FB pixel TP pixel
BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze

V českých kinech si nyní můžete zajít BlacKkKlansman pojednávající o černošském policistovi, který infiltroval organizaci Ku-klux-klan. A i když takový příběh zní neuvěřitelně, jde ve skutečnosti o adaptaci knihy, kterou reálný Stallworth napsal podle vlastních zážitků.

Tipy na film

Hromadné utajení

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

Zatímco filmový Ron Stallworth (John David Washington, syn Denzela Washingtona) s Ku-klux-klanem komunikuje po telefonu, jeho „tváří“ je policista Flip Zimmerman (Adam Driver), který jakožto běloch mezi členy KKK zapadne sice podstatně lépe než Stallworth, zároveň mu ale moc nepomáhá, že sám je židovského původu. V knize je Stallworthův kolega jmenován pouze jako Chuck, o židovských kořenech tu nepadne ani slovo a zároveň ani není jediný, kdo klan infiltruje naživo. Aby totiž Chuck(/Ron) prokázal klanu věrnost, sám do něj přivede postupně další dva adepty, kterými jsou rovněž policisté v utajení.

Nejen KKK

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

BlacKkKlansman řeší konflikt tří hlavních vzájemně odlišných skupin: coloradského policejního oddělení, Ku-klux-klanu a sdružení za práva Afroameričanů The Black Student Union. V knize ale přijde do hry ještě několik dalších frakcí jako například protirasistické International Committee Against Racism, People for the Betterment of People nebo Anti-Racist Coalition. Proti nim pak stála krajně pravicová skupina Posse Comitatus, u které hrozilo, že se s KKK sjednotí. Jedním z úspěchů Stallworthova vyšetřování (vedle například odhalení dvou členů KKK, kteří pracovali pro americkou protivzdušnou obranu, což ostatně znázorňuje i film) tak bylo, že se právě tomuto spojení podařilo zabránit

Hollywoodská romance

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

Velkou část filmového BlacKkKlansmana vyplňuje Stallworthův románek s Patrice Dumas, předsedkyní spolku za černošská práva Black Student Union. Právě z toho pak mezi oběma postavami vyvstává řada konfliktů, protože zatímco Stallworth se proti Ku-klux-klanu snaží bojovat ze své pozice coloradského policisty, Patrice vidí policii jako rasistickou organizaci, kterou nelze reformovat a která bude pro Afroameričany vždy jasným nepřítelem. V knize se ale postava Patrice nejen že vůbec nevyskytuje, ale Stallworth navíc už v době svého vyšetřování chodil s běloškou jménem Patsy Terrazas, která se později stala jeho ženou a je jí dodnes.

Příliš osobní strážce

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

Pokud z filmového BlacKkKlansmana něco vyčnívá jako skutečně filmově přepálená zápletka, je to nasazení skutečného Rona Stallwortha jako osobního strážce pro vůdce Ku-klux-klanu Davida Dukea (Topher Grace) během jeho návštěvy Colorada. Proč by totiž policie na takový úkol dosazovala zrovna Stallwortha, kolem kterého nejen že se celý případ točí, ale kterého navíc může identifikovat Felix (Jasper Pääkkönen), jeden ze členů KKK? V knize tyto události skutečně popsány jsou, dávají ale o něco větší smysl. Pasáž, ve které Felix Rona navštívil u něj v bytě, tu totiž zcela chybí, takže jeho identifikace na setkání nehrozí (přestože se Ron i tak bál, že ho během pochodu KKK na ulici někdo pozná a osloví jeho jménem, které má správně patřit Chuckovi). A jelikož na rozdíl od filmu nebyl v utajení na celém setkání jeden, ale hned tři policisté, byl Stallworth k Dukeovi přiřazen jednoduše proto, že policejní oddělení v tu chvíli nikoho jiného nazbyt už prostě nemělo. Co se ale týče onoho „familiérního“ focení Rona Stallwortha s Davidem Dukem, jeho průběh je v knize popsáno velmi podobně jako ve filmu. Tady však Stallworth musel zároveň dodat, že výslednou fotografii během let bohužel ztratil.

Žádný rasistický polda

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

Nebyl by to kriminální biják o rasové intoleranci bez nějakého toho pořádně rasistického policajta. Toho si ve filmu konkrétně zahrál Frederick Weller a jak se u takového příběhu sluší a patří, v závěru snímku na něj zbytek oddělení získá důkazy o jeho rasových útocích proti černochům a falzifikaci důkazů. V knize ale taková postava vůbec neexistuje a takto extrémním tlakům ze strany samotného policejního oddělení Stallworth čelit naštěstí nemusel.

Výbušné finále

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

Ve finále filmového BlacKkKlansmana musí Ron a Flip závodit s časem, aby zachránili Patrice, které členové KKK Felix a jeho žena Connie (Ashlie Atkinson) do auta nastražili bombu. V knize sice nic takového nenajdete, zároveň ale dává smysl, proč si filmaři nějaké to nervydrásající finále domyslet prostě museli. Knižní příběh totiž končí poměrně anticlimaticky: vyšetřování je jednoduše uzavřeno a veškeré záznamy o něm utajeny (podobně jako ve filmu). I když totiž coloradská policie klan legitimně vyšetřovala, fakt, že tři její zaměstnanci jsou nyní oficiálními členy KKK, pro ně halt nebyla moc dobrá reklama, ať už byl kontext jejich členství jakýkoliv. Několik spisů, které měl Stallworth zničit, si však tajně schoval a právě na jejich základě později sepsal svou knihu.

Bůh žehnej bílé Americe

BlacKkKlansman: 7 největších rozdílů oproti knižní předloze © TMDB

Aby se filmový Stallworth po uzavření vyšetřování dočkal alespoň nějakého toho zadostiučinění, zavolá Davidu Dukeovi a prozradí mu, že ten „zástupce čisté bílé rasy“, se kterým si tolikrát a tak rád telefonoval, byl ve skutečnosti černoch. V knize ale tato pasáž vůbec není a David Duke se tak pravdu o Ronu Stallworthovi dozvěděl nejspíš až v roce 2014, když vyšla jeho kniha. A jen taková perlička na závěr: pamatujete si ve filmu na jeden konkrétní telefonát, ve kterém Duke Stallworthovi popisuje, jak vždycky pozná, že se baví s černochem? Tak přesně tak je to popsáno i v původní knize.

BlacKkKlansman © TMDB

BlackKkKlansman

BlacKkKlansman | USA | 2018 | Drama | Rasismus

Černošský policista úspěšně složí zkoušky do Ku Klux Klanu a po čase se také stane hlavou místní buňky této nechvalně známé rasistické organizace. Hrají: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Corey Hawkins, Jasper Pääkkönen, Paul Walter Hauser

 75 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | od 1. 5. 2019
Sledovat Online na Max  Max | české titulky | český dabing | od 11. 3. 2024
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | české titulky | od 27. 2. 2021
Sledovat Online na SkyShowtime  SkyShowtime | české titulky | od 2. 10. 2023
 179 zobrazení   7 se líbí
10 nejočekávanějších podzimních seriálů od Netflixu
10 nejočekávanějších podzimních seriálů od Netflixu
29.08.2018 | Tipy na film

Nic naplat, léto končí a venku už to brzy na koupání nebude. Ale máme i lepší zprávy - s horším počasím se lepší nabídka seriálů. A po představení českých novinek se tentokrát vrhneme na Netflix, který opět utrácí ve velkém.

Vydlabané lebky i démoni: 10 děsivých hororů podle skutečné události
Vydlabané lebky i démoni: 10 děsivých hororů podle skutečné události
28.08.2018 | Tipy na film

Při sledování hororů se někteří diváci často snaží smát, aby sebe sami přesvědčili, že se vlastně není čeho bát. Řada hororů přitom vychází z reálných událostí, které jsou mnohdy ještě děsivější než to, co vidíte na plátně nebo na televizi.

10 nových odhalení s uvedením Avengers Infinity War online
10 nových odhalení s uvedením Avengers Infinity War online
27.08.2018 17:00:00 | Tipy na film

Největší film roku konečně dorazil online, a tak máme možnost se podívat na odhalení, zajímavosti či vystřižené scény, které nám tvůrci naservírovali. Sice vám nepovíme, jak budou vypadat Avengers 4, ale pár zajímavostí v lehce spoilerovém článku máme.

Disenchantment: Jak dopadla Netflix novinka od tvůrce Simpsonových?
Disenchantment: Jak dopadla Netflix novinka od tvůrce Simpsonových?
24.08.2018 | Tipy na film

Matt Groening se po uvedení do seriálové síně slávy, do které se dostal kvůli svým legendám, tedy seriálům Simpsonovi a Futurama, vydává do fantaskní minulosti s Disenchantment. A tentokrát spojil síly s gigantem Netflixem.