FB pixel TP pixel
RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena © TMDB

RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena

Už sedmdesáté narozeniny nedávno oslavil legendární francouzský herec Jean Reno, kterého si můžete pamatovat z mnoha skvělých snímků. Na čas se nyní přenesme do zlomového roku kariéry tohoto casablancského rodáka a připomeňme si jeho snímek Leon.

Tipy na film

Jean Reno

RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena © TMDB

Reno se v průběhu své kariéry objevil ve filmech rozdílných žánrů. Svůj výrazný komediální talent prokázal v Návštěvníci, kde ztvárnil Sira Godefroye, případně pak v kriminálně laděných satirách Operace Corned Beef a Drž hubu!. Nejvíce se ale proslavil rolemi drsných týpků v akčních velkofilmech. Vidět jsme jej mohli v Mission: Impossible, Brutální Nikitě a hlavně v Bessonově Leonovi.

Kdo měl hrát původně hlavní roli

RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena © TMDB

Asi vrcholné dílo francouzského režiséra, který se už v osdmesátých letech stal hvězdou díky snímkům s výraznými ženskými hrdinkami, se tomuto jeho trendu napůl vymyká. Byť zde ženská bojovnice hraje určitou roli, nejvíce pozornosti je věnováno Leonovi, tichému zabijákovi v Renově podání. Když vidíte Leona poprvé, ihned se vám musí zalíbit italský zabiják žijící samotářským životem v New Yorku, rád si dá sklenici mléka a zásadně se vymyká definici klasického nájemného vraha, nemíní totiž zabíjet děti a ženy. Tohoto samorosta ztvárnil právě Jean Reno, Bessonův oblíbenec a hvězda Brutální Nikity i Magické hlubiny. Luc původně nemínil Renoa znovu obsadit a vysnil si pro roli Leona samotného Šíleného Maxe Mela Gibsona. Ten však točil westernového Mavericka a musel odmítnout. Další režisérovy volby Al Pacino a Robert De Niro se kvůli natáčení a velkým honorářům rovněž nemohly účastnit a tak volba padla znovu na Jeana. Ten však paradoxně taktéž váhal, neboť jeho angličtina nebyla zrovna na vysoké úrovni. Naštěstí však španělsko-francouzský herec dokázal cizí jazyk našprtat, díky čemuž mohl zahrát svou největší roli. Ta se původně měla jmenovat Leon Montana, přičemž příjmení mělo upozornit na italskou národnost nájemného vraha. Po dlouhých úvahách však Besson Montanu odebral, jelikož nechtěl riskovat záměnu se slavným gangsterem Tony Montanou z filmu Zjizvená tvář

Záporák Gary Oldman

Při prvním zhlédnutí se musíte podivit nad poněkud zvláštním Bessonovým pohledem na současnou společnost, ve které není hlavním záporákem právě zmíněný zabiják, alebrž přímo nestvůrný psychopat, který pochází z řad strážců zákona. Je to celkem příjemná změna oproti klasickým krimi thrillerům té doby, které sázely na boj policie proti mafiánům, gangům a nebezpečným námezdním lovcům. Když navíc záporáka ve filmu hraje herecký bard Gary Oldman, nemůže to nikdy dopadnout špatně. Besson z něj byl tak paf, že ho rovnou obsadil i do svého dalšího filmu Pátý element.

Natalie Portman jako vycházející hvězda

RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena © TMDB

Když si pouštíte Leona, musí vás příběh oslovit hlavně na poli jakéhosi polidštění hlavního hrdiny, přičemž je značnou výhodou i znalost zmiňované Brutální Nikity, neboť tamní Renoova postava jakoby v Leonovi prošla určitým upgradem, který po celou stopáž vydařeně pokračuje. K oné proměně dochází díky mladé a krásné Mathildě, kterou jako svou první roli ztvárnila Natalie Portman. Ta tehdy ani ve filmu neměla hrát, protože opustila konkurs v domnění, že se do hereckého obsazení neprosadí. Podle Renoa si ji však sám Besson vytáhl z celé plejády uchazeček, jelikož v ní viděl obrovský potenciál. A rozhodně se nemýlil.

Pozor na zbraně

RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena © TMDB

Natáčení filmu provázela zvýšená opatrnost, kterou umocnila tragická smrt Brandona Leeho během filmování Vrány. Besson tedy osobně před filmováním akčních scén překontrolovával pistole a zjišťoval, zda jsou nabity slepými náboji. Nakonec během celého filmování nedošlo k žádnému většímu incidentu ani zranění.

Bez velkých cen, ale s trvalým obdivem

RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena © TMDB

Dnes se může zdát paradoxem to, že Leon, kterého dnes považujeme za kultovní záležitost a v našich končinách patří mezi nejlépe hodnocené snímky vůbec, neobdržel žádné větší ocenění. Byl sice nominován na sedm Césarů, ovšem neobdržel ani jeden. Celkově podle serveru IMDB získal pět cen, z nichž rozhodně připomeňme Českého lva za zahraniční snímek v roce 1995.

The Final Inch © TMDB

Reno po Leonovi

The Final Inch | USA | 2009

Srovnáme-li vrcholné Bessonovo dílo, které naplno rozvinulo Jeanovy herecké schopnosti s jeho dalšími projekty, vychází nám až propastný rozdíl. Reno si totiž v příštích letech neuměl vybrat projekty a zahrál si v propadáku Godzilla, Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy a hlavně v omylu Návštěvníci 3: Revoluce . I přes tyto jeho výstřelky však stále můžeme nostalgicky vzpomínat na Leona a jeho vynikající odkaz.

 82 %
© TMDB

Leon

Leon: The Professional | Francie | 1994 | Akční filmy | Pomsta

Leon je špičkový zabiják. Svojí práci dělá kvalitně a bez chyb, také díky tomu, že si nikdy nikoho nepustí k tělu. Až potká mladou dívku a rozhodne se jí ukrýt... Hrají: Jean Reno, Natalie Portman, Gary Oldman, Danny Aiello, Peter Appel, Michael Badalucco, Ellen Greene

 85 %
 219 zobrazení   155 se líbí
10 filmů, kde je větší horko než dnes (a 10, kde je větší zima)
10 filmů, kde je větší horko než dnes (a 10, kde je větší zima)
03.08.2018 | Tipy na film

Teploty v Česku už několik dní přesahují 30 stupňů, prakticky neprší a člověk se bojí vyjít ven, aby se nevrátil rudý jako rak a nemusel se týden mazat kalciovkou. Může být ale i hůř. A to i v opačném gardu.

Mysteriózní pecka Castle Rock ze světa Stephena Kinga dorazila na HBO
Mysteriózní pecka Castle Rock ze světa Stephena Kinga dorazila na HBO
02.08.2018 | Tipy na film

Jeden z nejočekávanějších seriálů léta dorazil jen s nepatrným zpožděním na HBO a vy se tak můžete naplno ponořit do záhady v městečky Castle Rock. Zpozornit by měli nejen fanoušci knih Stephena Kinga, ale také všichni milovníci záhad a mysteriózních seriálů.

10 nejlepších filmů odehrávajících se v Itálii
10 nejlepších filmů odehrávajících se v Itálii
31.07.2018 | Tipy na film

Po Francii a Velké Británii pokračujeme v našem letním seriálu, který vás skrze skvělé filmy zavede do nejrůznějších evropských destinací. Pokud tedy ještě stále přemýšlíte, kam v létě vyrazit na dovolenou, nehledejte dál!

10 filmových tipů na tento víkend
10 filmových tipů na tento víkend
27.07.2018 | Tipy na film

Na co koukat tento víkend? Buď můžete přijet za námi na Filmtoro Fest a vidět naživo třeba Chatu na prodej s herci a tvůrci a nebo můžete zůstat doma a vychutnat si některou z novinek online. Dorazilo několik oscarových dluhů jako Lady Bird nebo Dej mi své jméno, ale i první jarní hity jako Králíček Petr nebo Rampage.