FB pixel TP pixel
Nejlepší apokalypsa od The Last of Us. Sci-fi Fallout naprosto nadchla kritiky © Amazon Studios

Nejlepší apokalypsa od The Last of Us. Sci-fi Fallout naprosto nadchla kritiky

Již dnes má v USA premiéru nový sci-fi seriál Fallout, který vychází z populární série RPG videoher. Novinku už měli možnost vidět recenzenti, a tak se do éteru hrnou první recenze. A zdá se, že nás čeká ohromná post-apokalyptická pecka, která tu nebyla od fenoménu The Last of Us. Herní adaptace zažívají velké obrození.

Filmové novinky

Videoherní adaptace už dávno nejsou prokleté. A možná ani nikdy nebyly. Dokazují to poslední příspěvky do populárního subžánru v podobě The Last of Us a také Falloutu, který bude již zítra ráno dostupný i v České republice na platformě Amazon Prime Video.

Další pecka od Nolanů

Za seriálem stojí scenárista, režisér a producent Jonathan Nolan, který sice na HBO nedostal šanci dokončit svůj Westworld, který byl předčasně ukončen, nyní má ale novou hračku na hraní. A zdá se, že nic nebrání tomu, aby si s ní hrál ještě hodně dlouho. Pakliže totiž Fallout zaujme dostatek diváků (a vše napovídá tomu, že nepůjde o velký problém), mělo by pro Amazon být jednoduché zvednout pokračování palec nahoru. Podle kritiků jde totiž o skvělou zábavu.

Fallout vypráví o Zemi spustošené jadernou válkou. Ta se odehrála už před 200 lety a obyvatelé nukleárního krytu zvaného Vault nyní zjišťují, že venkovní prostředí rozhodně není tak pusté, jak si doposud mysleli. Naopak doslova hýří životem. Pravdou ovšem je, že hodně zvráceným životem, který naivky okamžitě sežere, rozřeže či jinak bolestivě usmrtí, aby mohl získat jejich orgány či zásoby.

Nadšení kritici

Kritici jsou nadšení hned z několika důvodů. Předně ale cení, že byl Nolan schopný nastoupit do známého světa a vyprávět v něm bez větších kompromisů. Fanoušci her poznají známé věci, seriál je však otevřený i úplným nováčkům, kteří o hry nikdy nezavadili. I pro ty je ale připravena vysoce ujetá a satirická podívaná, jež nabízí zábavný příběh a postavy, s nimiž chcete jít. Ostatně seriál vypráví příběh hned ze tří perspektiv. Pro nováčky je ztotožnitelná obyvatelka Vaultu Lucy, která je vnějším světem naprosto nepolíbená, znalci pak ocení Maxima z Bratrstva oceli či atomovými jizvami zkrášleného Ghoula. Recenzenti samozřejmě zmiňují, že je série nesmírně brutální a užívá si létající těla i vybuchující hlavy, nejde však o nic, co by nemělo smysl v rámci příběhu, který odhaluje jednoduše krutý a buranský svět, kde si chce každý urvat svůj žvanec.

Samozřejmě se najdou i jedinci, kterým ujetý tón a drsný humor prostě nesedl, valná většina kritiků se ale shoduje, že je Fallout naprostá pecka, která dokáže bavit naprosto každého, je chytrá, zvrácená a ve správný čas používá videoherní logiku. Pochvalu navíc získávají i stěžejní herci jako Ella Purnell, Walton Goggins a Aaron Moten. Seriál má aktuálně na serveru Rotten Tomatoes 95 procent pozitivních hodnocení a české diváky může těšit, že osmidílná první řada bude na Amazonu dostupná i s českým dabingem.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Reklama
Výsměch do tváře obětí: Násilnická hvězda Marvelu byla odsouzena se směšným trestem
Výsměch do tváře obětí: Násilnická hvězda Marvelu byla odsouzena se směšným trestem
10.04.2024 17:10:00 | Filmové novinky

Mysleli jste si, že tresty za domácí násilí či sexuální obtěžování jsou v České republice výsměchem do tváře obětí? Bohužel na tom nejsme špatně sami, jak ukazuje nový trest pro padlou hvězdu Marvel Universa Jonathana Majorse.

Nejslavnější klaun je zpátky! Joker 2 v prvním traileru prchá z blázince
Nejslavnější klaun je zpátky! Joker 2 v prvním traileru prchá z blázince
10.04.2024 9:30:00 | Filmové novinky

Režisér Todd Phillip a studio Warner Bros. představili první trailer očekávaného snímku Joker: Folie a Deux, který naváže na osudy Arthura Flecka z filmového megahitu Joker. Pokračování bude částečně muzikálem a zaměří se na vztah Jokera s jeho mentálně nestabilní láskou Harley Quinn.

Cavillův náhradník je připraven. Nový Zaklínač ukázal obří svaly
Cavillův náhradník je připraven. Nový Zaklínač ukázal obří svaly
09.04.2024 18:00:00 | Filmové novinky

Ve čtvrté řadě fantasy seriálu Zaklínač se diváci již nesetkají s hercem Henrym Cavillem, který produkci Netflixu opustil na konci třetí řady. Role se nově ujme Liam Hemsworth, který nyní ukázal své obří svaly. Ty dokazují, že minimálně fyzicky je připraven.

Velkolepý filmový návrat Kevina Costnera dokonán. Uznání se dočkal po 20 letech
Velkolepý filmový návrat Kevina Costnera dokonán. Uznání se dočkal po 20 letech
09.04.2024 16:37:00 | Filmové novinky

Dvoudílná epická sága Horizon Kevina Costnera rozhodně patří mezi jeden z nejočekávanějších projektů letošního léta. Po dvaceti letech se zarputilý filmař dočkal triumfálního návratu, který nyní cementuje uvedení na jednom z nejslavnějších filmových pláten světa.