FB pixel TP pixel
Matrix 5 potvrzen, nepůjde o restart. Wachowské nahradí čerstvá krev © Warner Bros.

Matrix 5 potvrzen, nepůjde o restart. Wachowské nahradí čerstvá krev

Čtvrtý film ze série Matrix sice v kinech viděl málokdo, studio Warner Bros. se však nevzdává a chystá pátý díl, který naváže na původní dílo sourozenců Wachowských. Nemá jít o restart série, ale o rozšíření stávajícího vesmíru revoluční sci-fi.

Filmové novinky

A je to oficiální. Studio Warner Bros. oznámilo, že chystá pátý díl akční sci-fi série Matrix. Ta se v kinech naposledy objevila v roce 2021 se snímkem Matrix Resurrections a o žádný velký hit nešlo. Ačkoli si film našel své zastánce, řada fanoušků původní trilogie (nebo spíš prvního filmu?) byla zklamaná a vzhledem k uvedení během pandemie snímek utržil v kinosálech jen 159 milionů dolarů celosvětově. Při pohledu na rozpočet 190 milionů dolarů šlo tudíž o ztrátový projekt.

Studio ale musela uspokojit sledovanost filmu na streamovací službě HBO Max, která se v roce 2021 stala domovem všech velkých filmů původně zamýšlených pro kina, když se rozhodlo, že dá sérii další šanci. Matrix přitom ztrácel diváky už u třetího filmu, který v kinech utržil 427 milionů dolarů oproti 741 milionům snímku Matrix Reloaded. Je tedy otázkou, zda studio neriskuje se značkou, jež má svá nejlepší léta dávno za sebou.

Vrátí se Keanu Reeves?

Ačkoli studio neuvedlo, zda se v novém filmu vrátí Keanu Reeves či jiní herci z předchozích částí, potvrdilo, že se na režijní sesli již nevrátí ani jeden z původních režisérů. Lana Wachowski, která režijně a scenáristicky stála za filmem Resurrections, však bude na film dohlížet z pozice výkonného producenta, což je v rámci hollywoodu mnohdy jen čestná pozice. Otěže snímku převezme scenárista a režisér Drew Goddard, který zaujal filmy Chata v horách a Zlý časy v El Royale a napsal mimo jiné sci-fi Marťan, Monstrum nebo hojně přepisovanou Světovou válku Z. Goddard měl také původně showrunnerovat seriál Netflixu Daredevil, projekt však opustil kvůli studiu Sony, které po něm v té době chtělo snímek Sinister Six ze spider-manovského vesmíru. Tento titul ale nikdy nevznikl.

Námět na pátý film v sérii Matrix vychází podle studia čistě z Goddardovy hlavy a má rozšiřovat původní filmy způsobem, který je jedinečný, zároveň ale ctí výtvor předchozího režijního dua. Zatímco Goddard bude snímek sám psát a režírovat, produkovat ho bude společně se Sarah Esberg, šéfkou produkční společnosti Goddard Textiles. Datum uvedení do kin zatím není známo.

Zdroj: Variety / BOM

 6 938 zobrazení   1 150 se líbí
Koloušek Bambi jako krvelačný vrah. Trailer nového hororu mění disneyovku v noční můru
Koloušek Bambi jako krvelačný vrah. Trailer nového hororu mění disneyovku v noční můru
03.04.2024 17:30:00 | Filmové novinky

Svět krvavých variací na slavné dětské pohádky se rozrůstá. Po Medvídkovi Pú je na řadě roztomilý koloušek Bambi, který si své dětské trauma ze smrti maminky přetaví do honby za pomstou. Kdo zajede do jeho lesa, toho čeká krutý konec.

Svět Sandmana se vrací na Netflix. Trailer nové fantasy ukazuje monstra i vymítání
Svět Sandmana se vrací na Netflix. Trailer nové fantasy ukazuje monstra i vymítání
03.04.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Netflix pokračuje v budování světa svého fantasy hitu Sandman. Jeho druhá řada už je v přípravě, ještě před ní se ale diváci dočkají duchařského spin-offu s názvem Mrtví malí detektivové, v němž hlavní hrdinové prchají před samotným peklem.

Konec filmového odpadu na Netflixu. Nový šéf chystá změny a nebere si servítky
Konec filmového odpadu na Netflixu. Nový šéf chystá změny a nebere si servítky
03.04.2024 16:20:00 | Filmové novinky

Pokud si neplatíte Netflix první den, pak asi tušíte, že původní filmová nabídka největší streamovací služby světa nepatří zrovna mezi výkvět kvality. Snímků na Netflixu přibývá hodně, často jsou velmi drahé a výsledek sbírá mnohy podprůměrné recenze. Nový šéf filmové divize si je neduhů vědom a chystá změny.

Fakjů pane učiteli je zpět! Trailer hitové komedie láká na sprostou fantasy
Fakjů pane učiteli je zpět! Trailer hitové komedie láká na sprostou fantasy
02.04.2024 17:45:00 | Filmové novinky

Režisér Bora Dagtekin si dal několik let od filmů pauzu, nyní je ale zpět s novým příběhem ze světa sprosté komedie Fakjů pane učiteli. Zekiho Müllera tentokrát v hlavní roli nahradí jeho oblíbená žákyně Chantal.