FB pixel TP pixel
Nejúspěšnější start animovaného filmu! Kníratý instalatér láme rekordy i herní kletbu © Universal Pictures

Nejúspěšnější start animovaného filmu! Kníratý instalatér láme rekordy i herní kletbu

Do celosvětových kin vstoupil dlouho očekávaný animovaný film Super Mario Bros. ve filmu a podle očekávání vykoupil společnost Nintendo za dnes již kultovní, leč hrubě nepovedenou hranou adaptaci z 90. let.

9. 4. 2023 18:00 | Filmové novinky

Že bude první animovaný film ze série Super Mario Bros. hitem, to se tak nějak čekalo. Jenže instalatérští bráchové Mario a Luigi překonali veškerá očekávání a doslova rozbili pokladny kin jako kdyby si šli po svůj oblíbený power-up. Během masivního pětidenního víkendu si italo-američtí borci od studia Illumination a Nintenda připsali jen v USA 204,6 milionů dolarů (během klasického víkendu 146,4 milionů) a v zahraničí utržili dalších 173 milionů dolarů v rámci 70 trhů. Celková čísla se tak po prvním víkendu zastavila na MONUMENTÁLNÍCH 377 milionech dolarů, čímž Mario po The Last of Us nejenže definitivně pohřbil videoherní kletbu, ale zlámal i celou řadu rekordů.

Nejúspěšnější globální start animáku

Zatímco v globálních počtech jde o vůbec nejlepších start animovaného filmu v historii, v případě USA jde o druhý nejlepší výsledek, když se lépe dařilo jen Úžasňákovým 2. V rámci pětidenních premiér pak film překonal dosavadní rekord akčního fláku Transformers: Pomsta poražených (200 milionů dolarů). Zároveň jde o nejlepší otvírák letošního roku a také o nejlepší start studia Illumination, které si udělalo jméno na sériích Já, padouch a Mimoni.

Analytici jsou z úspěchu Maria samozřejmě trochu zaskočení, protože po víceméně průměrných recenzích se čekalo drobné opadnutí zájmu. Jenže u Maria se na hodnocení kritiků očividně vůbec nehledělo a do kin mířily rodiny s dětmi i teenageři. Zajímavý je hlavně údaj, že 60 procent diváků bylo ve věku mezi 18-34 lety, přičemž film hezky replikuje svou herní cílovku, ve které najdeme v podstatě všechny věkové kategorie. Dosavadní nejlepší výkon videoherní adaptace v podání Ježka Sonica 2 (debut za 72 milionů dolarů) byl tak hravě překonán a Nintendo svého konkurenta SEGA opět nechalo ležet loserovitě u cesty.

Vzhledem k tomu, že film do jisté míry funguje jako komplikát největších Mario hitů, je tak prakticky jisté nejen pokračování, v němž by se mohly objevit například postavy Waria, Waluigiho a hojně naznačovaný Yoshi, ale také celá řada spin-offů. Zároveň by se mohly otevřít dveře dalším značkám od Nintenda, mezi nimiž se samozřejmě skví i fantasy sága The Legend of Zelda. Pozvedne Link ikonický Master Sword konečně i na stříbrném plátně? To se možná dozvíme ještě letos.

Zdroj: The Hollywood Reporter

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Keanu Reeves je miláček: Vtipně obdaroval kaskadéry, video odhalilo pomáhání při natáčení
Keanu Reeves je miláček: Vtipně obdaroval kaskadéry, video odhalilo pomáhání při natáčení
09.04.2023 16:45:00 | Filmové novinky

Keanu Reeves už tolikrát obhájil titul herce se srdcem ze zlata, až si často myslíme, že nás nemá čím překvapit. Nebyl by to ale Keanu, aby svou oblibu ještě nenavýšil. Tentokrát ocenil své kaskadéry netradičním dárkem.

Star Wars se konečně vrací do kin. Čekají nás počátky Jediů, Mandalorian skončí
Star Wars se konečně vrací do kin. Čekají nás počátky Jediů, Mandalorian skončí
09.04.2023 16:20:00 | Filmové novinky

Kromě trailerů na Ahsoku a pátého Indyho jsme se první den Star Wars Celebration dočkali i několika poměrně zásadních oznámení. Celý vesmír se totiž nadále rozroste a po několikaleté pauze se vrátí i na velké plátno. Pojďme si zásadní novinky shrnout.

Pán prstenů je větší průšvih, než se myslelo. Seriál podle statistik dokoukal málokdo
Pán prstenů je větší průšvih, než se myslelo. Seriál podle statistik dokoukal málokdo
07.04.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Seriálová adaptace fantasy opusu J. R. R. Tolkiena Pán prstenů byla bezesporu jednou z nejočekávanějších streamovacích událostí minulého roku. Pán prstenů: Prsteny moci, nakonec ale nebyl takovým hitem, jak se očekávalo, a poslední čísla mluví dost jasně. Desetidílnou sérii z produkce Amazon Prime provází už od premiéry poměrně dost průšvihů.

Indiana Jones 5 ukazuje v traileru největší akční scény a ještě víc omlazeného Forda
Indiana Jones 5 ukazuje v traileru největší akční scény a ještě víc omlazeného Forda
07.04.2023 14:50:00 | Filmové novinky

Už 29. června vstoupí do českých kin závěrečný film ze série o Indiana Jonesovi. Nebo alespoň poslední film, v němž se objeví v hlavní roli Harrison Ford. Ten bude v závěrečném filmu s podtitulem Nástroj osudu bojovat znovu proti mocichtivým nacistům.