FB pixel TP pixel
DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady

Třetí řada seriálu Dark už je opravdu za dveřmi. Opakování všech předešlých dílů už tak zřejmě nestihnete, proto si můžete přečíst naše shrnutí, které vám pomůže se v komplikovaném ději zorientovat. Dnes pokračujeme druhou řadu.

Tipy na film

Pro plné vychutnání třetí řady seriálu Dark je znalost proběhlého děje zásadní. Už jsme vám přinesli shrnutí prvních deseti dílů první řady, dnes pokračujeme přehledem postav a děje z osmi dílů druhé řady. Ano, budeme opět hodně prozrazovat děj, takže pozor, pokud jste seriál ještě neviděli. V druhé řadě se podíváme postupně do let 1921, 1954, 1987, 2020 a 2053. Cyklus 33 let je dodržen, od děje první řady uplynulo v jednotlivých časových obdobích zhruba 7 měsíců.

Jonas Kahnwald

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Děj první řady skončil přenesením Jonase z roku 2019 do roku 2052. Winden je tou dobou městem zničeným apokalypsou z roku 2020. Jonas se snaží přežívat spolu s ostatními lidmi, kteří žijí v lesích a vede je němá Elizabeth Doppler, nyní už dospělá. Ta zapovídá vstup všem do prostorů bývalé jaderné elektrárny, Jonas však na vlastní pěst zjišťuje, jak se dovnitř dostat a hlavně stabilizovat černou díru, která v elektrárně existuje. Elizabeth mu v tom zpočátku brání, ale pak mu pomůže a Jonas tak může zpět cestovat v čase. Místo do své doby se však dostane do roku 1921. Elizabeth dále pokračuje s experimenty s černou dírou.

Noah

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Jedním z prvních lidí, které Jonas v roce 1921 potká, je mladší verze tajemného Noaha, který unášel děti v první řadě. Byl to on, kdo pomáhal v roce 1921 stavět průchod jeskyněmi, který ale zatím není aktivní a Jonas ho tak nemůže použít pro návrat do svého času. Mladší Noah ho zavede do kostela, kde Jonas potká další lidi řádu Sic Mundus, kam Noah patří a kteří cestují v čase. V kostele také žije starší verze Noaha, která stále ovlivňuje chod dalších věcí v minulosti i budoucnosti, takže například pomáhal vrátit malého Helgeho Dopplera zpátky do jeho doby 1953/54 z roku 1986 kam se dostal na konci první řady. Noah cestuje pomocí černé díry ukryté pod chrámem fungující na stejném principu jako ta, kterou Jonas spatřil v budoucnosti. Starší Noah je posléze zastřelen svojí sestrou Agnes Nielsen (babičkou policisty Ulricha), která byla z řádu Sic Mundus vypuzena a později se mohla vrátit.

Adam

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Řád Sic Mundus, skupinu cestovatelů časem, vede tajemný Adam, znetvořený starý muž. Jeho pravá identita je velmi brzy odhalena - Adam je ve skutečnosti Jonas, ve své nejstarší verzi, který prožil už všechny možné okamžiky a mnohokrát cestoval časem. Adam se snaží přesvědčit Jonase, že pokud bude dál cestovat v čase, bude moci některé tragické události změnit. Ve skutečnosti Adam lže - chce, aby se lidé pokoušeli o změnu, ale tato snaha vede ke splnění věcí, tak jak se měly stát. Adam a další tak budou dál ochráněni. Adam vyšle Jonase zpět do roku 2019, ale nikoli do doby začátku celého děje a první řady, ale ještě o několik měsíců dříve, aby se Jonas pokusil zabránit sebevraždě svého otce.

Michael Kahnwald

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Z děje první řady víme, že Jonasův kamarád Mikkel Nielsen, který se ztratil během jejich výpravy v lesích a prošel jeskyní z roku 2019 do roku 1986, je ve skutečnosti jeho otec Michael. Už jako dospělý spáchal sebevraždu a Jonas se tomu snaží zabránit. Jonas svému otci v roce 2019 odhalí, že ví o jeho původu a přesvědčuje ho, aby se nezabil. Jenže se právě stane spouštěčem toho, že Michael sebevraždu spáchá. Michael ví, že jedině tak dojde k celému řetězu událostí, a protože Jonase miluje jako syna, rozhodne se obětovat. Celou situaci sleduje také žena se šedivými vlasy, o které víme, že je nejstarší verzi Claudie Tiedemann.

Claudia Tiedemann

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Claudia byla v roce 1986-1987 ředitelkou jaderné elektrárny a je dcerou policejního komisaře Egona Tiedemanna, který vyšetřoval jak v roce 1953, tak v roce 1986 zmizelé děti. Claudii navštíví její nejstarší verze z budoucnosti a ukáže jí všechno o cestování v čase. Mladší Claudia sama cestuje z roku 1987 do roku 2019, kdy se dozví, jak její otec zemřel. Vrátí se zpět, aby otce zachránila, ale řetězem událostí naopak spustí to, že svého otce nešťastnou náhodou zabije. Starší Claudia cestuje do roku 1953, aby měla příležitost svého (mladšího) otce ještě vidět a omluvit se mu za to. Starší Claudii poté v roce 1953 zastřelí Noah, protože Claudia bojuje proti řádu Sic Mundus a pomáhá všem okolo odhalovat skutečnou pravdu.

Charlotte Doppler

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Jednou z osob, která díky Claudii poznala skutečný řád stav věcí, je policejní vyšetřovatelka Charlotte. Přestane prakticky pro policii pracovat a se svým manželem, Peterem, se snaží spojit všechny záhady okolo zmizení dětí. Charlotte také navštíví Noah, aby jí prozradil, že on je ve skutečnosti její otec, kterého nikdy nepoznala. Mladou Charlotte vychovával hodinář (a vynálezce přenosného stroje času) H.G.Tannhaus, ale rodiče nikdy nepoznala. Identita její matky je prozrazena až později. Je to Elizabeth - její dcera. Ano, Elizabeth předtím než skončila jako vůdkyně v budoucnosti, žila určitou dobu v minulosti, s Noahem. Je tedy zároveň matkou i dcerou Charlotte.

Ulrich Nielsen

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Bývalý partner Charlotte, policista Ulrich, zůstal v roce 1953, byl obviněn z vraždy dvou dětí a uvězněn. Nikdy neprozradil svojí identitu a celých 33 let nikdy neopustil zdi vězení či psychiatrického ústavu. Když ho v roce 1987 navštíví Erik Tiedemann, který ještě před svojí smrtí znovu pochybuje o svém vyšetřování zmizení dětí, ukáže mu fotku malého Mikkela. Ulrich ho pozná a podaří se mu následující den z ústavu utéct a svého syna navštívit. Ten ho i přes pokročilé stáří pozná. Společně se snaží přes jeskyni dostat zpět do své současnosti, let 2019-2020, ale jsou opět zastaveni Erikem Tiedemannem. Nielsen putuje zpět do ústavu a Mikkel definitivně zůstává u své adoptivní matky, sestřičky Ines Kahnwald.

detektiv Clausen

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Novou postavou v příběhu je policejní vyšetřovatel Clausen, který přijel do Windenu vyšetřovat nevyřešené zmizení tolika lidí. Clausen se ale překvapivě víc zajímá o jadernou elektrárnu a hlavně o jejího šéfa Aleksandra Tiedemanna. O tom už z první řady víme, že se za Aleksandra vydává, do Windenu přišel v roce 1986 coby vrah s falešným pasem jedné ze svých obětí. Z Clausena se vyklube bratr této oběti a Tiedemanna uvězní. Zajímá se také o důsledky havárie z roku 1986, kdy došlo k úniku radioaktivity (spojené s prvním otevřením časového tunelu v jeskyních) a rozhodne se prozkoumat místo, kde byl materiál tajně zapečetěn.

Cizinec (Jonas)

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Starší verze Jonase se objeví v roce 2020, aby odhalil identitu svojí matce, Hannah, a také ji řekl o tom, kdo je ve skutečnosti její manžel Michael (malý Mikkel). Hannah však nejvíce zajímá, kde nebo spíše kdy se skrývá Ulrich, její dávná láska. Půjčí si Jonasův přístroj a odcestuje do roku 1953, kde navštíví nejdříve Ulricha ve vězení, jen aby ho naštvala a pak se rozhodne v tomto roce zůstat. Jonas také prozradí svojí identitu a celý příběh Katharině, matce Mikkela. Ta se posléze rozhodne prozkoumat jeskyně a cestovat zpět do minulosti a zachránit tak svoji rodinu. Všechny tyto události vrcholí přesně 27. června - právě v okamžiku, kdy Katharina otevírá časový tunel v jeskyních, otevírá ve stejném čase inspektor Clausen v elektrárně jaderný odpad, v odpovídající čas v budoucnosti se Elizabeth pokouší o další stabilizaci černé díry a v odpovídající chvíli otevírá Sic Mundus v roce 1921 druhou černou díru. Dojde tak k předpovězené apokalypse a vše exploduje.

Martha Nielsen

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Parta mladých lidí, kam patří Martha, její bratr Magnus a kamarádi Bartosz, Franziska a Elizabeth, se různě vyrovnává s tím, čím procházejí jejich rodiny. Bartosz pracuje pro Noaha a cestuje s různými menšími úkoly časem, je však Magnusem a dalšími dopaden a nucen prozradit svoje tajemství. Parta společně dokonce cestuje na chvíli do roku 1987. Martha sama se nejdříve potká s Jonasem starším, který jí prozradí svojí identitu, a také Jonasem mladším, kterému se s pomocí Claudie podaří dostat z roku 1987 do roku 2020. Starší Jonas se snaží Marthu zachránit před apokalypsou a uvězní ji v bunkru. Z toho jí ale propustí ostatní (Magnus, Franziska, Elizabeth a překvapivě také mladší verze Noaha), kteří se tam po jiných varováních přišli schovat. Když se Martha a mladší Jonas konečně na poslední chvíli před apokalypsou setkají, přepadne je Adam (nejstarší Jonas) a Marthu zastřelí. Těsně před tím, než nastane samotný výbuch, se objeví Martha z jiné dimenze a Jonase zachrání.

Rodinná pouta 2

DARK - Třetí řada začíná už zítra, zopakujte si děj druhé řady © TMDB

Podobně jako u shrnutí první řady přinášíme obrázek se shrnutím všech hlavních postav a jejich vztahů. Jednotlivá propojení mezi čtveřicí hlavních rodin ve Windenu bohatě narostlo a jak je vidět ze shrnutí výše, ani jsme je všechny ještě nepopsali. Předpokládáme, že nová třetí řada vše ještě více zkomplikuje. Když se podíváte na trailery pro třetí řadu níže, už můžete tušit, jak moc.

 2 092 zobrazení   32 se líbí
10 filmů a seriálů (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 filmů a seriálů (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
26.06.2020 12:00:00 | Tipy na film

Je před námi další víkend a tentokrát patří k těm opravdu nabitým. Již v sobotu se vrací parádní sci-fi seriál Dark od Netflixu, dorazí i nová komedie s Willem Farrellem a novými seriály nešetří ani HBO s Perry Masonem a druhou řadou Doom Patrol.

Dokoukejte resty. Těchto 24 filmů zmizí na konci června z Netflixu
Dokoukejte resty. Těchto 24 filmů zmizí na konci června z Netflixu
25.06.2020 | Tipy na film

Blíží se konec měsíce a to znamená jediné. Spousta filmů zmizí alespoň na nějaký čas z Netflixu, protože streamovací službě vyprší zakoupená licence. Tentokrát dojde například na řadu snímků Stevena Spielberga. A co si budeme povídat, dinosauři z Jurského parku nám budou chybět!

DARK - Než začne třetí řada sci-fi od Netflixu, zopakujte si děj první řady
DARK - Než začne třetí řada sci-fi od Netflixu, zopakujte si děj první řady
24.06.2020 | Tipy na film

Co všechno se stalo v první řadě seriálu Dark? Přinášíme shrnutí děje a hlavních postav pro prvních deset dílů seriálů. Upozorňujeme, že v textu jsou výrazné spoilery a pokud jste seriál ještě neviděli, tak rozhodně nečtěte dále. Kdo už seriál viděl, tak zatím bereme v úvahu pouze první řadu, na druhou řadu se podíváme v článku v pátek.

20 skvělých filmů, které jste na Netflixu přehlédli a je to chyba
20 skvělých filmů, které jste na Netflixu přehlédli a je to chyba
23.06.2020 12:00:00 | Tipy na film

Netflix je během jediného měsíce schopný přidat do své nabídky i přes stovku nových filmů a seriálů. Není divu, že řada z nás pořádně neví, co sledovat. Probrali jsme se netflixovským katalogem a našli jsme 25 filmů, které vám algoritmy Netflixu pravděpodobně nikdy nenabídnou a je to zatracená škoda.