FB pixel TP pixel
Netflix mění metriky sledovanosti. Stranger Things už nejsou nejsledovanějším seriálem © Netflix

Netflix mění metriky sledovanosti. Stranger Things už nejsou nejsledovanějším seriálem

Streamovací gigant Netlix se rozhodl kvůli větší transparentnosti změnit svou metriku sledovanosti, která přinesla změny v tabulce nejsledovanějších pořadů.

27. 6. 2023 16:00 | Streaming novinky

Netflix od minulého týdne upravil svou metriku sledovanosti, kterou užíval posledních několik let. Dosud se odvíjel úspěch seriálů a filmů podle počtu zhlédnutých hodin. To samozřejmě zvýhodňovalo pořady s delší stopáží, které mohly mít lepší statistiky, přestože je vidělo méně lidí. Nyní se streamovací gigant rozhodl tento výpočet změnit, když zhlédnuté hodiny daného pořadu vydělí jeho stopáží. Z podílu těchto dvou veličin pak Netflixu vyjde počet zhlédnutí. Navíc streamer upravil i dobu měření, ze které vyhodnocuje své nejpopulárnější pořady. Tu prodloužil z 28 dní na 91, a upřednostní tak dlouhodobou oblíbenost pořadů.

Stranger Things klesají

Nově zvolená metrika samozřejmě přepisovala tabulky nejsledovanějších filmů a seriálů. Nejpopulárnějším anglicky mluveným seriálem je nyní nově Wednesday s 252 miliony zhlédnutími a vystřídala Stranger Things, který kvůli své olbřímí stopáži klesl na druhé místo. Obhájit celkové prvenství se sice podařilo Hře na oliheň s 265 miliony zhlédnutími, ale jeho dříve nedostižný náskok se oproti druhé Wednesday opticky snížil a nevypadá už tak nezdolně. Nejsledovanějším filmem je stále Red Notice, který má nyní 230 miliónů zhlédnutí, neanglicky mluveným filmům i nadále vládne Troll se 103 miliony zhlédnutími.

Netflix novou metriku obhajuje její větší spravedlností a transparentností, kterou chce využít pro patřičnější rozdělování odměn tvůrcům nebo ve vyjednávání s reklamními společnostmi. Na druhou stranu se s novou metrikou vlastně mnoho nezměnilo. Počet zhlédnutí stále neodhalí skutečný počet diváků daného pořadu a také se nedozvíme, kolik uživatelů zhlédlo pořad až do konce, což jsou pro streamovací společností klíčové údaje pro jejich rozhodování, zda film či seriál dostane pokračování či novou řadu. Streamer ale slíbil, že „bude s tvůrci sdílet podrobnější údaje týkající se konkrétních titulů“.

Zdroj: THR

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
S Dahmerem trhal rekordy, teď končí. Netflix opouští jeden z největších tvůrců současnosti
S Dahmerem trhal rekordy, teď končí. Netflix opouští jeden z největších tvůrců současnosti
22.06.2023 12:40:00 | Streaming novinky

Jednomu z největších současných televizních tvůrců Ryanu Murphymu končí pohádková pětiletá smlouva s Netflixem. Murphy však o další prodloužení zájem nemá.

HBO Max oznámilo zdražování v Evropě
HBO Max oznámilo zdražování v Evropě
15.06.2023 16:30:00 | Streaming novinky

Streamovací služba HBO Max se chystá na první zdražování v Evropě poté, co v loňském roce došlo k rebrandingu, který měl platformu nakopnout do nové budoucnosti. Nyní se evropský region připravuje na další změnu názvu, kdy ikonické HBO definitivně zmizí a zůstane pouze Max.

Disney Plus má po roce v Česku 1900 titulů a roste. Zklamal cenou a nedostatkem dabingu
Disney Plus má po roce v Česku 1900 titulů a roste. Zklamal cenou a nedostatkem dabingu
14.06.2023 19:20:00 | Streaming novinky

Je to přesně rok, co do Česka vstoupila služba Disney+. Co všechno přinesla, co se u nás mezitím změnilo a jak po roce hodnotíme její vstup ve srovnání s ostatními službami? Pojďme se podívat na všechny zásadní oblasti.

Netflix slaví úspěch dvou akčních novinek. Lámou historické rekordy sledovanosti
Netflix slaví úspěch dvou akčních novinek. Lámou historické rekordy sledovanosti
12.06.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Největší streamovací službě se na akčním poli nesmírně daří. Již tento týden Netflix uvede očekávané pokračování hitu Vyproštění. V posledních týdnech ale zaznamenal úspěch hned s dvojicí zástupců explozivního žánru.