FB pixel TP pixel
Netflix překonal očekávaný nárůst předplatitelů. Chystá velké změny © Netflix

Netflix překonal očekávaný nárůst předplatitelů. Chystá velké změny

Streamovací obr Netflix odhalil výsledky za třetí kvartál a spolu s nimi i velkou spokojenost. Po dvou nepříliš úspěšných čtvrtletích jdou počty předplatitelů konečně nahoru. Netflix přesto chystá další razantní změny nejen na své platformě, ale i ve vztahu k byznysu.

19. 10. 2022 15:30 | Streaming novinky

Předchozí dvě čtvrtletí nebyla pro Netflix zrovna příjemná. Klesaly počty předplatitelů a s tím samozřejmě i hodnoty akcií. Konkurence navíc naopak rostla, takže se opravdu zdálo, že zlaté dny Netflixu jsou u konce, což streamovacího obra donutilo k několika razantním krokům v podobě vývoje předplatného s reklamami, velkého propouštění a rušení celých oddělení. Třetí čtvrtletí se ale Netflixu vydařilo nad očekávání. Zatímco streamer odhadoval nárůst v podobě milionu předplatitelů, jejich množství se nakonec zastavilo na 2,4 milionech platících zákazníků.

Předplatitelé rostou... mimo USA

Opět se ovšem potvrdilo, že v rámci USA a Kanady už má Netflix dohráno, když zde dokázal přilákat pouze 100 000 předplatitelů. Odkud tedy přišel zbytek? Primárně z Asie a tichomořské oblasti, kde nastřádal 1,4 miliony nových zákazníků. Streamer je však dle svých slov finančního bosse Spencera Neumanna spokojený a jede podle plánu. Že ale situace nebude zase tak moc růžová potvrzuje oznámení, že od příštího kvartálu již Netflix nebude dávat své odhady placeného předplatného, bude nicméně o pohybech zákazníků zpětně informovat. Což je pořád výrazně víc, než dělá podstatná část konkurence.

Dává tato nová strategie smysl? Vlastně docela ano, neboť nově bude Netflix počítat i zákazníky, kteří si předplatili novou nejlevnější variantu s reklamami, která startuje ve 12 zemích, v nichž prozatím není Česká republika zahrnutá. Netflix mimochodem nepředpokládá, že by nový tarif měl na čísla příštího kvartálu nějak zásadní vliv. Očekává každopádně nárůst 4,5 milionu nových platících zákazníků a obrat ve výši zhruba 8 miliard dolarů. Netflixu v minulém čtvrtletí hodně pomohly poslední Stranger Things a do určité míry i akční The Gray Man, který nakonec skončil s 253 miliony zhlédnutých hodin na čtvrtém místě historických tabulek. Avšak se 100hodinovou ztrátou na vedoucí hitovku Red Notice.

Další nárůsty si Netflix slibuje od podzimně-zimního obsahu, kdy je o streamovací služby obecně větší zájem. Netflix chystá mimo jiné romantickou novinku Falling for Christmas s Lindsay Lohan, Pinocchia od Guillerma del Tora a dorazit by měl i spin-off Zaklínač: Pokrevní pouto. Dále nás čeká další řada dramatu Koruna, Enola Holmesová 2, finále sci-fi Manifest, třetí řada Emily in Paris, novinka od tvůrců Dark 1999 nebo spin-off Addamsovy rodiny Wednesday. Není divu, že je Netflix ohledně své nabídky spokojený.

Zdroj: Variety

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix s reklamami startuje v listopadu. Nízká cena se odrazí v kvalitě i počtu filmů
Netflix s reklamami startuje v listopadu. Nízká cena se odrazí v kvalitě i počtu filmů
14.10.2022 12:30:00 | Streaming novinky

Na počátku listopadu nabídne Netflix pro své zákazníky slíbený reklamní tarif. Streamer prozradil jeho cenu i to, kde všude bude toto nové předplatné dostupné.

Tvůrci Pána prstenů rázně reagují na kritiku fanoušků. Vážně porušují kánon?
Tvůrci Pána prstenů rázně reagují na kritiku fanoušků. Vážně porušují kánon?
13.10.2022 9:45:00 | Streaming novinky

V nedávném interview pro magazín Hollywood Reporter se autoři seriálového Pána prstenů snažili vypořádat s fanouškosvkou kritikou jejich díla. Odpověděli na pět nejpalčivějších dotazů.

Proč není v Rodu draka nic vidět? Diváci si stěžují na starý problém Hry o trůny
Proč není v Rodu draka nic vidět? Diváci si stěžují na starý problém Hry o trůny
05.10.2022 10:20:00 | Streaming novinky

Fanoušci fantasy hitu Rod draka si po poslední odvysílané epizodě stěžovali na příliš tmavý obraz a vadilo jim tlumené nasvícení scén, které jim znemožnilo vychutnat si akcí nabitý díl. Stejnému rozhořčení čelilo HBO i v minulosti.

Netflix hodlá herně masivně expandovat. Představil plán, který následuje filmy a seriály
Netflix hodlá herně masivně expandovat. Představil plán, který následuje filmy a seriály
27.09.2022 15:00:00 | Streaming novinky

Svůj vstup na videoherní trh myslí Netflix opravdu vážně. Po stále narůstající nabídce exkluzivních titulů a kupování herních vývojářů se streamovací gigant nakonec rozhodl založit i své vlastní herní studio.