FB pixel TP pixel
Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny © 20th Century Studios

Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny

Největší vyzyvatel Netflixu oznámil své kvartální výsledky ke konci roku, a nejsou to vůbec hezká čísla. Poprvé v historii klesl počet předplatitelů a s nižšími příjmy budou padat hlavy. Kromě propouštění Disney plánuje i další úspory, několik novinek však oznámil.

9. 2. 2023 12:00 | Streaming novinky

Na konci září 2022 měl Disney+ ještě 164,2 miliónů předplatitelů, na konci roku už jen 161,8 miliónů. Poprvé od svého startu před třemi roky Disney ztrácel a z většiny za to může stav na indickém trhu. Jak jsme psali už před půl rokem, Disney zde ztratil streamovací práva na kriket a skoro 4 milióny předplatitelů tak odešly. Indie, kde Disney funguje pod značkou Hotstar, je největším trhem z pohledu předplatitelů, větším než mateřské USA. Ale i tam Disney+ nezažil nejlepší kvartál. Pouze 200 tisíc nových předplatitelů znamená nasycení trhu a na domácím trhu je to mimochodem menší růst než měl ve stejném období Netflix. Disney+ tak zachraňoval hlavně zbytek světa, kde vyrostl o 1,2 miliónů předplatitelů. Sem patříme i my, ale Disney+ potřeboval k růstu vždy nové trhy, za poslední kvartál se nově objevil jen na Filipínách.

Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny © Lucasfilm

Do rodiny Disney patří ještě streamovací služby Hulu a ESPN, každá z nich vyrostla cca o 2% - Hulu na 43,5 milionu předplatitelů a ESPN+ na 24,9 milionu. Obě tyto služby najdete v USA buď samostatně nebo v balíčku s Disney+, tyto cenově zvýhodněné nabídky ale mají vliv na celkovou výnosnost a ta v USA například pro Disney+ i přes mírný nárůst předplatitelů klesla. Disney má od začátku problém, že díky své podstřelené ceně sice mohl dohánět Netflix rychleji, ale oproti němu (ale třeba i HBO Max) má ani ne poloviční výnos na předplatitele. Celkově tak streaming přinesl za poslední kvartál pro Disneyho zhruba 5,3 miliardy dolarů (tzn. cca 20 miliard za kalendářní rok), ale stále je ve ztrátě cca 1 miliardu kvartálně.

Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny © FlixPatrol

Před staronovým šéfem Bob Igerem se tak otevírají nelehké časy a spolu s kvartálními výsledky ohlásil první změny a škrty. Reorganizace na tři nové segmenty (zábava, sport, parky) je spíše kosmetická, podstatnější jsou plánované úspory v nich. Disneyland parky jsou v dobré kondici a jako jediná část portfolia stabilně rostou (8 miliard dolarů kvartálně nese více než 3 miliardy zisku), škrtat se bude v zábavní sekci. Dlouhodobě klesají příjmy z klasické televize, Disney už také nepotřebuje tolik lidí v sekci pro prodej obsahu (do kin či jinam) a úspory dojdou i ke streamingu. Celkem 7 tisíc z více než 220 tisíc stávajících zaměstnanců přijde o práci, úspory mají být až 5,5 miliard dolarů. Největší bitva ještě Igera čeká a to na dubnové valné hromadě akcionářů, kde se rozhodne o tom, zda minoritní akcionář Nelson Petz získá místo v představenstvu, kam se chce kritikou situace v Disney včetně samotného Igera nově vyšvihnout.

Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny © Disney

Úspory budou kromě lidí hlavně v marketingu a omezení výroby obsahu, ale tam přeci jen Disney mohl vytáhnout pár trumfů a potěšit všechny některými novinkami. V nejbližších letech čekejte tedy například Zootropolis 2, Ledové království 3 nebo Toy Story 5. Disney tedy vytahuje největší triumfy, protože sázka na nové originály mu zatím moc nevyšla - viz špatné či rozpačité finanční výsledky Divnosvěta a Encanta. Počítá se kromě již potvrzené trojky také se čtyřkou a pětkou Avatara, okolo modrásků je však největší novinkou nová atrakce Avatar Experience v Disneylandu. Okolo Marvelu či Star Wars bylo na této konferenci ticho, stejně jako o speciálních oznámení k Disney+, Bob Iger však jen potvrdil, že bude stále spoléhat na největší brandy. Ohledně změny nasazování filmů doplnil, že stále vyhodnocují rovnováhu mezi kinem, televizí a streamingem, což v podstatě znamená, že nijak zásadní změny teď nečekejte.

Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny © 20th Century Studios

Tak jako tak, u Disneyho teď bude veselo a čekejte další zajímavé zprávy v nejbližších měsících. Netflix se po zaváhání minulý rok oklepal a za poslední kvartál přidal 8 miliónů předplatitelů, finančně problémy nemá, uvidíme jak jeho pověst a čísla utrpí zavedením omezení sdílení účtů. Warner Bros Discovery se stále potácí, aktuálně už nechce zcela spojovat HBO Max a Discovery+ do jedné služby, výprodej obsahu už je ale u konce. U Disneyho je mimochodem tato otázka stále na stole. Za týden se dozvíme jak to bude s novinkami u Paramountu, jako poslední bude kvartální čísla na konci února publikovat Warner Bros Discovery.

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí?
Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí?
08.02.2023 20:00:00 | Streaming novinky

Česko má po dlouhých měsících čekání konečně další streamovací službu. Tentokrát se s ní vytasila dlouho vyčkávající FTV Prima, která pomocí prima+ (ano, malé písmeno není chyba, ale záměr) nahrazuje videotéku iPrima a zároveň chce konkurovat přinejmenším novácké službě Voyo. Má ale co nabídnout?

Zadlužené Disney Plus zvažuje rozprodávání obsahu. Mandalorian má speciální strategii
Zadlužené Disney Plus zvažuje rozprodávání obsahu. Mandalorian má speciální strategii
08.02.2023 15:00:00 | Streaming novinky

V posledních letech převládal u streamovacích společností trend nabízet své původní tituly exkluzivně na svých platformách. Finanční situace ale nyní donutila Disneyho zkoumat možnosti licencování vlastních původních titulů konkurenci.

Je Zaklínač od Netflixu tragédie? Autor knih prozradil svůj názor
Je Zaklínač od Netflixu tragédie? Autor knih prozradil svůj názor
07.02.2023 16:50:00 | Streaming novinky

V poslední době schytává seriálový Zaklínač jednu ránu za druhou. Nedávno se k tomuto projektu od Netflixu vyjádřil i autor knižní předlohy Andrzej Sapkowski a řekl, co si o seriálu myslí.

Netflix vylepšuje nabídku předplatného. Část zákazníků si vychutná i lepší zvuk
Netflix vylepšuje nabídku předplatného. Část zákazníků si vychutná i lepší zvuk
07.02.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Netflix zavádí zajímavé výhody pro předplatitele nejvyšší Premium verze streamovací služby. Pro ostatní typy předplatného tyto výhody bohužel zatím neplatí.