FB pixel TP pixel
Jak bude vypadat seriálový Zaklínač? Shrnuli jsme všechny novinky © TMDB

Jak bude vypadat seriálový Zaklínač? Shrnuli jsme všechny novinky

V posledních týdnech se objevuje čím dál tím více zajímavých informací o připravované seriálové adaptaci fantasy ságy Zaklínač. Kdo bude hrát hlavní roli? Kdy seriál na Netflixu uvidíme? Bude vycházet z povídek nebo ze stejnojmenné počítačové hry? Máme podrobné informace.

Tipy na film

Andrzej Sapkowski a Zaklínač

Fanoušci fantasy seriálů mají mnoho důvodů vzhlížet k příštím několika letům s velkým očekáváním. Příští rok nás čeká poslední řada seriálu HBO Hra o trůny a další její spin-offy jsou za dveřmi, Amazon nakoupil za ohromující částku práva na Pána prstenů a bude z toho doposud nejdražší vzniklý seriál. A Netflix samozřejmě nechce stát bokem a po nedávném oznámení zisku práv k Letopisům Narnie, se kvapem blíží jejich ambiciózní fantasy projekt a v mnohém konkurent i protipól Pána prstenů. Je to Zaklínač, který vychází z cyklu knih polského spisovatele Andrzeje Sapkowského následovaný trojicí videoher, polským filmem a seriálem, několika komiksy či deskovou hrou.

Zaklínač tvůrci

V květnu loňského roku Netflix oznámil, že zakoupil práva k populární fantasy Zaklínač a chystá se podle něj natočit seriál. Na celý projekt dohlíží jako showrunnerka a hlavní scénáristka Lauren S. Hissrich. Scénáristicky se v minulosti podílela na seriálu Západní křídlo z prostředí Bílého domu a pro Netflix se producentsky podílela na druhé sezoně komiksovky Daredevil a následné komiksové týmovce The Defenders. Sám literát Sapkowski byl týmem osloven a souhlasil s rolí konzultanta. V poslední době byl k rozrůstajícímu týmu přijat například šéf vizuálních efektů seriálu Vikingové nebo kostymér seriálu Black Sails.

Henry Cavill jako Geralt

Jak bude vypadat seriálový Zaklínač? Shrnuli jsme všechny novinky © TMDB

Na začátku září byl potvrzen do hlavní role zaklínače Geralta Henry Cavill, známý hlavně jako Superman z filmu Muž z oceli a dalších superhrdinských filmů z universa DC comics, letos jsme jej mohli vidět po boku Toma Cruise v posledním díle Mission: Impossible - Fallout. Rozhodnutí bylo fanoušky přijímáno spíše s rozpaky, Cavill se jim typologicky do role nehodí, ale na druhou stranu je to jedna z velkých hvězd současného Hollywoodu a k seriálu určitě strhne nemalou pozornost.

Ciri a Yennefer obsazení

Po Cavillovi bylo dosud oznámeno obsazení dalších dvou nejdůležitějších postav ságy: Ciri a Yennefer. A snad je tím uzavřena nemilá kauza, která kolem Ciri na internetu proběhla. Na její casting byla údajně vyžadována herečka tzv. BAME vzhledu (zkratka pro asijskou, černošskou či jinou minoritu) a strhla se očekávaná lavina odporu a stížností k producentům z řad mnoha fanoušků, argumentujících, že Sapkowským je Ciri popisována jako dívka bledé pleti s bílými vlasy (showrunnerka proto i na chvíli opustila Twitter). Nikým ze štábu nebyla tato zpráva potvrzena a nakonec byly vybrány typově odpovídající, ale neznámé herečky Freya Allan (malá role v postapokalyptickém akčním seriálu Into the Badlands) a jako Yennefer Anya Chalotra, kterou si budeme moci prohlédnout ve vztahovém seriálu Wanderlust, dostupném na Netflixu od 19. října. Další dosud známé obsazení bylo zveřejněno na twitteru Netflixu.

Kniha Zaklínač a hlavní hrdinové

Jak bude vypadat seriálový Zaklínač? Shrnuli jsme všechny novinky © TMDB

Počátek celého fenoménu The Witchera se datuje do roku 1986, kdy polský spisovatel Andrzej Sapkowski sepsal krátkou povídku Zaklínač pro tamější fantasy a sci-fi časopis a dostalo se mu vřelého přijetí. Hlavním hrdinou povídky je Geralt z Rivie - málomluvný vycvičený bojovník a mutant, živící se lovem různých druhů příšer za peníze, obyčejnými lidmi často nenáviděn. Toho často doprovází chvástavý a lehkovážný bard s dobrým srdcem Marigold, Geraltova femme fatale, nedůtklivá a hrdá čarodějka Yennefer, upír Regis, před světem se skrývající ale čestný a výmluvný Geraltův přítel či Geraltova chráněnka Ciri, pyšná, ale nejistá dívka, poznávající okolní svět, která postupně v sáze získává dominantnější postavení.

Protivníci Zaklínače

Hlavní zápornou postavou je mág Vilgefortz, krutá a bezohledná postava osnující své zákeřné plány. Potěšující je, že Lauren S. Hissrich na svém twitteru potvrdila, že postavy z knih budou mít vlastnosti jaké jim Sapkowski přiřkl v knihách. Literární svět Zaklínače nakonec kumuloval do dvou povídkových knih, pětidílného románového cyklu a jednoho dodatkového prequelu. Sapkowského styl si čtenáře získal pro určitý nadhled, často zemitý humor či sarkasmus v narážkách k reálnému světu, propracovanou psychologii postav nebo až vizuálnímu prožitku při popisování akčních scén. Mezi fanoušky si relativně dobře vedly i komiksové adaptace a tři komiksové knihy již vyšly i v češtině.

Počítačové hry The Witcher

Jak bude vypadat seriálový Zaklínač? Shrnuli jsme všechny novinky © TMDB

Světem knih a jeho oblibou se také nechala inspirovat herní polská firma CD Projekt, která k dnešku vydala tři díly hry The Witcher. První díl vyšel v roce 2007, druhý pod názvem Zaklínač 2: Vrahové králů v roce 2011 a třetí jako Zaklínač 3: Divoký hon v roce 2015. Všechny tři díly se dočkaly vřelého kritického přijetí stoupajícího díl od dílu a spousty herních cen. Také prodeje her jsou pro CD Projekt velmi pozitivní, celé trilogie se k dnešku prodalo přes 33 milionů kusů a i přes relativní stáří se dále prodávají ve velkém množství. Hra žánrově spadá pod akční RPG, tedy hru na hrdiny, ve které hrajete za postavu Geralta a interakcí s okolím si vylepšujete schopnosti a rozvíjíte košatý příběh. Hry se nechaly knihami inspirovat, ale na druhou stranu se v mnoha věcech vzdálily či některé úplně popřely a vydaly se svou cestou.

Kdo bude režírovat?

Pro všechny tři hry vytvořil významný animátor a režisér Tomasz Bagiński intra, která jsou také kriticky velmi ceněná. Bagiński byl dokonce přizván k projetku netflixovského Zaklínače jako vedoucí produkce a měl se i zhostit režie jednoho dílu, na vyšlém seznamu režisérů ovšem nakonec nefiguruje. Zato jsou tam režiséři Hra o trůny, Cizinky či Daredevila.

Polský seriál a film Zaklínač

Jak bude vypadat seriálový Zaklínač? Shrnuli jsme všechny novinky © TMDB

Před netflixovským The Witcherem ovšem vznikla již jedna seriálová a filmová adaptace, kterou natočil režisér Marek Brodzki, na motivy povídkových knih Poslední přání a Meč osudu. Nejprve byl v kinech uveden film, šlo ovšem o sestříhaný a zkrácený třináctidílný seriál. Film byl pro svůj zmatený příběh kritiky i diváky odmítnut. Seriál uvedený o rok později si vedl o poznání lépe, i když i u něj si mnoho diváků stěžovalo na nevhodný casting, velké změny v charakterech oproti knize a nakonec i špatná pověst filmu stála za tím, že seriál po jedné sezoně skončil.

The Witcher počet dílů a natáčení

Podle neoficiálních informací by se děj měl držet příběhu knih, respektive tvůrci mluví o hrách jako o jednom vizuálním zpracování knih a oni chtějí vytvořit jiné a hrám se záměrně vyhnout. Ohlášena první sezona bude obsahovat jen osm dílů, což je méně než se očekávalo. Všechny by měly mít kolem hodinové stopáže. Natáčení se poměrně brzy rozběhne. Producenti uvedli, že si neumí představit, že by se natáčelo jinde než ve Východní Evropě, kam prý The Witcher patří (mnoha Polákům se samozřejmě toto teritoriální zařazení moc nelíbilo). Zatím bylo potvrzeno natáčení v Budapešti, jako sekundární lokace jsou určeny místa na Slovensku a Jihoafrické republice.

The Witcher premiéra

Kdy přesně bude na Netflixu The Witcher dostupný není snadné odhadnout, žádné oficiální datum nebylo oznámeno. Lauren S. Hissrich žádala fanoušky o strpení, s tím že nechce žádnou fázi natáčení uspěchat a realisticky se vyjadřovala o roce 2020. V poslední době se ovšem množí spekulace, že by premiéra mohla proběhnout i dříve. Například Bagiński na svém facebookovém postu potvrdil, že bychom se mohli dočkat již příští rok a v posledních rozhovorech to jako možné zmiňuje i producentka.

 5 382 zobrazení   132 se líbí
10 filmů, které musíte vidět, když se vám líbilo Zrodila se hvězda
10 filmů, které musíte vidět, když se vám líbilo Zrodila se hvězda
11.10.2018 | Tipy na film

Pokud vám už několik týdnů v hlavě hraje skladba Shallow v podání Lady Gaga a Bradleyho Coopera, tak… vám nepomůžeme, protože si jí taktéž broukáme 24/7. Můžeme vám ale dát tipy na další hudební filmy, které jsou stejně jako Zrodila se hvězda šmrncnuté romantikou, a které vás na několik hodin zabaví.

RECENZE: 22 July mistrovsky zpracovává Breivikův masakr na Utoye
RECENZE: 22 July mistrovsky zpracovává Breivikův masakr na Utoye
10.10.2018 9:45:00 | Tipy na film

Paul Greengrass se po Jasonu Bourneovi vrátil k oblíbenému žánru dokudramatu a po Krvavé neděli a Letu číslo 93 naservíroval další mrazivou pecku, která naštěstí neduplikuje letošní Utoya, 22. července. Recenze filmu, který má dnes premiéru na Netflixu.

10 filmů, které musíte vidět, když se vám líbil Venom
10 filmů, které musíte vidět, když se vám líbil Venom
08.10.2018 13:00:00 | Tipy na film

Venom právě obsadil česká kina a nám jako divákům nezbývá nic jiného, než se podřídit Tomu Hardymu a Spider-manovskému filmu bez Spider-mana. Ale možná je tu jiná možnost! Vybrali jsme pro vás deset filmů, kde hlavní hrdinové projdou transformací, která změní jejich život! Ať už k lepšímu nebo k horšímu...

10 podzimních Netflix novinek s českými titulky
10 podzimních Netflix novinek s českými titulky
06.10.2018 | Tipy na film

Od začátku září přibylo na Netflixu více než 40 nových titulů s českými titulky. V drtivé většině se jedná o starší filmy, ale dobrou zprávou je, že titulky mají i nové premiérové série seriálů The Good Place nebo The Last Kingdom.