FB pixel TP pixel
První reakce: Netflix konečně kvalitně, Bratrstvo pěti sklízí aplaus © TMDB

První reakce: Netflix konečně kvalitně, Bratrstvo pěti sklízí aplaus

Na Netflix právě doputovalo nové válečné drama Spikea Leeho s názvem Bratrstvo pěti. A první zveřejněné reakce dávají tušit, že se streamovací platformě podařilo dostat do svého katalogu dalšího adepta na Oscara.

Filmové novinky

Netflix s aktivistickým režisérem Spikem Leem spolupracuje již delší dobu. Nejprve rozpracovali Leeho nízkorozpočtový debut Ona to musí mít z roku 1986 do seriálové podoby, poté natočil one-man show Rogera Guenveura Smithe o životě Rodneyho Kinga, v roli producenta pak stál Lee za teenagerskou hříčkou o cestování v čase Na shledanou včera a nyní jejich spojení vyústilo v nejambicióznější projekt: válečné drama Bratrstvo pěti. A podle agregátorů recenzí Rottentomatoes (88% kladných recenzí) a Metacritic (průměrné hodnocení 81 bodů ze 100) to vypadá, že se opravdu můžeme těšit na výjimečné drama přesně ve stylu, jaký máme od Spikea Leeho rádi: angažovanou, zábavnou, stylově divokou a nelehce žánrově uchopitelnou jízdu.

Jak nám Spike Lee dokázal již svými předchozími snímky, a zejména v posledním kriticky úspěšném BlackKkKlansmanovi, je schopen v poutavém balení naservírovat pro mnohé nepříjemná sdělení. A přesně to se mu prý daří i u Bratrstva pěti. Dokáže být intelektuálně stimulující, nutí diváka často nesouhlasit a vytvářet protiargumenty, je napěchovaný energií, je šokující a také plný násilí. Několikrát se také zmiňuje vynikající herectví Delroe Linda, který ztvárňuje Paula, šéfa skupiny černošských vietnamských veteránů vracejících se po dlouhých letech zpět na místo akce, nejen aby našli ostatky svého velitele, ale aby objevili i tehdy společně ukrytý poklad. Tomu by prý slušela přinejmenším oscarová nominace. Žánrově a tonálně film neustále skáče, je to převážně mix heistu a válečného bijáku, jako kdybyste smíchali Lovce jelenů a Poklad na Sierra Madre. Na druhou stranu, všechna výše zmíněná pozitiva mohou být pro mnoho diváků, kteří neholdují Leeho stylu a angažovanosti, odrazující. Výjimečné výtky směřují právě k žánrovému kříženci, který s Leeho statementem nepůsobí kompaktně a ve výsledku je prý nevěrohodný.

 2 361 zobrazení   44 se líbí
Tvůrci Černobylu se opět sejdou. Zfilmují pro HBO hru The Last of Us
Tvůrci Černobylu se opět sejdou. Zfilmují pro HBO hru The Last of Us
10.06.2020 11:00:00 | Filmové novinky

Johan Renck, držitel ceny Emmy za režii loňského nečekaného hitu Černobyl, znovu spojí síly se scénáristou Craigem Mazinem a HBO, když byl vybrán na post režiséra pilotního dílu televizní adaptace veleúspěšné videohry The Last of Us.

Čas dohnat resty. Těchto 26 filmů zmizí v polovině června z Netflixu
Čas dohnat resty. Těchto 26 filmů zmizí v polovině června z Netflixu
09.06.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Pokud stejně jako my řadu filmů na Netflixu odkládáte k pozdějšímu nakoukání, možná byste měli na chvíli zastavit a konečně svůj seznam prohrábnout. V půlce června totiž dojde na další vlnu filmů, které minimálně na čas streamovací službu opustí. A jsou tam dost slušné pecky.

Za půl roku se Daredevil vrátí Marvelu. Ožije hrdina Netflixu jinde?
Za půl roku se Daredevil vrátí Marvelu. Ožije hrdina Netflixu jinde?
04.06.2020 | Filmové novinky

Už to budou téměř dva roky od momentu, kdy se Netflix rozhodl zrušit Daredevila a další seriály od Marvelu. Nyní se práva vrátí samotnému komiksovému gigantu. Čekají nás velká oznámení?

HBO oživí legendu. Nová verze Perryho Masona dorazí v červnu
HBO oživí legendu. Nová verze Perryho Masona dorazí v červnu
01.06.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Právního zástupce Perryho Masona zná z jeho adaptací vícero generací. Nyní přichází nejnovější pokus, který nám ukáže origin slavného právníka a bojovníka proti bezpráví. A HBO zatím láká na hodně stylovou dobovku.