FB pixel TP pixel
5 žhavých kandidátů na letošní Oscary: Tyhle filmy z Cannes byste měli vidět © Apple TV+

5 žhavých kandidátů na letošní Oscary: Tyhle filmy z Cannes byste měli vidět

I když tato role bývá tradičně přisuzována spíše filmovým festivalům v Benátkách či Torontu, i právě skončený Festival v Cannes nám představil filmy, o kterých během oscarové sezóny uslyšíme. Pojďme se podívat na pět snímků, které mají velkou šanci si nějakou sošku odnést.

29. 5. 2023 13:50 | Tipy na film Firebrand © TMDB

Firebrand

Firebrand | Velká Británie | 2023 | Drama

V poslední době opět stoupá popularita historických žánrů, co ale kostýmní novinky spojuje, je touha vyprávět dějiny z pohledu těch, kteří byli upozaděni, a to především žen. Ať už to byl rašomónsky vyprávěný Poslední souboj Ridleyho Scotta nebo festivalový hit sledující osudy císařovny Sissi Korzet, všechny tyto filmy spojuje balancování na tenké hraně historie a fikce, které většinou samy podvratně reflektují. A nejinak tomu je i v případě novinky brazilského režiséra Karima Ainouze, který se v Hlavní soutěži představil s komorním historickým hororem Firebrand. Ve snímku sledujícím osud poslední manželky Jindřicha VIII. Kateřiny Parrové, která musí žít s vědomím toho, jak bylo zacházeno s Jindřichovými předchozími ženami i vlastní nenávistí k němu, září Alicia Vikander a především Jude Law jako oteklý vladař na smrtelném loži. Jeho odpudivá kreace tudorovského krále je natolik živelná, že z plátna je téměř cítit smrad jeho bércových vředů a zatím si jedná o jednoho z jasných kandidátů na herecká ocenění.

 65 %
© TMDB

Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon | USA | 2023 | Krimi filmy | Indiáni

Martin Scorsese sice už oscarovou sošku dostal, Skrytá identita však nepatří mezi jeho vrcholná díla a panuje všeobecné tvrzení, že cenu za Nejlepší film dostal v tomto případě jen za zásluhy. S jeho tří a půl hodinovou novinkou Killers of the Flower Moon by však mohl tuto “křivdu” napravit a možná získat ocenění za opravdu dobrý snímek. Drsný příběh o vyvražďování indiánského kmene Osedžů v době ropné horečky, který natočil mistr po svém rozbroji s Netflixem pro konkurenční streamovací službu Apple TV+, si vysloužil na Croisette jeden z nejdelších a nejupřímnějších potlesků. Ačkoliv někteří vyčítají opusu o délce 200 minut přílišnou přebujelost a nekonzistentní žánrový mix, na serveru Metacritic si momentálně drží skóre 91, na Rottentomatoes dokonce 96 %. Na opulentnost a nedostatečný zásah ruky dramaturga jsme si koneckonců už v případě streamovacích originálů tak trochu zvykli, a samotné téma hraje Scorsesemu též do kapsy. Adept na nejlepší scénář, režii a film je tedy jasný.

May December © TMDB

May December

May December | 2023

I když má Netflix (a potenciálně i další streameři, jež se odmítají podřídit pravidlu, že filmy z canneské soutěže musí být distribuovány ve francouzských kinech) několik let do programu dveře zavřené, nic mu nebrání v tom na Azurovém pobřeží horlivě nakupovat. A právě letos se Netflix postaral o jeden z největších dealů, když koupil novinku Todda Haynese May December za 11 milionů, což byl téměř dvojnásobek “vyvolávací” ceny. O vášnivém melodramatu, kde září Natalie Portman a Julianne Moore v rolích herečky a živého předobrazu její role, se mluví jako o jednom z oscarových kandidátů a Netflix chtěl zkrátka posílit svou pozici s našlapaným podzimním award-season line-upem. Haynes není v oscarovém klání žádným nováčkem, jeho filmy jako Daleko od nebe nebo Carol jsou téměř jistotou v oscarovém klání. May December se těšilo na festivalu nadšeným recenzím, ale je s otazníkem, jak přijmou Haynesovu přehnaně campovou estetiku američtí Akademici.

The Zone of Interest © TMDB

Zone of Interest

The Zone of Interest | 2023

Jonathan Glazer se sice řadí k ceněným režisérům, svou kariéru však věnoval především reklamě a videoklipům. Když se ale rozhodne natočit celovečerní počin, vždy to stojí za to, ať už je řeč o gangsterce Sexy bestie nebo sci-fi thrilleru Pod kůži. Pro svůj teprve čtvrtý celovečerní film natočený po desetileté pauze si vybral téma holokaustu a jako předlohu knihu Martina Amise, který nešťastně zesnul v den premiéry filmu. Zone of Interest sleduje rodinu nacistického velitele Rudolfa Hösse v době, kdy řídil koncentrační tábor v Osvětimi a jeho chod výrazně “zefektivnil”. Snímek se ale poměrně netradičně nesoustředí na válečné hrůzy z tábora, ale žánrově se kloní spíše k intimnímu rodinnému dramatu, kde sledujeme Hössovic manželskou krizi, odcházející a přicházející návštěvy a rutinní chod domácnosti. Válečné hrůzy se dějí na pozadí tohoto malého ráje, jak Hedwiga Höss označuje jejich rodinný domek se zahradou. Radikalita ztvárnění nacistické monstrosity i formální purismus ohromil diváky v Cannes a celý festival se téměř nemluvilo o ničem jiném. Je tedy jasné, že si A24 (tentokrát však pouze v roli distributora) může pomýšlet na další zlatá ocenění.

How to Have Sex © TMDB

How to Have Sex

How to Have Sex | Velká Británie | 2023 | Drama

Čas od času Americká filmová a televizní akademie ráda vytáhne na světlo nějaký nenápadný festivalový snímek, často debutujícího tvůrce/tvůrkyně, jako tomu bylo v případě loňského festivalového miláčka Aftersun, který svému hlavnímu představiteli Paulu Mescalovi vynesl až nominaci na mužský herecký výkon v hlavní roli. Podobný osud by mohl potkat vítěze vedlejší soutěže Un Certain Regard, osobité letní drama How to Have Sex, které je jakousi moderní ženskou odpovědí na filmy typu Spring Breakers. Jedna více či méně podařená letní dovolená trojice britských dívek v sobě nese neskutečnou energii a velice rafinovaně vypráví na pozadí jedné nekončící party smutný příběh o hořkosti vstupu do dospělosti. Film, při němž se dá vzpomenout na vrcholná díla Andrey Arnold či Lynne Ramsay, by stejně jako Mescala mohl i začínající Miu McKennu-Bruce vynést mezi hereckou extratřídu.

 69 %

Zdroj: Autorský text / Festival de Cannes

 103 zobrazení  
Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Z Netflixu zmizí přes 110 filmů. Od 1. června nenajdete Interstellar, Pulp Fiction a další
Z Netflixu zmizí přes 110 filmů. Od 1. června nenajdete Interstellar, Pulp Fiction a další
28.05.2023 13:30:00 | Tipy na film

„Když zmizíš, budeš zmizelej, nebo tě zmizím já.“ Tak přesně tahle hláška z kultovního filmu Quentina Tarantina k aktuálně končícím filmům na Netflixu sedne jako pomyslný zadek na hrnec. Největší streamer světa totiž opustí masivní nálož více než stovky licencovaných filmů.

Víkendové tipy (nejen) na Netflixu: Agent Schwarzenegger, jatka nacistů i bláznivé kung-fu
Víkendové tipy (nejen) na Netflixu: Agent Schwarzenegger, jatka nacistů i bláznivé kung-fu
26.05.2023 15:50:00 | Tipy na film

Co nového si streamovací služby přichystaly na nadcházející víkend? Málo toho není. V nabídce najdeme historicky první seriál v kariéře Arnolda Schwarzeneggera, tarantinovskou řež nacistů i bláznivou kung-fu řežbu napříč prostorem a časem. Chybět ale nemohou ani superhrdinové.

Milujete akčňák Vyproštění? Těchto 10 filmů doporučujeme nakoukat taky
Milujete akčňák Vyproštění? Těchto 10 filmů doporučujeme nakoukat taky
23.05.2023 16:30:00 | Tipy na film

Poctivé akční filmy zažívají v poslední době renesanci a v nastoleném trendu bude pokračovat i nový akční film Netflixu Vyproštění 2. Pokud se na novinku s Chrisem Hemsworthem těšíte a libujete si i v prvním příběhu žoldáka Tylera Rakea, máme pro vás hned 10 tipů na filmy, které jsou Vyproštění podobně a mnohé věci dělají dokonce lépe.

10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
19.05.2023 18:00:00 | Tipy na film

Přestaňte znuděně projíždět obsah streamovacích služeb a nechte si doporučit největší a nejlepší novinky, které se ve streamovacím světě objevily tento týden. Nechybí mezi nimi nová marvelovka, tragická zkáza Notre-Dame, ani nové krimi seriály a jedna z nejlepších historických komedií posledních let.