FB pixel TP pixel
Zázrak na Primě. Povedený feťácký seriál dává zapomenout na Elišku a Damiána © FTV Prima

Zázrak na Primě. Povedený feťácký seriál dává zapomenout na Elišku a Damiána

Televize Prima má za sebou premiéru nového seriálu Banáni, který vypráví o nálezu 120 kilogramů kokainu v krabicích od banánů. Bláznivá komediální novinka se nadmíru podařila a všemu vládne fenomenální výkon Cyrila Dobrého jako intelektuálně slabšího skladníka Jirky.

Filmové recenze

Hledat na televizi Prima originalitu, bylo dlouhou dobu prakticky nemožné. Buď jste dostali nekonečné seriály jako Slunečná nebo ZOO, případně řadové a ničím nevyčuhující kriminálky. Vše pak letos na podzim vyvrcholilo zoufalou telenovelou Eliška a Damián, kterou se Prima rozhodla ze záhadného důvodu propagovat jako největší seriálový počin letošního podzimu. Ve výrobě už přitom měla originální projekt pro streamovací službu prima+, který se dosavadní tvorbě Primy vymyká konceptem, nápady a dokonce i hereckými výkony.

Tím projektem jsou Banáni, kteří svůj první díl odvysílali 18. října letošního roku a celkem nabídnou osm epizod vyprávějících o tom, co se stane, když se do malé české samoobsluhy v pohraničí dostanou v krabicích od banánů desítky kilo prvotřídního kolumbijského kokainu. Zápletka přitom není žádnou fantasmagorií, podobné případy se v Česku skutečně staly, tvůrci seriálu pak jen vytočili pomyslné „volume šílenosti“ výrazně k maximu a servírují na české (a hlavně primácké) poměry nekorektní komediální zábavu, která se nebojí otevřené sexuality, záměrně výstředních hereckých výkonů, kreativního vizuálu kokainového rauše a výrazného násilí.

Cyril Dobrý v další drogové kreaci

Dokonce i na Primě „pečená-vařená“ Sandra Nováková nabízí originální kreaci zoufalé matky dvou dětí, která si chce prodejem drog konečně přijít na slušné peníze. Ani přes všechnu snahu ale nemá na své dva parťáky v podání sekuriťáka Ondřeje Malého a hlavně vyžilého skladníka Jirky v podání Cyrila Dobrého, který si po pervitinovém seriálu Zrádci střihl další roli z českého drogového prostředí a opět trefil hřebíček na hlavičku.

Ačkoli Zrádci a Banáni vykazují tematickou podobnost, naštěstí si jdou oba seriály svou vlastní cestou. Zatímco Taušův počin pro Českou televizi byl kreativně svéráznější a umělečtější, primácká novinka z rukou režiséra Vojtěcha Moravce se s ničím moc nemaže a nasazuje od začátku dravé tempo a humor, které jedou na první signální. Díky tomu seriálu odpustíte, že nejde nijak zvlášť do hloubky a rozhodně nechce být žádnou niternou sondou do života překupníků jako konkurence, která před třemi lety sbírala ocenění. Pro obě pojetí je ale v Česku rozhodně místo a Banáni ukazují, že i na komerční televizi lze točit s výraznější kreativní vizí a netvořit jen jednotvárnou potravu k žehlení či vaření. Ostatně podobný trend už před časem nastartovalo konkureční novácké Voyo.

Ač jsou navíc Banáni cejchovaní jako prima+ originál, kvůli první epizodě si nemusíte nutně streamovací službu předplácet. Po registraci je možné okoštovat první epizodu s několika reklamními vstupy a Prima navíc na 20. října od 20:00 chystá i uvedení na YouTube, což je událost v Česku skoro nevídaná. Je vidět, že se tvůrci snaží dostat k co nejširšímu publiku. Tak jim přejme hodně štěstí, podobné žánrovky by Primě slušely rozhodně víc než další nekonečné vztahovky a neherectví Emmy Smetany.

Zdroj: Autorský text

 41 335 zobrazení   528 se líbí
Česko našlo komedii roku. Něco tak dobrého a trefného tu nebylo od Vlastníků
Česko našlo komedii roku. Něco tak dobrého a trefného tu nebylo od Vlastníků
10.07.2023 17:45:00 | Filmové recenze

O nenápadné černé komedii Přišla v noci před premiérou v Karlových Varech věděl málokdo. Od první festivalové projekce se ale o snímku režisérů Vejnara a Pavlíčka mluví jako o jednom z nejzajímavějších počinů roku a nejlepší tuzemské komedii za hodně dlouhou dobu. Zaslouženě.

Recenze Vyproštění 2: Akční trhák Netflixu přichází s brutální akcí a tupým dějem
Recenze Vyproštění 2: Akční trhák Netflixu přichází s brutální akcí a tupým dějem
15.06.2023 19:00:00 | Filmové recenze

Žoldák Tyler Rake se vrací a v akčním trháku Vyproštění 2 se musí popasovat s bandou naštvaných Gruzínců, kteří chtějí dělat lidem nepěkné věci. Nebyl by to ale Rake, aby ze zástupu padouchů neudělal během dvou hodin pečlivě namleté karbanátky. Obzvlášť když režisér Sam Hargrave překonává po akční stránce sám sebe.

Pohlreich odstartoval další soutěžní hit. Sprosťárny mu ujíždí jako za starých časů
Pohlreich odstartoval další soutěžní hit. Sprosťárny mu ujíždí jako za starých časů
02.03.2023 15:30:00 | Filmové recenze

Zdeněk Pohlreich se po delší pauze opět vrací na obrazovky. Tentokrát pod záštitou Voya a TV Nova rozjel soutěžní show, ve které se střetávají výtečné restaurace ve vybraném gastronomickém konceptu. Jak je u restaurační ikony posledních let zvykem, občas mu ujede i nějaká ta sprosťárna.

Český Superlov je totální pecka. Tep zvedne soutěžícím i gaučovým expertům
Český Superlov je totální pecka. Tep zvedne soutěžícím i gaučovým expertům
25.02.2023 14:50:00 | Filmové recenze

Voyo a TV Nova rozjíždí novou soutěžní hru Superlov, která je spin-offem populárního Na lovu s Ondřejem Sokolem. Ten se vrací i v Superlovu, tentokrát je však vědomostní adrenalin vyšponovaný na pomyslné maximum. A je to zatraceně velká zábava i pro gaučové diváky.