FB pixel TP pixel
Netflix se může nadále ucházet o Oscary, nominační pravidla se nemění © TMDB

Netflix se může nadále ucházet o Oscary, nominační pravidla se nemění

Netflix, Amazon i další streamingové služby se mohou dále ucházet o oscarové sošky. Americká filmová akademie se prozatím rozhodla neměnit svá pravidla, aby více rozlišila filmy určené pro kina a pro online distribuci.

Streaming novinky

Po letošním oscarovém udílení se rozhořel spor na jehož dvou pomyslných stranách stál Steven Spielberg a online televize Netflix. Spielberg, který předsedá režisérské sekci americké filmové akademie, prohlašoval, že filmy distribuované streamovacími společnostmi jako jsou Netflix či Amazon jsou snímky patřící do televize, a do oscarové soutěže, i přes krátkodobé uvedení v kinech, nepatří. Spielberg tak chtěl upravit jedno z nejdůležitějších pravidel pro účast v soutěži. Takzvané druhé pravidlo (Rule Two) praví, že film se musí v daném roce promítat v regulérním komerčním kině nacházejícím se na území Los Angeles nejméně sedm po sobě jdoucích dní. Spielbergova strana chtěla, aby délka promítání filmů potenciálních kandidátů byla delší. Akademie nakonec prohlásila, že toto pravidlo se pro oscarovou soutěž v roce 2020 měnit nebude.

Netflix se může nadále ucházet o Oscary, nominační pravidla se nemění © TMDB

Netflix by pravděpodobně ani změnou pravidel nechtěl o oscarová klání přijít. Napovídá tomu, že jeho největší želízko letošního roku film The Irishman Martina Scorseseho plánuje uvést po dobu 72 dnů ve více než 110 kinech před uvedením online, navíc plánuje koupit své vlastní kino, losangelské Egyptian Theatre. Některá pravidla ovšem pro příští rok změněna byla. Například kategorie pro nejlepší cizojazyčný film (Foreign Language Film) se nyní bude jmenovat nejlepší mezinárodní film (International Feature Film), pravidla pro její udílení ovšem zůstávají stejná. Kategorie masek bude navýšena z tří nominací na pět a od letoška nebude muset mít premiéru osm celovečerních animovaných filmů, aby se tato kategorie vůbec vyhlašovala.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 84 zobrazení   6 se líbí
Katalog Disney+ bude oproti Netflixu pětinový, jeho hodnota je ale vyšší
Katalog Disney+ bude oproti Netflixu pětinový, jeho hodnota je ale vyšší
29.04.2019 | Streaming novinky

Nový a vskutku velmi očekávaný start streamovacího kanálu Disney+ s velkou pravděpodobností zamíchá kartami na poli online televizí. Jak velká a konkurenceschopná bude vlastně jeho knihovna?

Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly
Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly
18.04.2019 | Streaming novinky

Počet nových předplatitelů byl v prvním čtvrtletí roku 2019 opět rekordní. K Netflixu se tentokrát přidalo 9,6 milionu nových zákazníků a byly tak překonány i prognózy analytiků. Zvýšení předplatného a blížící se konkurence ovšem znamenaly propad akcií společnosti.

Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem?
Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem?
17.04.2019 | Streaming novinky

K zajímavému, ale ne úplně nečekanému kroku došlo v minulých dnech na poli streamovacích služeb. Mediální koncern Time Warner prodal svůj 10% podíl v Hulu, tedy službě, která na americkém trhu zatápí Netflixu nebo Amazonu. Znamená to, že službu definitivně ovládne Disney?

Netflix ukončuje podporu AirPlay. Mohou za to jen technická omezení?
Netflix ukončuje podporu AirPlay. Mohou za to jen technická omezení?
16.04.2019 10:00:00 | Streaming novinky

Pro každého, kdo má zařízení od Applu a předplatné od Netflixu, byl AirPlay šikovný nástroj na streamování obsahu z jednoho zařízení do druhého. Netflix se ovšem z důvodu technických omezení rozhodl dále tuto službu nepodporovat.