FB pixel TP pixel
Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO

1. ledna jsme možná všichni očekávali, že seriálovou událostí roku bude Hra o trůny. Nyní je jasné, že zatímco ta spíš nedostála očekáváním, nenápadná pětidílná série HBO Černobyl se přes noc stala fenoménem. Ale i přes hodnocení, jež atakuje historické žebříčky, si 100 % o fous nezaslouží. Proč?

Tipy na film

Obsazení

Začněme tím pozitivním, čehož je, přiznejme si, naprostá a drtivá většina. Tak například herecké obsazení postav založených na skutečných lidech, kterých se Černobylská havárie nějakým způsobem přímo týkala, lze bez nadsázky nazvat famózním. Vše pak k dokonalosti samozřejmě dotáhli i kostýmoví designeři, o kterých však bude řeč později. Asi za vše ostatně hovoří následující fotografie.

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Bolševický režim

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Neméně dobře, jako klíčové postavy okolo Černobylu, seriál vyobrazuje také vládnoucí politickou garnituru, která i přes začínající úpadek v Sovětském svazu stále pevně svazovala všechny a všechno. Zejména první díl představuje velmi dobrou sondu do mentality lidí, kteří byli ze strachu o své postavení, práci či rodinu (byť v té době již byly stalinské čistky i poměry dávno pryč) odhodláni klidně ignorovat i největší jadernou havárii v historii lidstva. Ještě tři hodiny po havárii, kdy se konečně na místo podařilo dostat kvalitnější dozimetr, který měl limit vyšší než oněch bájných 3,6 R/h, byl výsledek měření prohlášen za neadekvátní a dozimetr za vadný. Nikdo totiž nechtěl být tím, kdo jako první přizná, že v dokonalém a bezchybném Sovětském svazu došlo k tak závažné katastrofě, že se o ní pravděpodobně brzy dozví celý svět a vyžádá si nespočet obětí nejen nyní, ale i v následujících letech. Právě v prvních hodinách po havárii, kdy byly veškeré příznaky jaderné katastrofy ignorovány a první zasahující osoby před smrtelným zářením nikdo nevaroval, si Černobylská havárie vyžádala drtivou většinu svých přímých obětí.

Dobová atmosféra

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Tvůrci nepochybně při tvorbě scén, kostýmů i veškerých předmětů dbali na každičký detail, což je samo o sobě úžasné během seriálu sledovat. Velín 4. reaktoru černobylské elektrárny, uniformy zaměstnanců včetně bílých čepic, použitá vozidla, vojenská technika, interiéry, všechno to sedí, vypadá nesmírně autenticky a pomáhá diváka přenést do Sovětského svazu poloviny 80. let. Aby taky ne, když některé scény byly točeny přímo v Černobylu či jeho okolí. Kromě Ukrajiny se navíc tvůrci vydali do Litvy, kde v okrese Visaginas stojí „sesterská“ elektrárna té černobylské (viz. snímek z Wikimedia výše; někdy přezdívaná „Pobaltský Černobyl“), Inalinská jaderná elektrárna, která představovala ideální kulisy pro natáčení. Byla postavena ve stejné době jako Černobyl, její dva (na rozdíl od černobylských čtyř) reaktory jsou s těmi v Černobylu prakticky identické a částečně je již mimo provoz.

Čištění střechy ve 4. díle

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Tuhle zhruba dvě minuty trvající scénu, která je celá točená na jediný záběr, považuji z několika důvodů za vůbec nejlepší část celé minisérie. Nejen proto, že skvělá kamera bez jediného střihu způsobila, že má divák pocit, jako by se s „bioroboty“ neboli likvidátory na střeše nacházel taky a za úzkostlivého skřípání dozimetru se pokoušel házet kusy grafitu zpět do jádra. Celá atmosféra je ještě umocněná skutečností, že tento proces proběhl i ve skutečnosti. 3000 mužů bylo na střeše reaktoru číslo čtyři během odklízecích prací vystaveno záření, které odpovídalo 1200 rentgenovým vyšetřením. A stejně jako v seriálu se každý muž po své práci musel zbavit všech pracovních nástrojů i ochranného oblečení, které bylo silně radioaktivní. Dodnes se zároveň neví, kolik ze tří tisícovek mužů kvůli této „brigádě“ následně zemřelo, neboť jednotlivé zdroje a informace se rozcházejí.

Abych jenom nechválil, je načase podívat se i na ty aspekty seriálu, které byly ať už kvůli nutné umělecké dramatizaci, nebo z důvodu úspory času (přece jen jde o minisérii o pouhých 5 dílech) vyvedeny z reality a vyobrazeny jinak, než jak pravděpodobně v roce 1986 v Černobylu vypadaly či probíhaly.

Radiační popáleniny a krvácení

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Nejen zasahující hasiči, ale i zaměstnanci elektrárny jsou v prvním díle vyobrazeni s popáleninami či se silným krvácením, které se skutečnými projevy radiačních popálenin či nemoci z ozáření pouhých pár sekund, minut nebo i desítek minut po ozáření nemají příliš společného. Okamžité popáleniny by si samozřejmě odnesli ti hasiči, kteří se dotkli horkého grafitu, ale určitě ne zasahující hasiči s hadicemi v rukou, kterým už během hašení krvácely ruce. S těmito příznaky se hasiči tehdy sice skutečně potýkali, ale až v řádu několika desítek hodin či dnů po zásahu, během kterého byli ozářeni. Radiační popáleniny se totiž začnou projevovat až v tomto časovém horizontu od chvíle ozáření.

Hrozící apokalypsa

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Nemalá část druhého dílu se točí okolo řešení údajně obrovského nebezpečí, které představuje protavení jaderného paliva elektrárny do nádrží pod reaktorem. Podle seriálu by následná termální exploze (a s ní spojený pravděpodobný výbuch dalších reaktorů) učinila Ukrajinu a Bělorusko neobyvatelnými na 100 let a silně zasáhla i zbytek zemí tehdejšího Sovětského svazu. Pravdou je, že toto nebezpečí skutečně existovalo a bylo velké. A pravdou také je, že vše v okruhu 30 kilometrů by bylo „kompletně zničeno“, jak v seriálu zazní. Ne samotným výbuchem, ale skutečností, že až na takovou vzdálenost by dosáhly smrtelné dávky radiace. Proto byli obyvatelé v této zóně tehdy evakuováni. Nelze si ovšem představovat, že by tento druhý výbuch učinil neobyvatelnými celé státy. Zde se ještě sluší připomenout, že trojice potápěčů (Alexej Ananěnko, Valerij Bespalov a Boris Baranov), která se dobrovolně přihlásila k odčerpání vody z nádrží pod reaktorem, skutečně existovala a svou misi úspěšně uskutečnila. Všichni tři posléze pokračovali v práci pro energetický průmysl a kromě Baranova, který v roce 2005 zemřel po infarktu, jsou stále naživu.

Radiační nemoc jako nákaza

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Seriál k obětem silného ozáření bezprostředně po havárii přistupuje jako k osobám se silně infekčním onemocněním. Nikdo k nim nesmí, jejich postele mají speciální plastové závěsy a v jedné scéně Ulana Chomjuková (Emily Watson) kvapně vyvede Ljudmilu Ignatěnko (Jessie Buckley) od umírajícího manžela Vasilije (Adam Nagaitis) s tím, že jako těhotná a bez ochranných pomůcek se jej nesmí dotýkat ani být v jeho blízkosti. Nemoc z ozáření však není infekční a jakmile je postiženým osobám odebráno oblečení a jejich těla omyta vodou, nikoho již nakazit nemohou. Plastová zábrana v nemocnici byla instalována spíš pro ochranu samotných pacientů s nemocí z ozáření, protože v jejich aktuálním zdravotním stavu již neměli prakticky žádný imunitní systém.

Trojice hlavních postav a jejich role

Černobyl: Největší klady a zápory skvělé minisérie HBO © TMDB

Na jednu stranu lze pochopit, že pokud máte neskutečně spletitý příběh Černobylu, který ani dnes stále do detailů celý neznáme (a v některých aspektech se definitivní pravdu nedozvíme zřejmě nikdy), odvyprávět za 5 hodin, je potřeba použít hned několik zkratek. Jednou z těch hlavních byla skutečnost, že tvůrci pasovali trojici hlavního obsazení na hlavní hybatele děje. Legasov (Jared Harris) a Ščerbina (Stellan Skarsgard) jako by sami dva z maringotky řídili celou operaci okolo Černobylu, zatímco Uljana Chomjuková se bez pozvání dostala do Černobylu, přišla s řešením situace po havárii a během pár chvil se dostala až ke společnému stolu s Michailem Gorbačovem (David Dencik). Toto nelze považovat vysloveně za chybu, jen je dobré při sledování seriálu mít na paměti, že na krizovém řešení havárie se podílelo mnohem více osob a zejména z pohledu vědecké obce se důvod exploze i její řešení snažily rozluštit desítky expertů a vědeckých špiček z celého Sovětského svazu. Právě ty má Emily Watson dle tvůrců ztělesňovat.

Ano, Černobyl není 100% realistický a zřejmě to ani nebylo záměrem, protože na tom vlastně nezáleží. Onu základní pravdu totiž minisérie zvládla předat skvěle – Černobylská havárie byla víc o lžích, klamání a prohnilém politickém systému než o špatné konstrukci, příšerné správě nebo nedostatečném výcviku. Tyto samozřejmě rovněž sehrály svou roli, ale spíš ve formě jisté špičky ledovce. A k dobru seriálu by měla sloužit i skutečnost, že i jeho největší kritici se musí zaměřovat spíš na opravdové detaily, nebo si tu a tam něco vymyslet, protože jinak tomuto skvělému dílu, které se aspoň u mě zařadilo mezi seriály, na které se rozhodně ještě několikrát podívám, není co vytknout.

 2 640 zobrazení   88 se líbí
10 seriálových návratů, které si můžete užít na Netflixu s českými titulky
10 seriálových návratů, které si můžete užít na Netflixu s českými titulky
07.06.2019 15:00:00 | Tipy na film

Netflix ohledně české lokalizace šlape do plných a není dne, kdy by se neobjevil seriál či film s českou podporou. Skvělé je to především u novinek, případně pokračování oblíbených sérií, na něž se Netflix soustředí především. Tady tudíž máte 10 seriálů, které začaly novou řadu v češtině.

10 filmů, u kterých promarníme letošní léto
10 filmů, u kterých promarníme letošní léto
06.06.2019 15:00:00 | Tipy na film

Až si budete chtít odpočinout od parných letních dnů v přítmí kinosálu, či budete chtít strávit příjemný letní večer se svým partnerem či partnerkou u televize, můžete si vybrat z těchto deseti kandidátů na letní pecky!

Zorientujte se ve světě Godzilly, neboli filmovém vesmíru MonsterVerse
Zorientujte se ve světě Godzilly, neboli filmovém vesmíru MonsterVerse
05.06.2019 12:00:00 | Tipy na film

Nový snímek o králi monster právě září v kinech a jedná se již o třetí kapitolu nového projektu studií Legendary a Warner Bros. jménem MonsterVerse. V následujícím článku se zaměříme na časovou osu tohoto filmového vesmíru a podíváme se i do budoucna.

Připomeňte si 40 let se ságou Vetřelec. Kdy bude pokračování?
Připomeňte si 40 let se ságou Vetřelec. Kdy bude pokračování?
04.06.2019 12:00:00 | Tipy na film

Minulý týden uplynulo 40 let od vzniku filmu, který zrodil jednu z nejslavnějších sci-fi sérií historie. Jak se vetřelčí sága během čtyř desetiletí proměnila? A bude pokračovat, tak jak si aktuálně přeje její otec, režisér Ridley Scott?