilce váhání, jak se zachovat, se Geralt a jeho přátelé vrhli na jednu z bojujících stran, z níž se vyklubali vojáci Nilfgaardu snažící se proniknout do království Lyrie a Rivie. Za záchranu mostu a odražení útočníků byl Geralt následně tehdejší královnou Meve povýšen do rytířského stavu. Jeho parťáci pak trochu ironicky dodávají, že nyní už je tedy Geralt opravdu z Rivie.

6) Dokázal v boji porazit svou přesnou kopii

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

V povídce Věčný oheň se Geralt setkal s dopplerem (podobným, jaký v seriálu pracuje pro Cahira a nilfgaardskou armádu). I přes vystřídání celé řady podob ve snaze skrýt svou pravou identitu doppler nakonec poté, co jej Geralt vypátrá, převezme svou finální podobu - zaklínače samotného. Tento konkrétní "exemplář" však svou schopnost napodobit zaklínače dotáhl k takové dokonalosti, že získal i všechny jeho nadlidské schopnosti, reflexy a bojový um s mečem. Aby Geralt nad svou dokonalou kopii dokázal vyzrát, musel využít jedinou věc, která mu na rozdíl od jeho protivníka nechyběla - kuráž svého protivníka opravdu zabít.

7) Seznam jeho přátel obsahuje i upíra

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

Jak seriál hned při několika příležitostech ukázal, Geralt je mužem skálopevných principů a přesvědčení. Možná že pro lidi za peníze zabíjí různorodé nestvůry, ale často s nimi ve skutečnosti sympatizuje víc, než se svými chlebodárci, kteří se k němu místo vděku chovají odtažitě, podezřívavě a nevraživě. Není proto divu, že na seznamu jeho přátel se nenachází příliš mnoho lidí, ale zato tam nalezneme elfy, druidy, čarodějky, trpaslíky nebo třeba upíra, v jejichž společnosti se mnohdy cítí mnohem lépe než ve společnosti lidí. Když Geralt doktora jménem Regis potkal poprvé, netušil, o koho jde. Až později mu domnělý chirurg přiznal, že je ve skutečnosti vyšší upír, prastaré (v době, kdy poprvé potkal Geralta, mu bylo přes 400 let) a nesmírně mocné stvoření, na nějž by mimochodem zakázku nepřijal žádný zaklínač (včetně Geralta) při smyslech. Regis se místo toho stal Geraltovým dobrým přítelem a je téměř jisté, že se s ním v seriálu dříve či později setkáme.

8) Svůj zaklínačský kodex si sám vymyslel

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

Pro neznalého posluchače může Geraltovo hlásání toho, co zaklínač může a nemůže dělat, znít jako soubor starodávných pravidel, jimiž se zaklínači řídí odjakživa. Ve skutečnosti však jde čistě o jeho vlastní výmysl, kterým se v partě zaklínačů řídí jen a pouze on. Každý zaklínač má totiž po dokončení výcviku právo žít svůj život dle svého vlastního uvážení a řídit se vlastním morálním kompasem nastaveným dle jeho osobní víry a preferovaných ideologií. Pojem "zaklínačský kodex" byl původně vytvořen zaklínači, kteří se na svých cestách chtěli vyhýbat některým nepříjemným situacím. Ať už jim přišla nabízená odměna za zabití nějakého monstra příliš malá, nebo zrovna neměli zájem míchat se do politických intrik, vždy měli v rukávu možnost odkázat se na skutečnost, že daný požadavek porušuje jejich kodex, takže nemohou vyhovět (a mohou s klidem odejít hledat lépe placenou a méně nebezpečnou práci). Že to s tím kodexem nebude tak horké ostatně dokazuje i skutečnost, že sám Geralt svá pravidla v příbězích pravidelně porušuje.

9) Zabil v boji jiného zaklínače

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

V knize Zaklínač: Bouřková sezóna, jež je prequelem prvních povídek, se Geralt dostane do souboje s dalším zaklínačem jménem Letho, který pochází z odlišné zaklínačské školy Kočky. Vesemir mu zakáže přidat se ke škole Vlka, jelikož o něm bylo známo, že jednou zmasakroval celou vesnici. V jedné z her o Zaklínači je možno Vesemirovo rozhodnutí dotáhnout do ještě násilnějšího konce a Letha zabít. Byť Geralt v rámci svého "kodexu" odmítá zabíjet jiné zaklínače, pokud se pro jeho vlastní existenci stanou příliš nebezpečnými, neváhá svůj kodex porušit.

10) Jeho meč obsahuje starodávné runy

10 věcí, které nevíte o Zaklínačově minulosti a Netflix vám je neprozradil © TMDB

Meče zaklínačů patří k těm nejlepším, jaké si lze v tomto světě opatřit. Jsou dle jejich určení vyráběny buď z meteoritické oceli (odvede 90 % zaklínačské práce), nebo stříbra (určeno pro upíry a další specifické nestvůry imunní proti zraněním způsobeným ocelí). Je tradicí, že každý zaklínačský meč je po ukování opatřen speciálními runami, jež mu mají propůjčit jeho moc. Runy na Geraltově meči jsou přeloženy ze Starší mluvy a říkají "My gleam penetrates the darkness, my brightness disperses the gloom." Volně přeloženo: "Můj záblesk rozráží temnotu, můj jas rozptyluje šero."

 4 791 zobrazení   106 se líbí
20 skvělých filmů, které jste přehlédli na Amazon Prime a je to chyba
20 skvělých filmů, které jste přehlédli na Amazon Prime a je to chyba
02.02.2020 | Tipy na film

Když se řekne Amazon Prime, vybaví se vám pravděpodobně výtečná seriálová Potvora, remake Nedotknutelných, anebo komedie Pěkně blbě. Pojďme se ale podívat na 20 filmů, které nespadají pod původní tvorbu Amazonu a najít je v jeho katalogu vyžaduje pevné nervy a archeologické schopnosti Indiana Jonese.

Drahokam, Národní třída a další novinky, které musíte vidět o víkendu
Drahokam, Národní třída a další novinky, které musíte vidět o víkendu
31.01.2020 12:00:00 | Tipy na film

Konec ledna je na streamovacích službách kupodivu silný. Netflix tasí unikátní přírodovědný dokument, či parádní krimi s Adamem Sandlerem. Dočkají se i fanoušci nezávislých filmů a hodně novinek nachystal i Amazon. Třeba televizní sérii ze světa Jasona Bournea!

15 skvělých filmů, které jsou od ledna v nabídce HBO GO
15 skvělých filmů, které jsou od ledna v nabídce HBO GO
30.01.2020 14:00:00 | Tipy na film

V prosinci nás HBO GO potěšilo hlavně ságou Harryho Pottera. Ani v lednu se ale nenechalo vyloženě zahanbit a přišlo se slušnou dávkou žhavých novinek i klasik, které by si měl člověk dokoukat, anebo i zopakovat.

Nejočekávanější originální filmy od Netflixu v roce 2020
Nejočekávanější originální filmy od Netflixu v roce 2020
29.01.2020 14:00:00 | Tipy na film

Netflix nám letos nadělí obrovské množství svých originálních celovečerních filmů. Na každém z nich se podílí přední herecké i režijní hvězdy a v jednom případě se dokonce dočkáme i sequelu jednoho z největších hitů v rámci Netflix Originals.