FB pixel TP pixel
HBO a další služby Warnerů ztrácí předplatitele. Fenomén Last of Us se znovu nekoná © HBO Max

HBO a další služby Warnerů ztrácí předplatitele. Fenomén Last of Us se znovu nekoná

Další velký streamovací hráč publikoval svoje čísla předplatitelů a není to moc hezký pohled. Poprvé za tři roky, co Warner Bros Discovery začalo reportovat svoje čísla, poklesl počet lidí, kteří si předplácí HBO Max a další služby. Lepší se sice finanční situace, ale jinak před šéfem studia Davidem Zaslavem stojí jedna výzva za druhou.

Streaming novinky

Na konci března 2023 se mohla společnost Warner Bros Discovery chlubit mírným nárůstem počtu předplatitelů svých streamovacích služeb na 97,6 milionů, o tři měsíce později však musí poprvé ve své novodobé historii hlásit pokles o 1,8 milionu. Pod číslem 95,8 se skrývají všechny služby, které WBD provozuje – tedy HBO Max fungující v Latinské Americe, většině Evropy či jihovýchodní Asii (tam dokonce ještě stále pod značkou HBO GO), dále Max coby náhradu HBO Max v USA a poté ještě službu Discovery+, která funguje v několika desítkách zemí po celé Evropě. A má se za to, že právě odliv předplatitelů služby Discovery+ stojí za poklesem uživatelů. Je zajímavé, že se klesalo jak v USA (mínus 1,3 milionu), kde nová služba Max spojuje HBO Max a Discovery+ obsah, tak i mimo USA (mínus 0,5), kde ke spojení ještě nedošlo. Bohužel WBD nereportuje kolik která služba má přesně uživatelů, v době posledního odděleného reportu čistě HBO Max (konec roku 2021) měla služba 73,8 milionu a Discovery+ dokonce 24 milionu. Po spojení se ale začalo více uživatelů přiklánět k HBO Max, kde je dle odhadů nyní zhruba 80–85 miliónů předplatitelů.

Brzy pomůže Barbie

Šéf skupiny David Zaslav se snaží tyto negativní zprávy maskovat lepšími finančními výsledky. Tržby mezikvartálně i přes pokles předplatitelů rostly, a prakticky se podařilo vymazat provozní ztrátu, která ještě na konci března činila přes 500 milionů dolarů. Rostl také klasický televizní trh, což je v době ztráty zájmu publika a inzerentů o lineární televizi v USA malý zázrak. V porovnání s minulým rokem se tolik nedařilo kino segmentu, kterému loňské jaro vévodil nový Batman. Ve třetím kvartálu budou veselejší výsledky, protože konkurenci aktuálně drtí fenomenální Barbie. Zaslav také tak trochu cynicky poznamenal, že finanční situaci ve druhém čtvrtletí zlepší i stále probíhající scenáristická stávka, protože kvůli ní stojí natáčení a tudíž i výplaty autorům. Otázkou je, zda mu při jeho aktuální pověsti stojí za to ušetřených 100 milionů dolarů takhle zmiňovat. Ani nemluvě o herecké stávce, která se rozeběhla na začátku tohoto čtvrtletí a čistě finančně samozřejmě také šetří studiu peníze.

Pokles HBO Max přichází v době, kdy naopak velmi hezká čísla reportuje Netflix. Ten si podobným očistcem prošel minulý rok a nyní už slušně roste. Jedním z důvodů je, že Netflix stále generuje relativně populární originální obsah, (HBO) Max však minulý kvartál s novinkami příliš nezazářilo. Ambiciózní novinky typu Idol nebo Láska a smrt se nemohly rovnat novoročnímu šílenství okolo The Last of Us. Ani nová řada A jak to bylo dál... už tolik netáhne. A v probíhajícím kvartálu nenajdete prakticky žádnou novinku. Není divu, že David Zaslav chlácholil akcionáře, že Barbie se objeví na službě během podzimu, samozřejmě tedy až dokončí svoje miliardové kolečko v kinech a utrží další dolary v prvních online prodejích a pronájmech. Co naopak ve shrnutí chybělo, bylo oznámení, jak bude pokračovat změna HBO Max na Max. Do konce roku se měla dočkat Latinská Amerika, ale na konkrétní datum ještě čekáme. První státy v Evropě včetně Česka se mají dočkat na začátku roku 2024.

Čeká se na konkurenci

Jak moc ve streamovacích válkách přituhuje, uvidíme už příští týden, kdy budou svoje výsledky prezentovat Paramount+ a Disney+. Půjdou spíše ve šlépějích Netflixu či Peacocku (ten minulý týden reportoval nárůst placených předplatitelů z 22 na 24 milionu), a nebo je také čeká cesta (HBO) Max? Dozvíme se už v pondělí a ve středu.

Zdroj: Variety

Voyo dotahuje Netflix. Oznámilo impozantní nárůst předplatitelů a podzimní nabídku
Voyo dotahuje Netflix. Oznámilo impozantní nárůst předplatitelů a podzimní nabídku
03.08.2023 14:30:00 | Streaming novinky

Největší tuzemská streamovací platforma Voyo pokračuje v krasojízdě za získáváním nových předplatitelů. Nová nahlášená čísla se ještě víc přiblížila Netflixu a drží si odstup od konkurenční služby prima+.

Tvůrkyně Zaklínače vysvětlila, proč Yennefer nevypadá jako v knihách. Odmítá bílý ideál krásy
Tvůrkyně Zaklínače vysvětlila, proč Yennefer nevypadá jako v knihách. Odmítá bílý ideál krásy
30.07.2023 12:29:00 | Streaming novinky

Castingová režisérka seriálu Zaklínač, Sophie Holland, v novém rozhovoru přiznala, že má problém s tím, když jsou jako krásní zobrazováni převážně lidé bílé pleti, a tak rasově přeobsadila některé role Geraltova světa.

Netflix si ze stávkujících herců nic nedělá. Do tvorby více zapojí umělou inteligenci
Netflix si ze stávkujících herců nic nedělá. Do tvorby více zapojí umělou inteligenci
27.07.2023 18:00:00 | Streaming novinky

Zatímco herci a scenáristé stávkují a přou se s hollywoodskými studii o výši odměn či o využití umělé inteligence, Netflix jako naschvál nabízí pohádkově placenou pozici využívající AI.

Prima+ nabírá platící předplatitele rychleji, než samotná televize čekala
Prima+ nabírá platící předplatitele rychleji, než samotná televize čekala
27.07.2023 16:30:00 | Streaming novinky

Ředitel FTV Prima Marek Singer odhalil, že streamovací služba Prima+ roste rychleji, než samotná televize předpokládala. Ta si dala za cíl do roka získat 100 000 předplatitelů. Už po pěti měsících má téměř splněno.