FB pixel TP pixel
Hollywoodská revoluce: Elita dá do kin komiksy a sci-fi, zbytek online © Warner Bros.

Hollywoodská revoluce: Elita dá do kin komiksy a sci-fi, zbytek online

Před několika dny jsme přinesli přehled loňských i letošních filmů, které bojovaly o pozornost v kinech, na streamingu či na obou polích zároveň. Filmová distribuce se prudce mění a změny můžeme kvůli neustále se měnícímu rozsahu pandemie čekat i letos.

14. 1. 2022 7:00 | Streaming novinky

V první části jsme se podívali na filmy a strategie druhé hollywoodské ligy - studií Sony, Paramount a odnože 20th Century. Dnes je na pořadu dne liga první a s ní hlavní hollywoodská trojka - Universal, Warner a Disney.

Universal

Loňský rok byl pro jednoho ze tří velkých hráčů úspěšný tak napůl. Vyprodukoval jeden opravdu velký globální hit (Rychle a zběsile 9), a poté několik středně velkých filmů, u kterých si určitě v Universalu říkali, že je měli možná dát k sobě na streamingovou službu Peacock rovnou a nečekat svých nově vytyčených 45 dní, protože tržby jen výjimečně překročily 100 miliónů dolarů celosvětově. Je jedno, jestli šlo o animáky (Divoký Spirit, Mimi šéf: Rodinný podnik, Zpívej 2), horory (Očista navždy, Čas), akční filmy (Rozhněvaný muž, Nikdo) či dramata (Milý Evane Hansene). Pouze u jediného svého filmu měl Universal odvahu udělat nasazení najednou v kinech i na streamingu (Halloween zabíjí) a výsledky z kin byly podobně rozpačité jako u filmů výše (tržby poloviční oproti jedničce). Universal doplácí na to, že na rozdíl od konkurence je Peacock zatím jen v USA a Británii. A protože o jeho filmy v mimoamerických kinech nebyl s čestnou výjimkou aktuálního Zpívej 2 až takový zájem, zachraňovala ho dohoda se studiem MGM, kterému pomohl ve světě distribuovat jeho loňské filmy. To platí hlavně o novém Bondovi Není čas zemřít (společně s Rychle a zběsile 9 jeden z nej trháků roku), solidně si vedl i Klan Gucci. Tady ale platí, že o exkluzivním streamingu se nesmí u těchto filmů ani šeptat, protože další strategii MGM bude určovat nový majitel Amazon.

Hollywoodská revoluce: Elita dá do kin komiksy a sci-fi, zbytek online © Universal Pictures

Letos to pro Universal vypadá podobně nejistě, a to má nasmlouváno více než 20 vlastních, koprodukčních či převzatých filmů. Jsou tu víceméně jen dva opravdu velké megahity - Jurský svět: Nadvláda a Mimoni 2 - které už se jednou odložily a půjdou do kina stůj co stůj. Zbytek nabídky je přesně v té nezáviděníhodné pozici „dát do kin a zřejmě prodělat“ nebo „dát na streaming, ale jen v USA“. Někde už to Universal rozhodl (romantika Vem si mě půjde v únoru najednou do kin i na streaming), ale co zbytek? Jsou tu horory (Černý telefon, Nope, Halloween Ends), menší animáky (Super Mario Bros, nový Kocour v botách, Zlouni) či ambiciózní filmy jako autobiografie The Fabelmans od Stevena Spielberga, dále drama popisující skandál Harveyho Weinsteina (She Said), historické drama (Seveřan), romantika Ticket to Paradise či rádoby velké filmy jako novinka Michaela Baye (Ambulance). U evropských koprodukcí si Universal asi netroufne (Panství Downton: Nová éra), ale s americkými kinaři uzavřel dohodu, že streamovat se jeho filmy budou až po 45 dnech od premiéry. Vyhradil si právo začít je nabízet za extra půjčovné už po 17 dnech (špatné úvodní kinovýsledky) či 30 dnech (průměrné kinovýsledky). Tyto podmínky se týkají zatím pouze USA a Británie, protože jinde zatím Peacock není a vůbec netušíme, jak to bude s jeho mezinárodní společnou službou SkyShowtime. Expanze Peacocku do dalších trhů či propírané možné spojení s Paramountem ukazují, že letos bude mít Universal opravdu plné ruce práce.

Warner Bros.

Za svůj loňských husarský kousek, nasadit v jeden den filmy do kin i na streaming, schytali Warneři kritiku ze všech stran, ale zdá, že jim zafungoval, alespoň podle výsledků počtu předplatitelů služby HBO MAX. Skutečnost, že většina jejich filmů neměla v kinech komerční úspěch, není až tak problém paralelního uvádění, jako spíš dramatické skladby. Zhoubné zlo, Cry Macho, Všichni svatí mafie, Kdo mi jde po krku, Král Richard: Zrození šampiónek, Střípky, Jidáš a černý mesiáš, Život v Heights - to jsou většinou dramatické filmy, které by propadly i jiným studiím. U komerčně zajímavějších titulů typu Space Jam: Nový začátek, Tom & Jerry, Mortal Kombat či Matrix Resurrections výsledky zklamaly, ale přičítejme to spíše rozporuplným recenzím či menšímu zájmu o danou značku. Ani zbývající čtyři hitovky nebyly vyloženě megahity, Godzilla vs. Kong, třetí V zajetí démonů i nový Sebevražedný oddíl jsou vedle top značek spíše druhá liga a jejich kino výsledky jsou nakonec relativně úspěch. Vyloženě radost musí mít Warneři hlavně z Duny, náročná sci-fi díky postupné distribuci a skvělým recenzím utržila 400 miliónů dolarů a přesvědčila studio k natočení pokračování hned první víkend.

Hollywoodská revoluce: Elita dá do kin komiksy a sci-fi, zbytek online © Warner Bros.

Pro letošek mají Warneři strategii dopředu danou a hlavně mají mnohem více es v rukávu. Silná je především komiksová sestava (nový Batman, Black Adam, druhý Aquaman a celovečerní The Flash), která bude patřit ke kinotrhákům roku. Na HBO MAX - díky brzkému startu u nás - si je užijeme už 45 dní po kinopremiéře. Kvalitní výsledky se také čekají od třetích Fantastických zvířat, zbytek už je otazníkem. U některých menších filmů už rovnou Warneři ohlásili uvedení pouze na HBO MAX: Kimi od Stevena Soderbergha, teen drama The Fallout, romantická sci-fi Moonshot či pokračování Evil Dead. Jak je vidět, Warneři opustili pro letošní rok v kinech ambiciózní dramata, riskují pouze s biografií Elvise v režii Baze Luhrmana, svoji kinopremiéru má zatím také nastavený hororový restart Salem's Lot, napínavé drama Don't Worry, Darling či animák DC Liga supermazlíčků. Předplatitelé HBO MAX ovšem litovat nemusí, po slabší seriálové nabídce loni se HBO letos přetrhne - viz. komiksový Peacemaker, velmi očekávaný Rod draka či adaptace The Last of Us, pokračování Vychováni vlky nebo Westworld. Obecně studio letos nejen díky spojení s Discovery a expanzi HBO MAX čeká mimořádně silný rok.

Disney

Zatímco svět spílal Warnerům za paralelní uvedení filmů v kině na streaming, Disney všem před očima udělal něco podobného, ale kromě jednoho soudního sporu mu stejní lidé nespílali. Ano, nezapomínejme, že filmy Raya a drak, Cruella, Black Widow i Expedice: Džungle šly v půlce světa paralelně i na streaming, kino tržby do 350 miliónů dolarů z nich udělaly vcelku zaslouženě jen středně velké hitovky. Až tak zásadní změna oproti tržbám hitů, které šly pouze do kin, to nebyla, exkluzivní kinofilmy Shang-Chi a legenda o deseti prstenech i Eternals na podzim lehce přelezly 400 miliónů, a to hlavně díky USA. Pixarovka Luca šla podobně jako Duše jen na Disney+, což byl zřejmě rozumný krok, protože kinotržby animáku Encanto (zatím necelých 200 miliónů) ukazují, že rodičům s dětmi se do kina loni prostě nechtělo.

Hollywoodská revoluce: Elita dá do kin komiksy a sci-fi, zbytek online © Marvel Studios

Proto se ani nelze divit, že rok zahájil Disney oznámením, že i nová pixarovka Proměna půjde v březnu v půlce světa pouze na streaming, sebejistě ovšem zatím zůstává kinopremiéra Buzze Rakeťáka v červnu a také nového Disney animáku Strange World v listopadu. Rovnou na Disney+ jdou hrané remaky klasik typu Lilo & Stitch, Pinocchio nebo Rychlá rota či pokračování/restarty Disney sérií jako Tři muži a nemluvně, Miláčku, zmenšil jsem děti, Sestra v akci, Rocketeer, Hokus pokus nebo Zakletá Ella. Zbyde vůbec něco pro kina? Ale jistě. Hlavním želízkem v ohni budou pro Disney opět komiksovky a po loňském slabším výkonu budou chtít letos bojovat jako za starých dob. Do kina tedy určitě půjdeme na druhého Doctora Strange (březen), čtvrtého Thora (červenec) a druhého Black Panthera (listopad). Jak je vidět, samotný Disney už upustil od experimentů a pro další roky tak počítejme, že na jejich tři čtyři komiksovky ročně se bude vždy chodit do kina, občas je pak proloží jeden či dva animáky. Paralelní uvádění online jako v případě Black Widow zatím není naplánované, ale to se může změnit. Hlavním důvodem nemusí být nakonec pandemie, jako snaha nakopnout Disney+, jehož růst se za posledních 12 měsíců podstatně zpomalil, a to i přes velkou expanzi a velkou útratu za obsah. Letos čeká Disney+ expanze jen v méně zajímavých regionech (čti Česko, východní Evropa a Střední východ) a tuna nových seriálů od Marvelu, Star Wars či Pixaru. Jestli ani to nepomůže, možná se prémiové uvádění v jeden den zase vrátí.

Na závěr

Podobně jako jsme uzavřeli první díl našeho článku s druhou ligou hollywoodských studií, tak i u hlavních hráčů platí, že sází v kinech na supervelké trháky a pro streaming si šetří menší filmy. Warner Bros i Disney už mají strategii víceméně srovnanou, největší kolotoče tak můžeme letos čekat zřejmě u Universalu. Sledujte Filmtoro pro další novinky ze streamingového a kino světa.


 10 zobrazení  
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte
Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte
11. 1. 2022 7:00:00 | Streaming novinky

Brzy vstoupíme do třetího roku, kdy pandemie převrátila filmovou distribuci a hollywoodská studia musela reagovat stahováním, posouváním či přesouváním filmů. Jak se jim loni dařilo, které filmy šly nakonec do kin a uspěly, které šly na streaming a jak to bude vypadat v letošním roce?

Vysmívaný film Netflixu s DiCapriem láme rekordy sledovanosti
Vysmívaný film Netflixu s DiCapriem láme rekordy sledovanosti
7. 1. 2022 18:00:00 | Streaming novinky

V Netflixu si pomalu zvykají, že pokud se recenzentům nějaký film nelíbí, obvykle to znamená, že se bude jednat o masivní megahit. Po akci Red Notice se nyní dočkal i Leonardo DiCaprio.

Počet předplatitelů HBO překonává odhady. Pomáhají hity jako Matrix 4
Počet předplatitelů HBO překonává odhady. Pomáhají hity jako Matrix 4
6. 1. 2022 13:40:00 | Streaming novinky

Streamovací služba HBO Max novinkou Matrix Resurrection ukončila déle než rok trvající exkluzivní paralelní uvádění premiér, které byly dostupné zároveň v kinech i přímo na Maxu. Kolik tato strategie přinesla nových zákazníků?

Nejsledovanější filmy roku online. Frčel víc Tenet, nebo Godzilla?
Nejsledovanější filmy roku online. Frčel víc Tenet, nebo Godzilla?
27. 12. 2021 7:00:00 | Streaming novinky

Streamování filmů neznamená jen Netflix, případně jiné SVOD služby. Ve hře je i TVOD, z něhož letos hodně těžily tituly Warnerů.