FB pixel TP pixel
Nejdražší seriál roku provází ohromné problémy. Může jít o propadák za 300 milionů © Amazon Studios

Nejdražší seriál roku provází ohromné problémy. Může jít o propadák za 300 milionů

Amazon už koncem dubna uvede jeden z nejdražších seriálů všech dob, který v rámci jeho projektů patří z hlediska nákladů na druhé místo historických tabulek. Opravdu ale bude tak epický jako Pán prstenů nebo konkurenční Hra o trůny?

6. 4. 2023 16:20 | Filmové novinky

Už 28. dubna dorazí na streamovací službu Amazon Prime Video nový akční seriál Citadel, ve kterém se jako dvojice romanticky zapletených špionů vydají za dobrodružstvím, konspiracemi a přepálenou bondovskou akcí Priyanka Chopra Jonas a Richard Madden. Amazon již dokonce vypustil dvě upoutávky, které na seriál lákají vcelku obstojně. Tedy do momentu, než si uvědomíte (nebo zjistíte) rozpočet, za který Amazon svou novinku pořídil. Podle všeho se totiž jedná nejen o nejdražší seriál roku, ale o druhý nejdražší seriál Amazonu po Pánu prstenů.

300 milionů za šest epizod

Podle informací deníku The Hollywood Reporter se rozpočet projektu zastavil na částce 300 milionů dolarů. Což by asi nikomu nevadilo, kdyby měl seriál starosvětských 20 a více epizod. Anebo alespoň 10. Jenže Citadel nabídne pouze 6 epizod a ještě k tomu ve stopáží pouhých 40 minut. A jak vypočítali kolegové ze Slashfilmu, to v přepočtu dělá 1,25 milionů dolarů na každou minutu seriálové novinky. Což je při pohledu na trailery, které rozhodně nevypadají epičtěji než v tuto chvíli levnější Hra o trůny či Rod draka, prostě šílenost. Tak co se krucinál stalo?

Inu, pravdou totiž je, že seriál sice stál 300 milionů dolarů, pokud by ale vše šlo jako na drátkách, nikdy by se k podobné částce nepřiblížil. Jenže producenti Joe a Anthony Russo, kteří natočili nejdražší film Netflixu The Gray Man (o něm se v zákulisí také mluví jako o filmu, kde se házely peníze ve velkém do kanálu) a byli k Citadel přizvání na pomoc, se rozhodli, že vyhodí tehdejšího showrunnera Joshe Appelbauma. Důvodem měla být skutečnost, že podle producentů bylo potřeba více zapracovat na postavách, aby se s nimi diváci dokázali sžít a ztotožnit. To ale podle všeho vedlo k razantním změnách v už natočeném materiálu, když nový showrunner David Weil nechal spoustu již dokončených scén vyhodit. Nové scény byly napsány a posléze i natočeny, což mělo rozpočet navýšit o 100 milionů dolarů.

Vyplatí se to vůbec?

Teď je samozřejmě otázkou, jestli se podobná investice dokáže zaplatit, anebo alespoň přitáhne dost předplatitelů, aby si Amazon vynaloženou částku dokázal nějak ospravedlnit. Vzhledem k tomu, že jde o nápad z hlavy šéfky Amazon Studios Jennifer Salke, se dá předpokládat, že dotyčná bude mít kvůli Citadele hlavu na pomyslném špalku a pokud půjde o masivní propadák, mohlo by ji její rozhodnutí seriál natočit a dokončit za podobnou sumu stát funkci. Salke, která dle svých slov odmítá limitovat kreativní vize tvůrců, má ale se Citadelou velké plány a minimálně v rámci korporátního PR je seriál největší koněm streamovací služby do příchodu další řady Pána prstenů. Ostatně už teď jsou rozplánované spin-offy, který mají špionážní svět rozšířit do obří franšízy. Tak jen, aby to nedopadlo jako u většiny hollywoodského budování velkých sérií dříve, než vůbec uspěl jediný projekt. Vzpomínáte na Dark Universe od Universalu?

Zdroj: THR

Reklama
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Z Netflixu zmizí oblíbené akčňáky, horory i pohádky. Celkem jde o desítky filmů a seriálů
Z Netflixu zmizí oblíbené akčňáky, horory i pohádky. Celkem jde o desítky filmů a seriálů
05.04.2023 19:30:00 | Filmové novinky

Ani v dubnu se bohužel nevyhneme odlivu řady titulů z Netflixu. Konec jednotlivých filmů a seriálů proběhne průběžně napříč měsícem, nejhorší v tomto směru bude úplný konec, kdy zmizí celá řada populárních snímků.

Nový trailer na Barbie je úplný úlet. Nic podobného letos neuvidíte
Nový trailer na Barbie je úplný úlet. Nic podobného letos neuvidíte
05.04.2023 17:45:00 | Filmové novinky

Není pochyb o tom, že hraná verze Barbie patří mezi nejbizarnější počiny letošního roku. Na druhou stranu je potřeba uznat, že režisérka a scenáristka Greta Gerwig naprosto akceptovala růžový svět panenek a posílá do kin něco vskutku jedinečného.

Hra o trůny jen tak neskončí. Nový seriál ukáže epický počátek Železného trůnu
Hra o trůny jen tak neskončí. Nový seriál ukáže epický počátek Železného trůnu
05.04.2023 15:10:00 | Filmové novinky

Úspěch fantasy seriálu Rod draka, který rozšířil populární svět Hry o trůny, povzbudil vedení HBO v hledání dalšího projektu z tohoto univerza. Vypadá to, že jeden takový už našli.

Netflix láká na své největší dubnové hity. Uvede populární fantasy i historickou řež
Netflix láká na své největší dubnové hity. Uvede populární fantasy i historickou řež
04.04.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Největší streamovací služba Netflix si hned na úvod měsíce dubna přichystala upoutávku, která shrnuje největší hity, které diváky mají v následujících týdnech přilákat k obrazovkám televizí, mobilních telefonů i počítačů. V uvedeném videu však kupodivu řada zajímavých chystaných projektů chybí.