FB pixel TP pixel
Fenomén Steven Seagal: Mistr aikida, který se stal svérázem akčňáků 90. let © TMDB

Fenomén Steven Seagal: Mistr aikida, který se stal svérázem akčňáků 90. let

Stevena Seagala pamatujeme jako spoustu věcí. Jako zástupce šerifa, který se s ničím příliš nepárá, jako amerického velvyslance pro Rusko, muzikanta, nebo jako obtloustlou hvězdu laciných východoevropských béček. Nic z toho by nás ale nezajímalo, kdyby nebyl hrdinou akčních nářezů 90. let.

Tipy na film

Od fotbalu k filmovým výšinám

O bojové sporty se Seagal zajímal v podstatě od dětství, kdy s otcem navštívil fotbalový zápas a nechal se očarovat vystoupením mistra bojových umění, který vystupoval o přestávce. Započal tak své studium bojových umění, které ho vedlo od karate k aikidu, k práci bodyguarda a nakonec k otevření vlastní školy bojových umění, kde si vypracoval dobré jméno. To se doneslo až k uchu hereckého agenta Michaela Ovitze. Ten v něm okamžitě rozeznal potenciální přínos pro filmový trh. Vysoký, zamračený muž ostrých rysů, praktikující neokoukaný bojový styl, to přeci jen zní hodně nadějně. Ovitz se rozhodl trochu zainvestovat a tak se Seagal v roce 1988 dočkal své první filmové role…rovnou jako hlavní hrdina.

Fenomén Steven Seagal: Mistr aikida, který se stal svérázem akčňáků 90. let © TMDB

Akční thriller Nico – Víc než zákon představil borce, veterána z Vietnamu a špičkového policistu, jenž vede zdánlivě beznadějnou válku proti překupníkům s drogami. Klacky pod nohy mu při tom hází nejen zkorumpovaní kolegové, ale také jiné bezpečnostní složky, které mají na obchodu s drogami vlastní zájem. Nico v tomto světě krátce bojuje se stínem malé ryby, ale opravdu jen krátce. Díky svým bojovým dovednostem se neporazitelnému policajtovi podaří pozabíjet úplatné poldy, mafiány i bývalého tajného agenta, jehož mučící praktiky poznal ve Vietnamu. Tento příběh jako by odrážel start Seagalovy kariéry. Nico není nijak zvlášť dobrý film, nijak zvlášť zajímavě natočený a docela levný. Paradoxně díky tomu poslednímu se však stal kasovním hitem a Seagal, do té doby filmovým fandům neznámý, zase slavným akčním hrdinou.

Egoistický odpor ke změnám

Na počátku devadesátých let hrál Seagal ve třech dalších filmech, které se jeho debutu podezřele podobaly. Bylo tu Těžko ho zabít, v němž hrál nepřemožitelného poldu, jehož manželku zavraždí a jeho samotného pošlou do komatu gangsteři najatí zkorumpovaným senátorem. Hrdina se po pěti letech probudí a vydává se na cestu pomsty, vrcholící notnou porcí fyzické bolesti pro hlavního padoucha. Následoval Muž s cejchem smrti, kde se Seagal představil jako nepřemožitelný polda, jemuž jamajský drogový gang vedený woodoo šamanem zavraždí přítele. Hrdina se znovu vydává na cestu pomsty, vrcholící notnou porcí bolesti pro hlavního padoucha…a jeho bratra-dvojče. O rok později přišla Nemilosrdná spravedlnost, v níž hrál nepřemožitelného poldu, jehož přítele a parťáka zavraždí místní drogový boss, což hrdinu nečekaně přivede na cestu pomsty, vrcholící notnou porcí fyzické bolesti pro hlavního padoucha.

Kromě podezřele podobné dějové šablony se ve filmech začal projevovat další typický rys Seagalovy kariéry – hercovo ego. Jak rostl Seagalův hvězdný status, rostla i hercova touha po neochvějně pozitivním světle. To přineslo další prvky, které Seagalovu hereckou dráhu odlišovaly od filmů ostatních akčních hvězd. Konkrétně jeho nezranitelnost. Můžete říct, že Arnold Schwarzenegger je nezranitelný, ale i on vychází z boje se střelnými a řeznými ranami. Jean-Claude Van Damme je expert na boj zblízka, ale často musí porazit větší a svalnatější borce, než je on sám. A i slovutný Chuck Norris občas schytá nějakou tu ránu do svého hustého vousu. Nikoli však Steven Seagal, jenž ve filmovém světě zažil přemožení ze strany padoucha snad jen ve svém prvním filmu. Od té doby se ve filmu představuje jako neohrožený hrdina, který nikdy nenarazí na rovnocenného soupeře a sotva utrží jeden šrám. To se ostatně projevilo, když byl pozván do komediálního pořadu Saturday Night Live. Náplní jeho skeče bylo nechat se zmlátit. Když si herec scénář přečetl, zamkl se ve své šatně a odmítal vyjít ven, dokud se skeč patřičně neupraví. A tak je to opět Steven, kdo v satirickém pořadu vítězí.

Casey K*rva Ryback!

Zdání nezranitelnosti udržoval i ve svém nejpovedenějším projektu, thrilleru Přepadení v Pacifiku, jenž vzešel ze Stevenovy potřeby po změně. Tři nízkorozpočtové thrillery o pomstě už přece jen byly pro hvězdu Seagalova formátu a sebevědomí příliš. Přepadení v Pacifiku těžilo z úspěchu Smrtonosné pasti, ale zatímco ta se striktně vymezovala proti supermanským a vpravdě neohroženým akčním hrdinům osmdesátých let, když představila v hlavní roli muže, jenž chybuje, krvácí a podléhá stresu, Seagalův Casey Ryback je opět tím chladnokrevným borcem, na kterého je každý nepřítel krátký.

Seagal měl na své filmy čím dál větší vliv a u svých kolegů vzbuzoval čím dál větší obavy kvůli agresivním tendencím. Neměl problém kopnout do rozkroku kaskadéra, aby zjistil, jestli nosí suspenzor, nebo praštit herce, který mu neprojevuje dostatečnou úctu. Seagal odmítal připustit, že by jeho postava ustoupila a přiblížila se zranitelným hrdinům, kteří se v devadesátých letech dostávali do kurzu. To ostatně poznamenalo jeho roli ve filmu Boeing 747 v ohrožení, kde si zahrál krátkou, ale výraznou roli. Jeho postava měla ve filmu brzy zemřít explozí hlavy v přetlakové kabině. Takový konec se ale Stevenovi nelíbil, a tak v konečné verzi filmu odejde hrdinskou smrtí, když za sebou stihne uzavřít bezpečnostní poklop spojující dva letouny předtím, než dojde k přetlaku a Seagal zmizí mezi oblaky. Bohužel, jeho kariéra takovou hrdinskou smrt neměla.

Steven Seagal zakořenil na konci osmdesátých let a tuto dobu nepřerostl. Zatímco ostatní akční hrdinové se přizpůsobují novým akčním trendům, případně se nebojí svou roli parodovat (Terminátor 3: Vzpoura strojů) či aspoň reflektovat (JCVD), Seagalovy filmy stále představují onoho neporazitelného borce, jehož nezastaví ani věk, ani špatné produkční podmínky a už vůbec ne obezita. Výčet filmů, kde pokračuje v tom, co před 30 lety ještě letělo, by byl dlouhý. Pravděpodobně ale nepřijde žádný, který by tuto neměnnou postavu akčního filmu přivedl do nové éry, nebo aspoň do éry, která přišla po jeho začátcích.

Máte chuť na Seagalův devadesátkový maraton?

© TMDB

Nico

Above the Law | USA | 1988 | Thrillery

Jako herec tu debutoval, a hned hlavní rolí, slavný bijec Steven Seagal. Vytvořil postavu policisty a experta na bojová umění Nica Toscaniho, italského přistěhovalce, který vyrůstal v Chicagské chudinské čtvrti, jako kluk se učil aikido od mistrů v Japonsku a před patnácti lety pracoval jako agent CIA. Dnes je milujícím manželem a otcem malého syna, citlivým a vzdělaným mužem, kterého však sužují vzpomínky na Vietnam a zejména pak na brutálního Zagona a jeho nelidské metody výslechu zajatých Vietnamců. Nyní nechce Nico nic než zapomenout na Vietnam i CIA, dělat dobře svou práci a trávit čas s manželkou Sárou a jejich maličkým synem. Minulost se však nečekaně vrací, aby jej postavila před ten nejnebezpečnější případ. Vše začíná v okamžiku, kdy se vlivný senátor dostane na stopu překupníků drog vedoucí až mezi vysoké vládní úředníky, a proto je zavražděn. Současně se Nico se svou partnerkou Delores Jacksonovou, zvanou krátce Jax, dostanou na stopu velké lodní zásilky narkotik. Během razie však místo drog objeví silnou výbušninu C-4, s níž Nico jako agent CIA také kdysi pracoval. Hrají: Steven Seagal, Pam Grier, Henry Silva, Sharon Stone, Ron Dean, Daniel Faraldo

 59 %
© TMDB

Těžko ho zabít

Hard to Kill | USA | 1990 | Akční filmy | Akční hrdinové

Agent Mason Storm (Steven Seagal) odhalil spojení vysoce postavených politiků s mafií. Protože se nechtěl nechat zastavit v boji proti korupci, zločinci připravili krutou pomstu - skupina vrahů přepadla jeho rodinu a Masonova manželka je zastřelena. Také agenta považují za mrtvého. Mason Storm však žije. Bude trvat velmi dlouho, než se pustí do hledání vrahů. Potom už jej však nic nezastavíDetektiv Mason Storm pořídí usvědčující videozáznam schůzky neznámého poslance se zločineckým podsvětím, na níž se domlouvá vražda senátora Campbella, po jehož křesle poslanec touží. Zločinci však Storma odhalí, a aby získali videokazetu, vyvraždí celou Stormovu rodinu. Nevšimnou si však, že syn stačil uprchnout. Vážně zraněný Storm, oficiálně prohlášený za mrtvého, upadne do kómatu. Hrají: Steven Seagal, Kelly LeBrock, William Sadler, Frederick Coffin, Bonnie Burroughs, Charles Boswell, Zachary Rosencrantz

 58 %
© TMDB

Muž s cejchem smrti

Marked for Death | USA | 1990 | Akční filmy | Akční hrdinové

Hrdinou je bývalý policista John Hatcher, specialista na boj s překupníky narkotik, znechucený životem i svou prací, plnou brutality a smrti. Od jeho úmyslu skončit s marným zápasem proti zlu, jej neodvrátí ani jeho šéf, ani pokusy překupníků vnutit mladým dívkám drogy, jichž je svědkem. Záhy se však zaplete do války gangů mezi jamajskými a kolumbijskými překupníky a on i jeho rodina se stávají terčem útoků jamajských gangsterů. John se musí rozhodnout a jeho rozhodnutím je boj. Hrají: Steven Seagal, Danielle Harris, Keith David, Danny Trejo, Basil Wallace

 59 %
Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | od 11. 2. 2022
© TMDB

Nemilosrdná spravedlnost

Out for Justice | USA | 1991 | Akční filmy | Akční hrdinové

Brooklyn se proměnil ve válečnou zónu, kde spolu bojují brutální gangy. Když mafiáni zabijí jednoho z policistů, jeho kolega Gino Felino se rozhodne přijmout způsoby brutálních zabijáků a pomstít smrt přítele. Ač stojí proti mafii sám, vítězí. Gino totiž skvěle ovládá nejen zbraně, ale také asijská bojová umění. Na poměrně jednoduché zápletce vystavěli tvůrci scénář ukázkově akčního filmu, který potěší příznivce této filmové odnože nejen ohromujícím tempem, ale také napětím, které ani na okamžik nepolevuje. Pod tradičním akčním příběhem o boji osamělého hrdiny proti přesile lze odkrýt ještě další rovinu. Zajímavý obraz Brooklynu, uzavřeného světa lidí bez naděje, chudých emigrantů a jejich zklamaných dětí, pro které je zločin jedinou možnou alternativou a droga jediná šance, jak utéci neradostné skutečnosti Hrají: Steven Seagal, William Forsythe, Jerry Orbach, Jo Champa, Gina Gershon, Sal Richards, Jay Acovone

 60 %
Sledovat Online na Google Play  Google Play | české titulky | od 27. 2. 2023
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 4. 12. 2022
© TMDB

Přepadení v Pacifiku

Under Siege | USA | 1992 | Akční filmy | Přepadení

Bývalý agent CIA s partou obsadí námořní loď a chce získat z lodi jaderné zbraně. Nepočítal ale s tím, že na palubě se také pohybuje bývalý mariňák (a nyní kuchař) Casey Ryback. Hrají: Steven Seagal, Gary Busey, Erika Eleniak, Patrick O'Neal, Damian Chapa, Michael Des Barres, Andy Romano

 65 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

V hlavní roli kultovního akčního nářezu stále vládne Steven Seagal.

Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 4. 12. 2022
Sledovat Online na Max  Max | české titulky | český dabing | od 11. 3. 2024
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | české titulky | od 30. 8. 2021
Sledovat Online na Voyo  Voyo | český dabing | od 25. 2. 2024
© TMDB

Přepadení 2: Temné území

Under Siege 2: Dark Territory | USA | 1995 | Akční filmy | Přepadení

Špičkový expert Travis Dane byl docela loajálním Američanem, dokud mu nechtěli zlikvidovat projekt na jeho nejmilejší hračku – útočný válečný satelit. A miliarda za to, že se nebude strefovat do podzemního nukleárního reaktoru Pentagonu a totálně nezničí Washington D.C., není přece zas až tak moc? Na oběžné dráze krouží Travisem ovládaný válečný satelit a kdesi hluboko pod ním uhání po kolejích napříč Coloradem unesený vlak, elegantní souprava Grand Continentalu, ve které si Travis a jeho dobře motivovaný tým vybudovali řídící počítačové centrum svého megaútoku. A právě teď, kdy se expres vřítil do hluché enklávy „temného území“, je Casey Ryback opět tím jediným mužem, kdo může gangstery zastavit. Hrají: Steven Seagal, Eric Bogosian, Katherine Heigl, Patrick Kilpatrick, Scott Sowers, Andy Romano, Sandra Taylor

 55 %
Sledovat Online na Max  Max | české titulky | český dabing | od 11. 3. 2024
Sledovat Online na Voyo  Voyo | český dabing | od 12. 3. 2024
On Deadly Ground © TMDB

Aljaška v plamenech

On Deadly Ground | USA | 1994 | Akční filmy | Akční hrdinové

V mrazivém a drsném prostředí Aljašky dokáže být někdy i pořádně horko. Zvlášť v místech, kde dravá naftařská společnost Aegis Oil Company buduje své nedostatečně zabezpečené plošiny nad vrty. A tak není divu, že to občas pořádně vybuchne a z ledových hlubin vyšlehnou žhavé plameny. V úctyhodné vzdálenosti přitom nervózně přešlapují šéfové firmy a netrpělivě očekávají Forresta Tafta, specialistu na exploze naftových vrtů, pro kterého je tento druh katastrofy přesně tím jako voda pro rybu... Hrají: Steven Seagal, Michael Caine, Joan Chen, John C. McGinley, R. Lee Ermey, Shari Shattuck, Billy Bob Thornton

 43 %
© TMDB

Glimmer Man

The Glimmer Man | USA | 1996 | Akční filmy | Akční hrdinové

Nepolapitelný masový vrah terorizuje svými rituálními vraždami rodiny v Los Angeles. Počet jeho obětí roste a je jen jediný muž, který je schopen odhalit vrahovu totožnost - nemluvný a tajuplný detektiv Jack Cole (Steven Seagal). Policejní oddělení L.A. ho dává dohromady se zkušeným vyšetřovatelem Jimem Campbellem (Keenen Ivory Wayans) a tahle dvojice - nijak nadšená ze vzájemné spolupráce - se vydává do ulic. Pak ale dochází k další vraždě, jejíž obětí se stává Coleova bývalá žena a její nový manžel - a všechny stopy ukazují právě na Colea Hrají: Steven Seagal, Keenen Ivory Wayans, Bob Gunton, John M. Jackson, Michelle Johnson, Johnny Strong

 53 %
Sledovat Online na Google Play  Google Play | od 8. 3. 2023
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 4. 12. 2022
© TMDB

Boeing 747 v ohrožení

Executive Decision | USA | 1996 | Akční filmy | Přepadení

10 000 metrů nad mořem se elitní tým specialistů snaží zachránit 400 lidských životů na palubě Boeingu 747... a dalších více než 40 miliónů dole na zemi... Americký důstojník tajné služby a elitní protiteroristický tým se pokouší zabránit tragédii spojené s únosem Boeingu 747, který letí vypustit na Washington D.C. jedovatý plyn tajně naložený na palubu letadla... Hrají: Kurt Russell, Steven Seagal, John Leguizamo, Joe Morton, Whip Hubley, Oliver Platt, Marla Maples

Sledovat Online na Google Play  Google Play | od 26. 2. 2023
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 25. 3. 2020
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | český dabing | od 22. 5. 2022
© TMDB

Tajný agent Jack T.

Fire Down Below | USA | 1997 | Akční filmy | Akční hrdinové

Jack Taggart, agent Úřadu pro životní prostředí, přilétá do malého městečka v Apalačských horách, aby vyšetřil podezření, o zamoření toxickými odpady, které tu ilegálně v šachtách opuštěných dolů skladuje bezohledný boháč Orin Hanner. Maskován jako "tesař", který za peníze kostela provádí menší opravy u chudých lidí, začne Jack nenápadný průzkum. Opatrně se vyptává a tajně odebírá vzorky vody. Seznámí se nejen s Hannerovými muži, kteří se ho pod vedením Orina mladšího marně pokouší zlikvidovat, ale také s místní "vyvrhelkou", sympatickou včelařkou Sarah Kelloggovou. Jejich pomalé sbližování sice překazí její nepříjemný psychopatický bratr Earl, jenž je příčinou všech životních těžkostí, kterými Sarah musela projít. Hrají: Steven Seagal, Stephen Lang, Brad Hunt, Richard Masur, Marg Helgenberger, Kris Kristofferson, Levon Helm

 49 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 11. 11. 2022
 221 zobrazení   52 se líbí
Filmtoro
Jak na sebe navazují snímky z hororového vesmíru Conjuringverse?
Jak na sebe navazují snímky z hororového vesmíru Conjuringverse?
18.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Do kin vstupuje horor La Llorona: Prokletá žena, jenž je součástí rozrůstajícího se filmového vesmíru Conjuringverse. Následující článek mapuje celé univerzum a vysvětlí vám, jak jdou jednotlivé filmy chronologicky za sebou.

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame?
Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame?
16.04.2019 | Tipy na film

Na konci Infinity War hrdinská sestava prohrála a způsobila nám infarktové čekání na pokračování. Rok se však s rokem sešel a do premiéry zbývá jen pár dní. Sesbírali jsme proto informace ze všech koutů internetu, přidali pár vlastních tužeb a nabízíme vám desítku důvodů, proč se uvidíme v kině.

10 nejlepších komiksových krváren pro dospělé
10 nejlepších komiksových krváren pro dospělé
14.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Do kin právě vstoupil nový Hellboy, jenž přináší na plátna komiksová jatka a mydlí všemožné pekelné příšery. Podívejme se při této příležitosti na další komiksové snímky s omezenou přístupností pro odrostlejší publikum, jež jsme měli tu čest v minulých letech vidět v kinech.

10 filmových a seriálových novinek na chladný dubnový víkend
10 filmových a seriálových novinek na chladný dubnový víkend
12.04.2019 16:00:00 | Tipy na film

Meteorologové po vydatně teplých dnech hlásí zatraceně studený dubnový víkend a byla by zatracená škoda ho jen proležet a civět do zdi. Zachumlejte se do deky, udělejte si horké kakao a pokud nehodláte dohánět resty ze Hry o trůny, pusťte si něco z našich víkendových tipů!