FB pixel TP pixel
Netflix hrozí blokací neschváleným účtům. Zahájil boj s příživníky sdílejícími hesla © Netflix

Netflix hrozí blokací neschváleným účtům. Zahájil boj s příživníky sdílejícími hesla

Netflix po měsících testování naplno expanduje se svou strategií boje proti takzvaným „příživníkům“, tedy uživatelům, kteří mají nasdílené heslo například od svého kamaráda, ale nebydlí s ním v jedné domácnosti. Netflix požaduje speciální platbu, která umožní těmto uživatelům dále fungovat, v opačném případě dojde na blokace zařízení.

24. 5. 2023 11:30 | Streaming novinky

Netflix o boji s uživateli, kteří nepatří do jedné domácnosti, mluví už měsíce a v loňském roce testoval možnosti, jak z těchto neplatících zákazníků získat finanční prostředky v čase, kdy se mu již nedaří tolik navyšovat základnu předplatitelů. Experimentování začalo na Kostarice, v Chile a Peru v první polovině roku 2022, kdy Netflix začal tamním zákazníkům nabízet možnost založit si vlastní účet, anebo zaplatit menší částku a být veden jako „extra uživatel“, který sice nemá tolik možností využívání různých funkcí jako hlavní vlastník účtu, na základní použití ale rozhodně stačí. Latinská Amerika ukázala, že předplatitelé nemají problém na nová pravidla reagovat rušením předplatného, Netflix nicméně tvrdí, že ztráta uživatelů je vyrovnána celkovými příjmy, které se touto strategií navýší. Ostatně streamer platbu za extra uživatele mimo domácnost považuje více méně za obdobu navýšení ceny předplatného, kdy rovněž vždy zaznamená nespokojenost zákazníků, dle svých dat však posléze nevidí výrazné ztráty v ekonomice svého byznysu.

Konec příživníků v USA i Česku

Netflix hrozí blokací neschváleným účtům. Zahájil boj s příživníky sdílejícími hesla © Netflix

Netflix od úterý 23. května začal svou novou strategii boje proti neplatícím „příživníkům“ v USA a dalších zemí včetně Česka, kde je již v rámci nastavení streamovací služby rovněž dostupná možnost přidat si extra uživatele mimo domácnost za cenu 79 Kč měsíčně. Platbou se de facto vytvoří nový účet, do něhož je možné extra uživatele pozvat, ten následně pozvánku potvrdí a vytvoří si vlastní heslo, účet však bude stále placený původním majitelem, nikoli tímto extra uživatelem. Netflix slibuje, že za poplatek 79 Kč získají nyní již platící příživníci přístup ke kompletnímu obsahu služby ve stejné kvalitě, jakou má majitel celého účtu (primární uživatel), zároveň ale nebude limitován, pokud bude chtít obsah sledovat během cestování a na jiných zařízeních.

Limitace příživníků

Některá omezená však za tuto sníženou částku platit budou. Extra uživatelé mohou sledovat pořady v jeden čas pouze na jediném zařízení, mohou ve stejný čas také stahovat jen do jednoho zařízení, mohou také mít pouze jediný profil a svůj účet musí aktivovat ve stejné zemi, v níž působí primární majitel. Pokud tedy bydlíte v České republice, ale vaše teta bydlí v Anglii, nemůžete jí její extra účet jednoduše zprovoznit.

Ověřování uživatelů skrze IP adresy a kódy

Netflix hrozí blokací neschváleným účtům. Zahájil boj s příživníky sdílejícími hesla © Netflix

Ptáte se, jak si na vás může Netflix došlápnout, pokud své heslo sdílíte mimo domácnost, anebo jste jedním z uživatelů, kteří sdílené heslo využívají? Naprosté detaily sice nejsou známy a Netflix slibuje, že rozhodně nehodlá sledovat polohu uživatelů 24/7, hodlá však využívat připojení Wi-Fi a vaše IP adresy. Ze získaných dat totiž dokáže určit, která domácnost je primární, takže i když jste se přestěhovali a máte nové internetové připojení, neměl by nastat výrazný problém. Netflix uvidí, že se připojujete stále ke stejné adrese a kontinuálně ji využíváte ze stejných zařízení. Ano, už nyní Netflix eviduje ID vašich telefonů, tabletů či televizí a vy dokonce máte možnost je sami odstraňovat z jeho databáze. Vše najdete v nastavení svého Netflix účtu.

Hrozí blokování zařízení

Netflix nebude extra poplatek 79 Kč účtovat automaticky a u primárních uživatelů domácnosti by se nemělo stát, že po nich bude na jiných IP adresách či jiných zařízení vyžadovat autorizační proces skrze zasílání kódu na primární email (neboli email, kterým jste se na Netflixu dříve zaregistrovali). Pakliže však určí, že do domácnosti nepatříte (například na bázi nového zařízení či IP adresy) a jste tedy pravděpodobně extra uživatel (nebo z jeho pohledu příživník), bude na primární mail zasílat kód, kterým svůj přístup do Netflixu musíte do 15 minut potvrdit. V nejzazším případě Netflix vyhrožuje blokací uživatele a jeho zařízení. Dříve Netflixu unikla informace, že aby bylo zařízení bráno jako součást primárního účtu, bude nutné se alespoň jednou za 31 dní přihlásit ke sledování v primární lokaci (tedy v domově platícího uživatele), tato informace však byla z oficiálních stránek Netflixu stažena poté, co se zvedla velká vlna kritiky. Stále tak není úplně jasné, jaká bude celková funkčnost nastavených opatření.

Zdroj: Time / Netflix

 1 358 zobrazení   2 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Avatar 2 konečně míří na Disney Plus. Exkluzivně nabídne i bonusy
Avatar 2 konečně míří na Disney Plus. Exkluzivně nabídne i bonusy
16.05.2023 14:00:00 | Streaming novinky

Disney konečně odhalil datum, kdy se druhý díl úspěšné sci-fi ságy Avatar dostane na jeho streamovací službu Disney+. V USA však exkluzivně nebude, mohou za to dřívější dohody.

Disney+ je v nejhorší krizi. Zdraží, zavede reklamy a rozprodá filmy i seriály
Disney+ je v nejhorší krizi. Zdraží, zavede reklamy a rozprodá filmy i seriály
11.05.2023 11:00:00 | Streaming novinky

Poslední z velkých hráčů, společnost Walt Disney, oznámila svoje kvartální výsledky. A je to jedna špatná zpráva vedle druhé, tedy hlavně pro akcionáře. Uživatelé by ale díky ohlášeným změnám měli naopak získat.

Nejdražší seriál v problémech. Pán prstenů vzniká bez hlavních tvůrců
Nejdražší seriál v problémech. Pán prstenů vzniká bez hlavních tvůrců
10.05.2023 15:15:00 | Streaming novinky

Stávka scenáristů zastihla natáčení druhé řady seriálu Pán prstenů: Prsteny moci chvíli před jeho koncem. To způsobilo celému štábu komplikace, protože showrunneři seriálu J.D. Payne a Patrick McKay museli produkci opustit.

Hollywood zamrznul. Obří stávka zastavuje i největší seriály Netflixu a HBO
Hollywood zamrznul. Obří stávka zastavuje i největší seriály Netflixu a HBO
09.05.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Scenáristé se nakonec s hollywoodskými a streamovacími společnostmi nedohodli a minulý týden vyhlásili stávku. Mnohé produkce včetně velkých seriálových hitů jako Stranger Things se tak nyní zastavují. Které další seriály stávka postihla?