FB pixel TP pixel
Netflix po HBO vykupuje i Disneyho. Už přidal tři velké sci-fi a dorazí další © 20th Century Fox

Netflix po HBO vykupuje i Disneyho. Už přidal tři velké sci-fi a dorazí další

Je to jen pár dní, co se začalo nahlas mluvit o tom, že Disney po posledních kvartálních výsledcích otevře svůj filmový katalog konkurenci, jmenovitě Netflixu. Netrvalo to vůbec dlouho a tyto myšlenky se staly skutečností. Disney už totiž prodal Netflixu tři velké sci-fi.

Tipy na film

Zdá se, že se streamovací vítr obrací. Ještě před dvěma roky si chtěly všechny velké služby hrát na svém písečku, na čemž měl nejvíce tratit Netflix, kterému Warneři nebo Disney nechtěli již licencovat své produkty. Inu, stačilo si počkat a síla trhu ukázala, že exkluzivita služeb nemusí být kdovíjakou výhrou. Obzvlášť když řadu exkluzivit a archivních kousků lidé prostě nesledují, a tak na ně sedá virtuální prach. Je to jen pár měsíců, co se HBO rozhodlo, že bude Netflixu licencovat tituly Odpočívej v pokoji, True blood - Pravá krev, Bratrstvo neohrožených, Pacifik, Nesvá nebo Hráči. Většina těchto seriálů si na Netflixu rychle našla diváky a HBO (respektive vlastník Warner Bros. Discovery) si přišlo na solidní záplatu firemní peněženky. Nyní se inspiruje i Disney, který sice dle slov šéfa Boba Igera nehodlá licencovat své silné brandové jádro jako Marvel, Pixar, Disney animáky nebo Star Wars, u titulů 20th Century Fox s tím ale nebude mít problém.

Sci-fi už proudí

Důkazem jsou již první vlaštovky na Netflixu, které si streamer od Disneyho pořídil. V katalogu tak najdete trojici divácky silných sci-fi Vetřelec: Covenant, Úsvit planety opic a Válka o planetu opic. Všechny tři snímky jsou na Netflixu dostupné s českými titulky a jejich licence jsou na půl roku, přesněji do 14. května roku 2024. To odpovídá slovům šéfa Warnerů Davida Zaslava, který podobné licencování specificky označil jako způsob, jak si přivydělat v těžké ekonomické situaci, přičemž vždy platí, že studiím zůstávají kompletní katalogy jejich projektů. To platí i tentokrát, protože všechny tři zmíněné filmy stále najdete i na českém Disney Plus. Tam jsou navíc dostupné i s českým dabingem, který Netflixu licencován nebyl. Disney tak dokázal získat pár extra dolarů, stále si ale nechal „plný balíček“ pro sebe. Tyto filmy pak samozřejmě mají být skutečně jen prvními vlaštovkami a v následujících týdnech se máme dočkat dalších přírůstků. Situaci samozřejmě budeme sledovat.

Zdroj: Deadline / Netflix / Disney Plus

10 nových (a novějších) sci-fi seriálů, které jsou právě teď na Netflixu
10 nových (a novějších) sci-fi seriálů, které jsou právě teď na Netflixu
12.11.2023 8:00:00 | Tipy na film

Netflix je domovem jedněch z největších a nejpopulárnějších sci-fi seriálů, jako jsou Dark nebo globální fenomén jménem Hra na oliheň. My jsme se ale zkusili poohlédnout po desítce novějších či čerstvě aktualizovaných seriálů z žánru, který tvoří zásadní součást každé streamovací služby.

Výtečný thriller Zabiják a další novinky (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
Výtečný thriller Zabiják a další novinky (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10.11.2023 17:50:00 | Tipy na film

Nadcházející víkend je pro filmové a seriálové fanoušky velmi štědrý. Do kin míří nová marvelovka Marvels, Netflix tasí nový skvělý thriller Davida Finchera a pozadu nezůstávají ani další služby.

Stallonova osobní zpověď a další novinky, které musíte vidět o víkendu (nejen) na Netflixu
Stallonova osobní zpověď a další novinky, které musíte vidět o víkendu (nejen) na Netflixu
03.11.2023 19:25:00 | Tipy na film

Halloween je konečně za námi a než dorazí lavina vánočních titulů snad na každou streamovací službu, můžeme si naplno užít široké spektrum příběhů a žánrů napříč streamery.

6 halloweenských filmů pro strašpytly. Na horory zapomeňte
6 halloweenských filmů pro strašpytly. Na horory zapomeňte
31.10.2023 15:40:00 | Tipy na film

Halloween máme sice všichni tradičně spojený s horory a běsněním maskovaných sériových vrahů, i tak se ale najdou filmy, které svátek tematizují bez pocitu hrůzy. Vybrali jsme pro vás několik filmů, které vám mohou zpříjemnit jak tiché vzpomínání na zesnulé, tak dlabání dýně.