FB pixel TP pixel
Milionáři? Spíš chudáci. Herci odhalili tragickou výši odměn od Netflixu © Netflix

Milionáři? Spíš chudáci. Herci odhalili tragickou výši odměn od Netflixu

Po vypuknutí hollywoodské herecké stávky se na sociálních sítích vyrojilo mnoho polopravd a mýtů o bohatých a chamtivých hercích. Mnoho z nich se proto rozhodlo prozradit, jaké odměny za účinkování v populárních filmech a seriálech dostali. A je to poměrně šokující čtení.

Filmové novinky

Minulý týden v pátek vstoupili do stávky američtí herci, kteří se nedohodli se zástupci hollywoodských studií a streamovacích služeb na nové podobě smlouvy. Připojili se tak k již stávkujícím scenáristům, kteří se snaží zlepšit své podmínky od 2. května. Kromě hádání se o využití umělé inteligence jde ve sporu mezi herci a studii především o výši vyplácených honorářů a odměn. Na sociálních sítích a v některých médiích se tak začaly od vypuknutí stávky objevovat výsměšné komentáře o zazobaných a chamtivých hercích, kteří vydělávají miliony dolarů, ale chtějí více.

Smutná realita většiny herců

Realita je samozřejmě jiná. Naprostá většina herců (86 %) vydělá ročně jen 26 tisíc dolarů, z čehož se dá (obzvlášť v Kalifornii) jen těžko důstojně vyžít a musí mít k hraní často další pracovní úvazek. Zvláště s příchodem streamovacích služeb a jejich změnou celého televizního byznysu a neochotou prozradit čísla sledovanosti se situace pro mnohé herce zhoršila a na odměnách (residuals) nyní nedostávají téměř žádné peníze. Pro vyšší obeznámenost se svou situací se někteří herci svěřili, jaké odměny dostali po svém účinkování v populárních filmech a seriálech. Například magazín New Yorker přinesl článek o hercích ze seriálu Orange Is the New Black, který patří mezi nejznámější a nejoceňovanější seriály Netflixu. Přes úspěch pořadu však dostali herci vyplaceno jen minimum odměn. Již v roce 2020 prozradila Kimiko Glenn na TikToku, že v odměnách ze zahraničí dostala pouhých 27 dolarů.

Sean Gunn (Strážci Galaxie: Volume 3), který se proslavil především svou rolí Kirka Gleasona z Gilmorových děvčat, prý od Netflixu na odměnách nedostal prakticky nic. Brock Powell, dabér animovaných pořadů a videoher sdělil, že za 48 epizod Disneyho pořadu, který vznikl na začátku pandemie, vydělal pouze 58,49 dolarů. Stephen Glickman ze seriálu Big Time Rush napsal na Twitter: „BIG TIME RUSH se hrál dva roky na Netflixu a pak byl přesunut na Paramount+. Tipnete si, kolik mi Netflix a Paramount+ vyplatili na odměnách? Napovím vám. Bylo to přesně 0 dolarů." Sociální sítě jsou zaplaveny podobnými příspěvky. Výběrově je k přečtení více zde.

Zdroj: Yahoo

Disney ruší exkluzivitu seriálů od Marvelu. Největší propadák pošle do televize
Disney ruší exkluzivitu seriálů od Marvelu. Největší propadák pošle do televize
16.07.2023 20:00:00 | Filmové novinky

Zdá se, že jen pár dní stará prohlášení šéfa Disney Boba Igera o změně strategie ohledně seriálů a filmů od Marvelu získávají reálné obrysy. Disney poprvé porušuje exkluzivní nasazení seriálů na službě Disney Plus.

Hollywoodští herci zuří. Studia je chtějí skenovat a nahrazovat umělou inteligencí
Hollywoodští herci zuří. Studia je chtějí skenovat a nahrazovat umělou inteligencí
16.07.2023 19:30:00 | Filmové novinky

Hollywoodští herci jsou od pátku 14. července ve stávkovém režimu a nyní odhalili, která část navržené dohody s hollywoodskými studii je nejvíce dopálila. Podle hereckých odborů se filmové společnosti snaží herce okrást o jejich identitu bez jakékoli kompenzace.

Netflix opouští filmové hity. Loučí se Rychle a zběsile, historický Patriot a další
Netflix opouští filmové hity. Loučí se Rychle a zběsile, historický Patriot a další
16.07.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Červenec se nám překlápí do druhé poloviny, což v případě Netflixu znamená hned dvě nepříjemnosti. Jednak už v polovině měsíce některé tituly zmizely z nabídky, další pak službu opustí právě s koncem července. Pojďme se podívat, které nejzajímavější tituly byste si měli dokoukat dřív, než katalog opustí.

První český fantasy seriál je konečně kompletně dostupný online
První český fantasy seriál je konečně kompletně dostupný online
14.07.2023 19:00:00 | Filmové novinky

Česká streamovací jednička Voyo do toho opravdu hodně šlape a v posledních měsících se snaží nabízet široké žánrové spektrum filmů a seriálů. Jedním z méně tradičních žánrů, které se streamovací služba spojená s TV Nova snaží blýsknout, je i nově kompletně dostupná fantasy minisérie Vědma.