FB pixel TP pixel
Nejnápaditější animák za posledních 9 let je tady! První diváci mluví o splněném snu © Universal Pictures

Nejnápaditější animák za posledních 9 let je tady! První diváci mluví o splněném snu

Již tento týden vstoupí do kin animovaná videoherní adaptace Super Mario Bros ve filmu s dvojicí hrdinných instalatérů Mariem a Luigim v hlavní roli. Embargo na hodnocení filmu již vypršelo a kritici tak mohli zaplnit sociální sítě prvními dojmy. Budou fanoušci hry nakonec spokojeni?

3. 4. 2023 14:25 | Filmové novinky

Překvapivý úspěch videoherní adaptace Ježek Sonic z roku 2020 patřící společnosti Sega povzbudil jeho konkurenta Nintendo k nové adaptaci svého populárního hrdiny - italského instalatéra Maria a jeho bráchy Luigiho. Na rozdíl od Sonica, který kombinoval animaci s živými herci, je Mario čistě CGI a na starost si jej vzalo animační studio Illumination (Já padouch), které má s masovými hity zkušenosti. Po nadějném traileru nyní sociální sítě zaplavily i první reakce kritiků a my se tak můžeme podívat, zda se Mariovo nové dobrodružství povedlo.

Splněný sen fanoušků

Většina dostupných reakcí shodně tvrdí, že Super Mario Bros. ve filmu je především splněným snem fanoušků, když se mu podařilo přenést ducha hry i na plátno. Fanoušci navíc ocení nespočet easter eggů či narážek na celou Mariovu videoherní historii, které ovšem nejsou jen na okrasu, ale často mají ve filmu svou funkci. Snímek, v němž instalatér Mario, princezna Peach a houbák Toad vyráží zachránit Luigiho ze spárů draka Bowsera, nabízí nepolevující tempo, parádní hudební a zvukovou složku a nadstandardní vizuál respektující videoherní předlohu.

Pokud si zajdete na originální verzi, můžete také obdivovat hlasové projevy Chrise Pratta (Mario) či Anyi Taylor-Joy (Peach), největší chválu ovšem sklízí Bowser v bláznivém podání Jacka Blacka. Mario má být napínavou a zábavnou akční jízdou, zahlcující divákovy vjemy, a jen málokomu se podaří při prvním zhlédnutí zachytit všechno dění na plátně. Takový animák tady prý – co se týče nápaditosti – od LEGO příběhu nebyl. Ne všichni kritici ale pochopitelně byli tak nadšení a vznášejí k filmu své výtky. Nejvíce výhrad putuje k plytkému a generickému příběhu, o který může divák po chvíli ztratit zájem, navíc někteří recenzenti nejsou spokojeni s kolísavou kvalitou vtipů. Sami se pak můžeme přesvědčit o kvalitách nového Maria od 6. dubna, kdy animák přijde do našich kin.

Zdroj: Collider

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nicolas Cage odhalil nejoblíbenější šílenou roli. Podívejte se na dílo nespoutaného génia
Nicolas Cage odhalil nejoblíbenější šílenou roli. Podívejte se na dílo nespoutaného génia
02.04.2023 13:15:00 | Filmové novinky

Nicolas Cage patří mezi herce, kteří si nekladou žádné limity a dokáží se objevit naprosto v čemkoliv. A ať je film sebehorší, zrovna Cage v něm vždycky stojí za zmínku, protože jeho výkony nikdy nejsou zapomenutelné. Nyní odhalil svou oblíbenou výstřední roli, ve které si mohl dovolit úplně cokoliv. A nezaváhal ani na vteřinu.

První obrázky z Avatara 3 lákají na spoustu nových prostředí. Nevydáme se jen k sopkám
První obrázky z Avatara 3 lákají na spoustu nových prostředí. Nevydáme se jen k sopkám
02.04.2023 12:50:00 | Filmové novinky

James Cameron a jeho tým právě vypustili na sociální sítě nádherné concept arty z připravovaného třetího dílu Avatara. Ty vyobrazují tři dosud nepoznaná prostředí Pandory, která v pokračování navštívíme.

Poslední film Bruce Willise je tragédií. Recenze s ním nemají slitování
Poslední film Bruce Willise je tragédií. Recenze s ním nemají slitování
31.03.2023 17:50:00 | Filmové novinky

Definitivně poslední film Bruce Willise, který už před rokem odešel do hereckého důchodu, je v rámci USA konečně dostupný ke zhlédnutí online. Reakce kritiků však nejsou dobré a nemají s posledním projektem nemocné akční hvězdy žádné slitování.

Žhavá česká novinka dobyla Netflix. Dlouho jí to však nevydrží
Žhavá česká novinka dobyla Netflix. Dlouho jí to však nevydrží
31.03.2023 17:00:00 | Filmové novinky

České filmy pokračují v krasojízdě na Netflixu. Tentokrát žezlo sledovanosti převzala česko-polská novinka Hranice lásky, jejíž panování by však na streamovací službě nemělo mít dlouhého trvání. Netflix totiž konečně přichází s výrazným filmovým počinem, který má šanci stát se megahitem.