FB pixel TP pixel
Klíčový rozhovor z Pomsty Sithů měl proběhnout jinak. Lucas měnil věci na poslední chvíli © Lucasfilm

Klíčový rozhovor z Pomsty Sithů měl proběhnout jinak. Lucas měnil věci na poslední chvíli

Třetí epizoda Star Wars s podtitulem Pomsta Sithů je plná ikonických momentů v rámci vesmírné ságy. Slavný rozhovor mezi kancléřem Palpatinem a brzy padlým rytířem Jedi Anakinem Skywalkerem se ale měl odehrát výrazně jinak. Tvůrce série George Lucas na poslední chvíli zavelel ke změnám.

Zajímavosti

Prequelová trilogie Star Wars patří beze sporu Anakinu Skywalkerovi, kterého kancléř Palpatine postupně zmanipuluje na svou stranu a stvoří tak obávaného Dartha Vadera. Největší vliv měl kancléř na Anakina ve třetím díle, kde podporuje jeho nedůvěru v řád Jediů a pomalu mu odhaluje svou pravou identitu. Jedna z takových scén se odehrála v divadle na Coruscantu a vešla do paměti mnoha diváků především díky historce o mocném Darthu Plagueisovi – nejmocnějším sithském lordovi, který skrze temnou stranu síly dokázal ovlivnit midichloriany a stvořit život, tedy zastavit smrt.

Palpatine využije příběh k tomu, aby Anakina zlákal na svou stranu poté, co se rytíři Jedi začnou zdát sny, že jeho milovaná Padmé zemře při porodu. Celá scéna se ale původně měla odehrávat na úplně jiném místě a svou nynější podobu získala až krátce před natočením.

Kreativní řešení

Scénograf Gavin Bocquet v knize The Making of Star Wars – Revenge of the Sith vzpomíná na to, jak měla být celá scéna původně daleko více dynamická a měla se odehrávat v Palpatinově kanceláři. Režisér filmu George Lucas se však na poslední chvíli rozhodl, že celou scénu přesune do operního lóže s výhledem na představení připomínající sci-fi verzi cirkusových vystoupení společnosti Cirque du Soleil. „George najednou vymyslel divadelní scénu. Potřebovali jsme divadelní lóži a měli jsme na to doslova den. Vzali jsme tak tři židle z Palpatinovy kanceláře, rychle jsme je přetřeli, upravili jejich zadní část a přidali na ně látku – to vše jsme udělali asi za čtyři hodiny. Vše jsme zvládli díky starým kostýmům, greeblům a kusům starých letadel. George má rád, když vezmete několik věcí, různě je poslepujete, natřete stříbrnou barvou a ony pak vypadají skvěle,“ dodal.

Představitel kancléře Palpatina, Ian McDiarmid, pro změnu na scénu vzpomíná jako na jednu z nejdelších dialogových scén v celých Star Wars. „Natáčení divadelní scény bylo velmi zajímavé. Na place bylo ten den hodně lidí, což by normálně rušilo natáčení, ale tehdy mi to pomohlo. Cítil jsem se, jako když hraju pro živé publikum,“ vypráví.

Proč k náhlé změně prostředí došlo?

Lucas si před natáčením této scény uvědomil, kolik podobných scén již natáčel v kanceláři. Ostatně když se podíváme na prequelovou trilogii jako celek, opravdu velký počet scén se odehrává v kancelářích, vstupních halách, hotelových pokojích a dalších podobných interiérech. Proto se Lucas rozhodl, že v tomto případě scénu trochu oživí. „Během zkoušky jsem řekl: ‚Proboha, tohle je čtyřstránková scéna. V téhle kanceláři jsme natáčeli už pět scén… jak to mám udělat?' Nakonec jsem se rozhodl přesunout natáčení do divadla, kde budou postavy sledovat baletní vystoupení, což zafungovalo skvěle,“ vzpomíná na natáčení režisér a hlavní strůjce ságy.

S nápadem na futuristické a vizuálně impozantní představení přišel Ryan Church. Ten navrhl futuristický „vodní balet,“ přičemž inspiraci hledal ve vodních vystoupeních již zmíněné společnosti Cirque du Soleil, která v té době vystupovala v Las Vegas.

Zdroj: Slashfilm / J. W. Rinzler: The Making of Star Wars - Revenge of the Sith

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
9 promyšlených detailů z vězně z Azkabanu, které jste dosud přehlíželi
9 promyšlených detailů z vězně z Azkabanu, které jste dosud přehlíželi
05.09.2023 17:00:00 | Zajímavosti

Harry Potter a vězeň z Azkabanu patří mezi nejoblíbenější díly ze série o mladém kouzelníkovi. Dodnes přitom skrývá řadu detailů, které mnozí diváci přehlédli a je to škoda. Pojďme se na ně podívat.

8 promyšlených detailů z Tajemné komnaty, které jste dosud přehlíželi
8 promyšlených detailů z Tajemné komnaty, které jste dosud přehlíželi
23.08.2023 8:00:00 | Zajímavosti

Filmová série Harry Potter dnes patří mezi ty, které si každý fanda kouzelnického světa aspoň jednou ročně pustí. O to působivější je, že všech osm filmů v sobě skrývá nespočet detailů, kterých jste si pravděpodobně nikdy nevšimli. Znáte tyhle z druhého dílu Tajemná komnata?

Filmy a seriály o Želvách Ninja vám lžou. Původní komiksy jsou úplně jiné
Filmy a seriály o Želvách Ninja vám lžou. Původní komiksy jsou úplně jiné
20.08.2023 8:00:00 | Zajímavosti

Želvy Ninja mají za sebou už spoustu verzí. Filmových, seriálových, animovaných i hraných. Ty vychovaly hned několik generací diváků, kteří si myslí, že ví, co jsou želví bojovníci zač. Problém je ale v tom, že jejich původní komiksová podoba je ve spoustě věcí úplně jiná, a tak mnozí fanoušci Lea, Donnieho, Mikea a Rapha vlastně vůbec neznají. Pojďme se na rozdíly mezi filmy, seriály a komiksy podívat blíže.

11 promyšlených detailů z Harryho Pottera a Kamene mudrců, které jste celé roky přehlíželi
11 promyšlených detailů z Harryho Pottera a Kamene mudrců, které jste celé roky přehlíželi
19.07.2023 13:50:00 | Zajímavosti

Filmová série Harry Potter dnes patří mezi ty, které si každý fanda kouzelnického světa aspoň jednou ročně pustí. O to působivější je, že všech osm filmů v sobě skrývá nespočet detailů, kterých jste si dost pravděpodobně zatím nikdy nevšimli. Znáte tyhle z prvního dílu Kámen mudrců?