FB pixel TP pixel
Peče celá země drtí komerční konkurenci. Prima s Novou chystají pomstu © Česká televize

Peče celá země drtí komerční konkurenci. Prima s Novou chystají pomstu

Úspěchy zábavných pořadů České televize leží komerční konkurenci dlouhodobě v žaludku. Olej do ohně po Stardance úspěšně přilévá hitová reality-show s nadšenými pekaři a cukráři Peče celá země. Proti rodinnému pořadu se nabídka Primy s Novou nezmáhá na odpor.

České novinky

Dominance České televizi během sobotního hlavního vysílacího času neotřesilteně pokračuje. Na rozdíl od minulého týdnu se televize sice nemohla opřít o zesnulou slavici Hanu Zagorovou, to jí ale vůbec nemusí vadit. Skvěle se totiž vrátila Všechnopárty a stálicí je reality-show Peče celá země.

Peče přes milion diváků

Rodinný zábavný pořad s nadšenými pekaři a cukráři sice oproti minulému týdnu z hlediska sledovanosti klesl o 140 000 diváků, stále se ale drží vysoce nad milionem a přepočítává 1,12 milionů diváků. Je tak jasným králem nejen večera, ale i celého dne v kategorii 15+, ale i dalších cílových skupinách. Všechnopárty, která na ČT1 na pečící pořad navazuje, se vrátila po pauze z minulého týdne také silně. Dle údajů ATO-Nielsen zveřejněných serverem MediaGuru si Všechnopárty připsala přes 800 tisíc diváků. Zaznamenala tak více než dvojnásobnou sledovanost oproti zbytku televizního pelotonu.

Zdaleka nejhůře si v sobotu večer vede televize Prima, která se prosadila pouze s další ze své série průměrných romantických komedií, když tentokrát vsadila na snímek Jakuba Machaly Láska hory přenáší s Annou Fialovou, Natalií Germani a hlavně oblíbencem divaček Markem Lamborou, který se vyšplhal na sledovanost 360 000 diváků. Tedy o 50 tisíc diváků méně než měl v minulém týdnu Jiří Langmajer v obdobné žánrovce Chlap na střídačku. Za romantikou na Primě pak skončila závěrečná část ságy Harryho Pottera s 321 000 diváky. Nova však v rámci večera lehce zabodovala ještě akčním snímkem R.I.P.D.- URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů, který po 11. hodině večer zaznamenal lehce přes 100 tisíc diváků. Mezi něj a Harryho Pottera se tak vešly ještě dva snímky, které uváděla ČT. Na ČT1 po desáté hodině s téměř 300 tisíci diváky opět bodovali Četníci, tentokrát se snímkem Četník a četnice, na ČT2 od osmi večer s 200 tisíci diváky bodoval historický spektákl s Melem Gibsonem Patriot.

Komerční televize chtějí zábavu na ČT omezit

Právě server MediaGuru rovněž informoval o dalších krocích komerčních televizí v rámci připravované novely Zákona o České televizi. V rámci toho se jedná o možnosti memoranda, který by Zákon o České televizi doplňoval a definoval by „roli televize veřejné služby a jak ji má ČT naplňovat v konkrétním časovém období přibližně pěti let (teď tedy pro období 2025 - 2029)“. Zatímco ČT a komerční stanice sdružené v Asociaci komečních televizí nachází shodu u role České televize ve zpravodajství, televize Nova a Prima by rády omezily právě zábavní pořady v nabídce ČT, stejně jako by limitovaly archiv ČT v rámci iVysílání pouze na pořady, které byly v posledním půlroce v lineárním vysílání. To samozřejmě z pohledu komerčních subjektů dává dokonalý smysl, neboť iVysílání je konkurentem streamovacích platforem Prima+ a Voyo a zábavné pořady jsou aktuálně pro Českou televizi nejsledovanějšími pořady, proti kterým se komerční televize neumí úspěšně postavit vlastní nabídkou.

Zdroj: MediaGuru / TV Nova / FTV Prima / Česká televize

Premiéra primáckého Poldy naprosto zdecimovala konkurenci. Matásek slaví velký návrat
Premiéra primáckého Poldy naprosto zdecimovala konkurenci. Matásek slaví velký návrat
22.02.2024 12:30:00 | České novinky

Středeční večery patří dlouhodobě televizi Prima, bylo však otázkou, jak se povede přechod ze seriálu Na vlnách Jadranu na šestou řadu méně prosluněné kriminálky Polda s Davidem Matáskem. Komerční televize však ovládla večer takzvaně v „suchém tričku“ a konkurence ve sledovanosti silně zaostává.

Specialisté jsou pro Novu kriminálním zlatem. Tomáš Klus je Prima pohromou
Specialisté jsou pro Novu kriminálním zlatem. Tomáš Klus je Prima pohromou
20.02.2024 14:00:00 | České novinky

Pondělí v českých televizích má jediného a zcela jasného vítěze. Pomyslný zlatý pohár míří pravidelně na Barrandov, neboť Specialisté na TV Nova již několik týdnů dominují hlavnímu vysílacímu času. Další neúspěch naopak zaznamenala televize Prima, jejíž komedie s Tomášem Klusem se propadá do zapomnění.

Sedm schodů k moci je pro Primu úspěchem. Vítězem u diváků seriál přesto není
Sedm schodů k moci je pro Primu úspěchem. Vítězem u diváků seriál přesto není
19.02.2024 12:00:00 | České novinky

Primácká strategie nenechávat originální seriály pouze na platformě Prima+ se v neděli večer vysoce vyplácí. Komerční televize se dokázala jasně oddělit od konkurenčního přetlaku kriminálek a boduje politickým dramatem.

Peče celá země je noční můrou Primy s Novou. Vypráskala je i Zagorová
Peče celá země je noční můrou Primy s Novou. Vypráskala je i Zagorová
18.02.2024 14:20:00 | České novinky

Fantastickou sobotní sledovanost má za sebou veřejnoprávní Česká televize, která bez nadsázky zcela zdemolovala komerční konkurenci, jež se hlavním vysílacím časem doslova proplácala. Kromě rostoucí sledovanosti Peče celá země se ČT velmi vyplatila Pocta Haně Zagorové.