FB pixel TP pixel
Nejúchvatnější akční scéna z Vyprostění 2 měla být ještě šílenější. Podívejte se, jak vznikala © Netflix

Nejúchvatnější akční scéna z Vyprostění 2 měla být ještě šílenější. Podívejte se, jak vznikala

Režisér Sam Hargrave odhalil, že jeho akční novinka Vyproštění 2, která zahrnuje i 21 minut dlouhou scénu ve zdánlivě nepřerušeném záběru, měla být původně ještě bláznivější. Nakonec se ale s vidinou dvou vlaků a masivního vykolejení rozloučil. I tak bylo natáčení pekelně náročné.

21. 6. 2023 19:40 | Filmové novinky

Už první díl Vyproštění nabídl velmi komplexní akční scény a tou nejvíce památnou se stala sekvence o 12 minutách, jež zahrnovala automobilovou honičku, přestřelku, souboj na nože a samozřejmě i hromadu explozí. Režisér Sam Hargrave věděl, že ve druhém filmu chce laťku posunout ještě výš a společně se scenáristou Joe Russem vymysleli sekvenci, která kombinuje vyproštění z vězení, bitku na tamním dvoře, úprk v obrněných vozech a nakonec i ďábelskou jízdu ve vlaku, na který útočí helikoptéry a z něj vyskakující jednotky zabijáků. A ačkoli se může zdát, že tato sekvence je plná digitálních efektů (a ona je), možná vás pohled na přiložené video vysloveně zaskočí, reálného je na něm totiž překvapivě dost.

Co nejvíc skutečného

Hargrave totiž chtěl, aby bylo co největší množství akce zaznamenané přímo na kameru, takže ačkoli je jasné, že nemohl po Chrisu Hemsworthovi házet molotovovy koktejly, případně ho nechat kropit ostrými náboji, rozhodně se snažil přiblížit tomu, co by hrdina Tyler Rake prožil, pokud by se skutečně pokusil infiltrovat do věznice a následně byl naháněn gruzínskou mafií. V samotné věznici na Hemswortha čekalo 400 komparzistů a 75 kaskadérů, kteří měli jediný úkol. Útočit na protagonistu a vytvořit dojem komplikovaného útěku, kdy je Rake spolu s osvobozenou rodinou doslova obklíčen a musí se probít za každou cenu ven. Část ve věznici se točila tři dny v teplotách pod bodem mrazu, takže primárním úkolem bylo, aby nikdo mimo natáčení nemrznul a hlavně, aby se povedlo uchovat logický vývoj scény.

Natáčení ve věznici byla však ještě docela pohoda a navíc jen zlomek Hargraveovy vize, na níž si vyhradil 29 dní natáčení. Ostatná tvorba vlakové sekvence zabrala týden, přičemž původně měla scéna obsahovat dva vlaky a jejich vykolejení. Rovněž měli kaskadéři na vlak z helikoptér slaňovat. Záměr s dvojicí vlaků skončil v koši kvůli nákladům a také náročnosti. A také skutečnosti, že by celá sekvence zabrala o dobrých 10 minut navíc. Slaňování z helikoptéry bylo nahrazeno ještě frajerštějším kouskem, kdy helikoptéra na jedoucím vlaku doslova přistane a vyskáče z ní jednotka zabijáků. Hargrave dokonce přiznává, že nakonec musel ve střižně vybrat záběr, kde se přistání nepovedlo úplně hladce, protože jinak scéna vypadala až příliš falešně a trikově.

Desítky (ne)viditelných střihů

Jak asi tušíte z popisů délky natáčení, ikonický moment Vyproštění ve skutečnosti není natočen na jeden dlouhý záběr a obsahuje desítky skrytých střihů, z nichž mnohé jsou pro zkušené oko snadno viditelné. Hargrave ostatně přiznává, že jich bylo více než padesát. Vůbec mu ale nevadí, když je diváci odhalí. Důležitá je pro něj imerzivita, intenzita, ale také bezpečnost. Takže pokud je nutné sekvenci rozplánovat na více segmentů jen proto, aby byli kaskadéři a herci v bezpečí, neváhá ani vteřinu.

Zdroj: Variety

 153 zobrazení  
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Zlom ve streamovacích válkách. HBO chce Netflixu prodat svoje seriály
Zlom ve streamovacích válkách. HBO chce Netflixu prodat svoje seriály
21.06.2023 11:00:00 | Filmové novinky

Zdá se, že éra budování obsahu pouze pro vlastní platformu je minulostí. Minimálně pro HBO, jehož domovská stáj Warner Bros. Discovery stále hledá příležitosti, jak přinést do účetnictví nové finanční zdroje. I kdyby to mělo znamenat prodej, respektive licencování obsahu největšímu konkurentovi.

Nové historické drama s českou stopou dobývá Netflix. Daří se i české komedii
Nové historické drama s českou stopou dobývá Netflix. Daří se i české komedii
21.06.2023 7:00:00 | Filmové novinky

Češi se po delší době opět skvěle předvádí na Netflixu. V rámci tuzemského regionu se daří hned čtyřem snímkům s českou stopou, přičemž jeden z nich by zřejmě urval i první pozici sledovanosti, kdyby zrovna Chris Hemsworth nelámal ruce gruzínským teroristům.

Za volantem v poutech a bez triků. Tom Cruise vytírá zrak dalším kaskadérským kouskem
Za volantem v poutech a bez triků. Tom Cruise vytírá zrak dalším kaskadérským kouskem
20.06.2023 17:40:00 | Filmové novinky

Tom Cruise chce divákům v každém filmu dopřát velkolepý a unikátní zážitek. A nejinak tomu bude i v sedmém dílu Mission: Impossible. Kromě toho, že Cruise bude skákat na motorce ze skály, se dočkáme také bláznivé honičky po Římě. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby Cruise neměl celou dobu na ruce pouta.

Mission: Impossible 7 viděli první kritici. Jásají nad nejlepším (akčním) filmem roku
Mission: Impossible 7 viděli první kritici. Jásají nad nejlepším (akčním) filmem roku
20.06.2023 11:20:00 | Filmové novinky

Tom Cruise vletí do našich kin v sedmém díle série Mission Impossible již 13. července. Akční nářez s podtitulem Odplata první část konečně viděli první kritici a jejich reakce jsou nepřekvapivě naprosto nadšené.