FB pixel TP pixel
Hozená rukavice HBO. Netflix po Dolby Atmos znovu navyšuje kvalitu zvuku © TMDB

Hozená rukavice HBO. Netflix po Dolby Atmos znovu navyšuje kvalitu zvuku

Streamovací gigant Netflix zasazuje další výrazný úder konkurenci. Přichází s adaptivní streamovací technologií, kterou ocení především zvukoví náruživci.

Streaming novinky Hozená rukavice HBO. Netflix po Dolby Atmos znovu navyšuje kvalitu zvuku © TMDB

Maximální bitrate se u 5.1 zvuku (např. Dolby Digital) posouvá až na 640 kb/s, u Dolby Atmos až na 768 kb/s. Důležité je pak slůvko „AŽ“. Takovýto datový tok totiž nedostane každý, ale pouze ti zákazníci, kteří mají adekvátní domácí aparaturu (především kvalitní audioreceiver a odpovídající reprosoustavu). Díky technologii adaptivního streamingu pak Netflix sám rozpozná možnosti vaší sestavy a vpálí vám do uší zvuk v maximální možné kvalitě, což prý výrazně pocítíme například u třetí série Stranger Things.

Netflix tvrdí, že podle studií, které nechal vypracovat, by kvalita streamovaného zvuku při správné audiosestavě měla být pro lidské ucho k nerozeznání od zdrojového studiového masteru a tudíž by se měla vyrovnat i pevným nosičům Blu-ray. Tomu se samozřejmě každý správný audiofil leda zasměje, nicméně i tak nezbývá než snahu Netflixu o navýšení kvality zvuku kvitovat. Obzvlášť když například HBO GO stále nabízí obsah pouze ve stereu a i kvalita videa je dosti vrtkavá.

Hozená rukavice HBO. Netflix po Dolby Atmos znovu navyšuje kvalitu zvuku © TMDB

Zároveň je nutné dodat, že k maximální zvukové kvalitě bude nutné (stejně jako pro přehrání 4K verze seriálů a filmů) vlastnit prémiové (tedy nejvyšší) předplatné Netlixu. To se dá však nyní pořídit za směšných 319 Kč s tím, že můžete přehrávat 4K video obsah a zároveň můžete streamovat na 4 individuálních zařízeních. Premium program je tedy ideální například jako rodinný balíček.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 196 zobrazení  
YouTube nabídne od září seriály zdarma, včetně „karatekidovského“ Cobra Kai
YouTube nabídne od září seriály zdarma, včetně „karatekidovského“ Cobra Kai
06.05.2019 | Streaming novinky

Populární streamovací kanál YouTube zásadním způsobem mění strategii. Svou původní tvorbu již nebude schovávat za zeď předplatného, ale nabídne ji zcela zdarma.

Netflix se může nadále ucházet o Oscary, nominační pravidla se nemění
Netflix se může nadále ucházet o Oscary, nominační pravidla se nemění
29.04.2019 17:00:00 | Streaming novinky

Netflix, Amazon i další streamingové služby se mohou dále ucházet o oscarové sošky. Americká filmová akademie se prozatím rozhodla neměnit svá pravidla, aby více rozlišila filmy určené pro kina a pro online distribuci.

Katalog Disney+ bude oproti Netflixu pětinový, jeho hodnota je ale vyšší
Katalog Disney+ bude oproti Netflixu pětinový, jeho hodnota je ale vyšší
29.04.2019 | Streaming novinky

Nový a vskutku velmi očekávaný start streamovacího kanálu Disney+ s velkou pravděpodobností zamíchá kartami na poli online televizí. Jak velká a konkurenceschopná bude vlastně jeho knihovna?

Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly
Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly
18.04.2019 | Streaming novinky

Počet nových předplatitelů byl v prvním čtvrtletí roku 2019 opět rekordní. K Netflixu se tentokrát přidalo 9,6 milionu nových zákazníků a byly tak překonány i prognózy analytiků. Zvýšení předplatného a blížící se konkurence ovšem znamenaly propad akcií společnosti.