FB pixel TP pixel
Disneyho navoněná bída. Růstem předplatitelů maskuje masivní problémy a akcie padají © Lucasfilm

Disneyho navoněná bída. Růstem předplatitelů maskuje masivní problémy a akcie padají

Další z velkých hollywoodských hráčů vypustil výsledky za uplynulý kvartál a vzhledem k tomu, že se jednalo o konglomerát Disney, bylo to hodně sledované. Největší haló se točilo kolem streamovací služby Disney+, která s velkou pompou konečně oznamuje kvartální zisk (konkrétně 47 milionů dolarů), a to poprvé od svého spuštění v roce 2019.

Streaming novinky

Na první pohled to vypadá, že jde všechno podle plánu, počet předplatitelů služby jako takové se mezi kvartály zvýšil ze 149,9 na 153,6 milionů a i celkové korporátní výnosy hlásí zhruba procentní meziroční nárůst. Jenže tak jednoduché to není.

Předplatitelé rostou, ale...

Příkladem budiž právě Disney+. 3,7 milionů nových předplatitelů celosvětově vypadá hezky, ale je to teprve druhé čtvrtletí z posledních 6, kdy Disney+ stoupá. Bledne to jak ve srovnání s Netflixem, který za stejné období přidal přes 9 milionů předplatitelů, tak i s menší konkurencí jako Peacock (který přidal 3 miliony, ale je jen v USA) či Paramount+, která se v posledních měsících topí v mnohem podstatnějších problémech. Růst u Disney+ je navíc hnaný pouze jediným regionem, a to pouze z jednoho důvodu. V USA pokračuje spojení Disney+ a Hulu do jedné platformy, různé balíčky, slevy v kombinaci a další akce ženou čísla registrací papírově nahoru (+ 7,9 milionu), ale klesá výnos na předplatitele (nyní už jen 8 dolarů). Zbývající dva regiony Disney+ výrazně klesly - indický Hotstar okleštěný o kriket a připravený na prodej už má jen 36 milionů (ještě před dvěma lety měl 50) a zbytek světa (Latinská Amerika, Evropa...) klesá už třetí kvartál v řadě na aktuálních 63,6 milionů předplatitelů.

Disneyho navoněná bída. Růstem předplatitelů maskuje masivní problémy a akcie padají © Yahoo! Finance

Neamerické regiony totiž naopak od balíčky rozmazlené Ameriky naplno pocítily v prvním kvartále zdražení služby (ostatně Disney+ je nyní v základu nejdražší streamingovou službou u nás), což v kombinaci s pomalejší ekonomikou třeba v Evropě a nulovou investicí do původních pořadů zde zadělává na ještě zásadnější problém. Za lepší finanční kondici služby také může prostý fakt, že se začíná šetřit na obsahu jako takovém a schválně můžete spočítat, jaké kvalitní novinky jste na službě za poslední kvartál viděli. Ještě drtivější prázdnotu potom symbolizuje propad u kino segmentu, kde Disney dokonce reportuje ztrátu, tedy do výroby a uvedení filmu v prvním kvartále investoval více, než vydělal. Ostatně prvním velkým filmem je de facto až květnová nová Planeta opic, a to ještě díky subznačce 20th Century Studios. A to jsme ještě ani neotevřeli tabulku s čísly za televizní segment, který padá už několik let v řadě.

Propad akcií

I když se tedy mohou zábavní parky snažit o sto šest (a také výrazně podražily), pokrýt kompletně všechno nedokáží. Proto není překvapením, že účetně dopadl uplynulý kvartál pro Disney konglomerát příšerně a je poprvé po dlouhé době 20 milionů dolarů ve ztrátě. Akciový trh už hlásí mínus 10 % za den, akcionáři tak mohou začít odepisovat ve velkém. Když tedy velký šéf Bob Iger vyřešil krizi s jedním svých nejhlasitějších akcionářů, miliardářem Nelsonem Petzem, možná ho brzy čeká další těžká bitva. Uvidíme, co za dva dny přinesou kvartální výsledky Warnerů.

Zdroj: THR

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Na Netflixu ubývá megahitů. Statistika odhalila, že počet velkých úspěchů klesl na polovinu
Na Netflixu ubývá megahitů. Statistika odhalila, že počet velkých úspěchů klesl na polovinu
29.04.2024 14:40:00 | Streaming novinky

Netflixu sice stále stoupají předplatitelé, již dávno ale není originální obsah jeho největším lákadlem. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Digital i obecná míra hitovosti původních titulů streamovacího giganta značně klesá.

Nové sci-fi Netflixu selhávají a jsou zklamáním. Vynahrazuje je nový seriálový hit
Nové sci-fi Netflixu selhávají a jsou zklamáním. Vynahrazuje je nový seriálový hit
24.04.2024 17:47:00 | Streaming novinky

O filmech Zacka Snydera jsme ve spojitosti s jeho neúspěchy psali již několikrát. Nyní se k nim přidává i sága Rebel Moon. Oba díly nové sci-fi to od kritiků pěkně schytaly a ani divácké hodnocení není o moc lepší. První díl se navíc netěšil ani vysokým číslům sledovanosti a pokračování nedopadlo o moc lépe.

Nezastavitelný Netflix: Počet předplatitelů drtí konkurenci, přesto zatají informace
Nezastavitelný Netflix: Počet předplatitelů drtí konkurenci, přesto zatají informace
19.04.2024 18:40:00 | Streaming novinky

Další čtvrtletí za námi a další kolečko pravidelných korporátních reportů před námi. Jako vždy se svými výsledky pochlubil Netflix, který za první tři měsíce přidal 9,3 milionů nových předplatitelů, čímž překonal opět nejodvážnější přání svých akcionářů. Jenže pro další rok chystá změnu a čísla předplatitelů přestane uvádět.

Konec HBO přinese výrazné zdražení. Služba Max odhalila ceny předplatného, slevu nepotvrdila
Konec HBO přinese výrazné zdražení. Služba Max odhalila ceny předplatného, slevu nepotvrdila
19.04.2024 18:00:00 | Streaming novinky

Již v květnu 2024 přestane existovat streamovací služba HBO Max. Nahradí ji totiž služba Max, která nabídne kromě titulů HBO nabídku společnosti Discovery a také sportovní zábavu z Eurosportu. Lákadlem má být také nadcházející olympiáda. Předplatitele však čekají změny předplatného a zdražování. Služba nyní odhalila ceník.