FB pixel TP pixel
Nabarvené ptáče sestřelil v Benátkách Joker, kritiky byly místy zdrcující © TMDB

Nabarvené ptáče sestřelil v Benátkách Joker, kritiky byly místy zdrcující

Odchody ze sálu a kontroverze okolo novinky Václava Marhoula dávaly naděje, že by Nabarvené ptáče mohlo v porotě najít podporu pro hlavní festivalovou cenu. Nakonec jsme se však mezinárodního úspěchu nedočkali. Festival ocenil scorseseovskou komiksovku Joker.

České novinky

Nabarvené ptáče ocenili alespoň studenti

Naděje na ocenění Nabarveného ptáčete začaly pohasínat ještě před ohlášením výsledků, když se zjistilo, že italský a mezinárodní tisk Marhoulův film zařadil na poslední místo ze všech filmů v hlavní soutěži. Nicméně porota na tato hodnocení není vázaná a jistou naději dávalo dřívější ocenění studentů, kteří filmu věnovali cenu UNICEF. Ve finále však na ceny skutečně nedošlo, když festival ocenil režiséra Romana Polańskiho za film J'accuse (Žaluji) a hlavní cenu Zlatého lva udělil Jokerovi režiséra Todda Phillipse, který má tak nakročeno k pravděpodobné nominaci na letošních Oscarech.

Fanoušci DC komiksů tak mohou být zase jednou hrdí a chlubit se před konkurencí z Marvelu, že oni mají festivalově hodnotný film v katalogu. Byť Joker nevznikl jako adaptace žádného z komiksů a je inspirovaný hlavně filmy Martina Scorseseho Král komedie a Taxikář, a staví na retro atmosféře a hereckém výkonu Joaquina Phoenixe, než na akčním spektáklu.

Oceněna byla Machatého Extase

Nabarvené ptáče sestřelil v Benátkách Joker, kritiky byly místy zdrcující © TMDB

Český film může nicméně těšit ocenění pro nejlepší restaurovaný film, jež získala Machatého Extase. Snímek prošel komplikovaným resuscitačním procesem, kdy byly původní zdroje silně poškozeny a film musel být doslova znovu složen z různých archivních materiálů. Jak však již podotkla řada českých filmových odborníků, v Benátkách se nehraje jen o ceny, nýbrž i o prestiž. Tudíž nejen výhra Extase, ale i účast Nabarveného ptáčete jsou velkým úspěchem, který může český film posunout dál. Nejen ve smyslu mezinárodní spolupráce, ale předně v inspiraci pro další české tvůrce, kteří mohou v Nabarveném ptáčeti vidět cestu a mohou zároveň snadněji strčit nohu do otevřených festivalových dveří.

 1 458 zobrazení   37 se líbí
Zemřel další Cimrman: Připomeňte si nejlepší filmy Jaroslava Weigela
Zemřel další Cimrman: Připomeňte si nejlepší filmy Jaroslava Weigela
05.09.2019 14:00:00 | České novinky

Smutná zpráva dnes dorazila z útrob Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Zemřel totiž jeho nejstarší člen Jaroslav Weigel. Připomeňme si v následujícím výčtu snímky, ve kterých se představil a krátce zavzpomínejme i na jeho další tvorbu.

První reakce: Nabarvené ptáče šokuje. Diváci tleskají, ale i odchází ze sálu
První reakce: Nabarvené ptáče šokuje. Diváci tleskají, ale i odchází ze sálu
05.09.2019 13:00:00 | České novinky

Že bude dílo Václava Marhoula kontroverzní, to se tak trochu čekalo. Nikdo však nečekal, že adaptace Nabarveného ptáčete vzbudí až takové ohlasy, jaké se linou z festivalových Benátek. Znamenají však odchody diváků něco pro kvalitu filmu?

10 příšerných českých kriminálek, které byste přesto měli rozhodně vidět
10 příšerných českých kriminálek, které byste přesto měli rozhodně vidět
05.09.2019 | České novinky

Milujete Případy 1. oddělení, u Pustiny jste si kousali nehty napětím a zvládnete i díl Kriminálky Anděl? Fajn. Pak jste připravení i na to nejhorší, co tenhle žánr nabízí. Aby člověk ocenil kvalitu, musí vědět, jak hluboko vede králičí nora české krimi.

Festival Serial Killer přiveze Tormunda z GOT a novinky Zrádci a Bez vědomí
Festival Serial Killer přiveze Tormunda z GOT a novinky Zrádci a Bez vědomí
30.08.2019 | České novinky

Druhý ročník brněnského festivalu, zaměřeného na seriálovou tvorbu, se letos podívá na zoubek hlavně Norům. K vidění však budou i české tutovky - drama Bez vědomí či kriminálka Zrádci.