FB pixel TP pixel
Nolanův Oppenheimer bude v Česku v nejlepší IMAX kvalitě. V Evropě jsme jediní © Universal Pictures

Nolanův Oppenheimer bude v Česku v nejlepší IMAX kvalitě. V Evropě jsme jediní

Novinka režiséra Christophera Nolana Oppenheimer bude exkluzivně k vidění také z IMAX 70mm filmu, který poskytuje nejlepší dostupnou kvalitu. Vhodné promítačky nabízí už pouze 30 kin na světě a Česko nebude chybět.

6. 6. 2023 15:30 | Filmové novinky

Christopher Nolan u svých filmů lpí na výrazném vizuálním stylu, komplikovaném vyprávění a také na využívání IMAX kamer. V Temném rytíři či Interstellaru s touto technologií koketoval, aby ji naplno využil v dechberoucím a pohlcujícím Dunkerku. A samozřejmě i chystaná Nolanova novinka Oppenheimer s Cillianem Murphym v hlavní roli bude s tímto formátem pracovat. Nolan navíc se společností IMAX oznámil, že se Oppenheimer dočká limitované distribuce ze speciálního 70mm IMAX filmu, který je možné promítat pouze na 30 místech světa. 25 z nich je v Severní Americe, 3 v Británii, 1 v Austrálii a nás může těšit, že jedno z těchto míst se nachází i v České republice. Jak sám režisér zdůrazňuje: „IMAX oživuje obrazy. Od rozlišení a barev až po ostrost a celkovou kvalitu se nic nevyrovná použití filmových kamer IMAX. IMAX filmový formát je zlatým standardem.“

Oppenheimer bude omezeně dostupný konkrétně na IMAX filmu s označením 15/70mm, což znamená, že obraz jednoho políčka má rozměry 52x70 mm s 15 perforacemi na jedno políčko (širokoúhlý 70mm formát jich má 5) a bude promítán v poměru 1.43:1. Po Mementu si Nolan také znovu zkusil přechody mezi černobílým a barevným filmem. „Vždycky jsem hledal důvod, proč se k tomu vrátit. A v případě Oppenheimera a způsobu, jakým tento příběh vyprávíme… byl opravdu ideální čas vrátit se k tomuto prostředku, který jsem měl tak rád. Vyzvali jsme proto lidi z fotochemického oddělení Kodaku a poprvé v historii jsme mohli natáčet na černobílý film IMAX.“ doplnil Nolan. Oppenheimera si tedy v Nolanově přesné vizi užijeme v IMAXu na pražské Floře již od 20. července.

Zdroj: Collider / IMAX

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Netflix chystá exkluzivní událost pro fanoušky. V traileru slibuje desítky největších hitů
Netflix chystá exkluzivní událost pro fanoušky. V traileru slibuje desítky největších hitů
06.06.2023 14:55:00 | Filmové novinky

Netflix konečně odhalil datum nejnovější události pro věrné fanoušky a předplatitele TUDUM, během níž odhalí své největší hity letošního roku. Kromě Zaklínače bychom měli dostat nové informace o chystaných hitech jako Cobra Kai, Stranger Things 5 nebo sci-fi Zacka Snydera Rebel Moon. Poprvé bychom měli uzřít i materiály z nové adaptace fantasy Poslední vládce větru.

Vyproštění 2 v novém traileru ohromuje akcí a odhaluje nečekanou hereckou posilu
Vyproštění 2 v novém traileru ohromuje akcí a odhaluje nečekanou hereckou posilu
05.06.2023 18:30:00 | Filmové novinky

Pokračování akční šlehy Vyproštění se nezadržitelně blíží a Netflix začíná pořádně dupat do propagace jednoho z nejočekávanějších streamovacích titulů letošního roku. Chris Hemsworth se v novém videu musí postavit bandě zabijáků na čtyřech kolech.

Nastražte pavoučí smysly! Netflix přidal filmy se Spider-Manem a chystá další
Nastražte pavoučí smysly! Netflix přidal filmy se Spider-Manem a chystá další
05.06.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Jedním z klíčů úspěchu streamovacích služeb je schopnost přizpůsobit se dokázat se napojit na trendy. Například na to, co právě letí v kině, kde aktuálně sklízí ovace nejnovější příběh Spider-Mana Milese Moralese. Netflix proto neváhal a do nabídky zařadil předchozí spider-manovské tituly.

Nejpozitivnější seriál současnosti končí. Rozlučkové video Teda Lassa vás zaručeně rozbrečí
Nejpozitivnější seriál současnosti končí. Rozlučkové video Teda Lassa vás zaručeně rozbrečí
05.06.2023 16:55:00 | Filmové novinky

Seriálový fenomén Ted Lasso po třech letech definitivně končí. Video, ve kterém se s oceňovaným seriálem plným optimismu loučí celý štáb, je natolik upřímnou a hladivou rozlučkou, že se jen těžko zatlačují slzy.