FB pixel TP pixel
Nejlepší historický film roku je konečně online. Užijte si DiCapriův životní výkon © Apple TV+

Nejlepší historický film roku je konečně online. Užijte si DiCapriův životní výkon

45 dní dlouhé čekání je pro lenivější diváky, kterým se nechce chodit do kina, konečně u konce. Jeden z nejlepších filmů roku, novinka Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce, je totiž konečně online. Což mimo jiné znamená, že si tenhle masivní historický kolos můžete zastavit, když se vám bude chtít v polovině na toaletu.

Filmové novinky

Nejnovější film režiséra Martina Scorseseho, Zabijáci rozkvetlého měsíce, vstoupil do českých kin 19. října letošního roku (v USA o den později), a není pochyb o tom, že studio Paramount Pictures ve spolupráci s Apple doručili jeden z nejlepších filmů letošního roku. V rámci historických spektáklů pak lze rovněž říci, že souboj s Napoleonem Ridleyho Scotta Scorsese rozhodně vyhrál. Sice nemá velké bitvy, ale rozhodně jeho příběh alespoň dává smysl a působí jako film a ne jako leporelo nejslavnějších momentů z masakrování kmene Osedžů. Ten totiž objevil v Americe ropu, nebyl by to ale bílý člověk, aby si na cizí půdu a černé zlato nezačal klást nárok. Začal tak cílit na to, aby se vmísil geneticky do indiánských rodin a postupně tak získat práva na majetek původních obyvatel amerického kontinentu.

DiCapriův životní výkon ve 4K

Hlavním protagonistou je Ernest Burkhart v podání Leonarda DiCapria, který je synovcem místního rančera (Robert De Niro) a má za ženu členku indiánského kmene, který začne být za záhadných okolností vyvražďován. Jesse Plemons pak ztvárnil vyšetřovatele FBI, který má případ vražd na starosti. DiCaprio měl původně hrát právě postavu Plemonsova federálního agenta, scénář byl však na jeho žádost pozměněn kvůli tomu, že DiCapriovi herecky více imponovala Ernestova ambivalence. Změny se ale vyplatily a DiCaprio skutečně podává jeden z nejlepších, ne-li opravdu nejlepší dramatický výkon kariéry, přičemž mu zdatně sekundují Robert De Niro, Lily Gladstone a do extrému pro mnohé diváky vyhnaná kreace Brendana Frasera. Snímek má aktuálně na serveru Rotten Tomatoes 93 procent pozitivních recenzí při průměrném hodnocení 8,5 z 10 od filmových kritiků. Diváci hodnotí o něco hůře, když dávají průměrnou známku 4,2 z 5. Největší výtky nicméně směřují dlouhodobě jen k délce, jež je mohutných 206 minut, a radikálním změnám žánru v průběhu snímku. Na druhou stranu, minimálně pocit nekonečnosti při sledování téměř 3 a půl hodiny dlouhého kolosu teď snadno vyřešíte.

Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou totiž po 45 dnech od premiéry v kinech konečně online. A kdybych si měl osobně tipnout, řekl bych, že si dalších 30–45 dní počkáme, než se dočkáme uvedení na Apple TV+ za předplatné. Apple totiž společně s Paramountem následují klasickou strategii Hollywoodu a nejprve titul umisťují na TVOD platformy. Jmenovitě film aktuálně naleznete na iTunes a na Rakutenu, přičemž při pohledu na čím dál rostoucí ceny vstupenek do kina už se nákup online pro celou rodinu rozhodně vyplatí. ITunes film nabízí ve 4K s Dolby Vision a Dolby Atmos (tedy v kompletním audiovizuálním balíčku, který prostě chcete, pokud si nepořizujete fyzické nosiče) za 399 korun. Pakliže film nechcete mít ve virtuální knihovně, můžete si snímek zapůjčit za 329 korun. Z logiky věci je ale koupě rozhodně lepší investicí. Nicméně u filmu nečekejte dabing, dostupná je zatím jen anglická stopa s titulky. Alternativou je Rakuten, kde cenu za koupi zaokrouhlili nebaťovsky na 400 korun a zapůjčení nechali na 329 korunách. Snímek je sice dostupný i zde ve 4K, nicméně zvuk je pouze v Dolby Surround 5.1, takže iTunes se jeví jako zdaleka nejlepší volba. Na oficiální uvedení data premiéry na streamovací službě Apple TV+ stále čekáme, Apple prozatím slibuje, že nás film čeká již brzy.

Zdroj: Rotten Tomatoes / iTunes / Rakuten / Apple TV+

Nejlepší kriminálka HBO se vrací v mrazivém traileru. Sériový vrah dává těla do ledu
Nejlepší kriminálka HBO se vrací v mrazivém traileru. Sériový vrah dává těla do ledu
04.12.2023 18:35:00 | Filmové novinky

Detektivní antologie Temný případ patří mezi vůbec nejlepší kriminálky posledních let a pro HBO jde o poklad, který chce nadále rozvíjet, pokud další případy se sériovými vrahy budou dávat smysl. Tentokrát nás čeká ženské obsazení a prostředí ledové Aljašky.

Vánoční dárek od HBO. Geniální nový Spider-Man dorazí online přímo pod stromeček
Vánoční dárek od HBO. Geniální nový Spider-Man dorazí online přímo pod stromeček
04.12.2023 17:15:00 | Filmové novinky

HBO si na letošní Vánoce připravilo vskutku famózní filmový dáreček. Svým předplatitelům totiž naservíruje jeden z nejlepších filmů roku a dle mnohých vůbec nejlepší adaptaci komiksových sešitů se Spider-Manem. Šíleněji každopádně Vánoce strávit asi nejde.

Dvě velké sci-fi i útok na Oscara. Netflix láká v traileru na největší prosincové hity
Dvě velké sci-fi i útok na Oscara. Netflix láká v traileru na největší prosincové hity
04.12.2023 15:40:00 | Filmové novinky

Prosincový upoutávkový sestřih největších hitů Netflixu je sice oproti minulým měsícům na počet o něco chudší, o to kvalitněji se ale nabídka jeví. Těšit se můžeme na hvězdně obsazený katastrofický thriller, sci-fi ságu ve stylu Star Wars či pokračování legendárního rodinného animáku.

Nejmonstróznější sci-fi příštího roku ve velkolepém traileru. Godzilla a Kong spojují síly
Nejmonstróznější sci-fi příštího roku ve velkolepém traileru. Godzilla a Kong spojují síly
04.12.2023 10:40:00 | Filmové novinky

Filmoví a seriáloví fanoušci mají za sebou jeden z nejvýživnějších víkendů za poslední měsíce. V rámci brazilského Comic Conu došlo k odhalení spousty nových upoutávek na chystané projekty a hotové žně měli fandové sci-fi, pro které byla v neděli večer představena i upoutávka na novou Godzillu, která se s Kongem vydává do války proti společnému nepříteli.