FB pixel TP pixel
Stahovači filmů pláčou. Ulož.to musí skončit s veřejným sdílením souborů © Walt Disney Pictures

Stahovači filmů pláčou. Ulož.to musí skončit s veřejným sdílením souborů

Zatímco filmoví distributoři (a nejen oni) slaví, internetoví stahovači pláčou a hledají alternativy. Zhruba takový je výsledek oznámení úložiště Ulož.to, že končí s veřejným sdílením souborů.

Streaming novinky

Uživatele úložiště Ulož.to čekají zásadní změny, které se nebudou líbit především stahovačům digitálního obsahu, mezi které řadíme i hudbu či filmy. Platforma totiž oznámila, že od 1. prosince 2023 už budou moci úložiště používat pouze registrovaní uživatelé, kteří navíc budou mít přístup pouze ke svým souborům. Již tedy nebude možné stahovat soubory z veřejného úložiště, což dlouhá léta sloužilo jako prostředek pro stahování mimo jiné filmů, seriálů či hudby, proti čemuž zcela logicky brojili umělci, filmoví producenti a distributoři a samozřejmě i zástupci dalších poškozených odvětví.

Nová evropská regulace

Ulož.to mění přístup z důvodu zavedení evropské regulace známé jako Akt o digitálních službách. Platforma zároveň slibuje, že uživatelé nepřijdou o své vlastní soubory. Vše, co na cloudové úložiště nahráli, zůstává v jejich vlastnictví. Přístupné už ale zkrátka bude pouze jim. Nebude tak možné stáhnout soubory cizího člověka a to ani při nasdílení odkazu. Ulož.to dále dodává, že „pokud za nových podmínek nebudou mít platící uživatelé zájem službu nadále využívat, mohou své účty ukončit, nebo převést na bezplatnou verzi. V takovém případě jim budou vráceny zbylé předplatné či kredity.“

Jak rekapituluje server Lupa.cz, ke změnám Ulož.to přistupovalo postupně již od začátku letošního roku, kdy se nejprve úložiště začalo prezentovat jako platforma podobná Dropboxu či jiným cloudovým úložištím, a také zrušila vlastní vyhledávání v uložených souborech. Hledání bylo zpřístupněno pomocí externí služby Gozo.

Boj nekončí

Změnou fungování serveru Ulož.to samozřejmě boj s pirátstvím v České republice rozhodně nekončí. V rámci internetu lze najít celou řadu alternativ, které jsou dnes i populárnější než samotné Ulož.to, jehož se mnozí uživatelé zastávají s odůvodněním, že nabízelo u nás jinak nedostupné tituly. Ulož.to se v minulosti dostalo do řady právních sporů s filmovými distributory. Mimo jiné jsme psali o sporu se společností CinemArt ohledně ilegálního nabízení filmu Šarlatán v momentě, kdy film vstupoval do online distribuce. Platforma Ulož.to dokonce žalovala CinemArt o ušlou náhradu škody kvůli tomu, že muselo hlídat, že se snímek na jeho úložišti tři měsíce neobjevil. Částku tenkrát platforma Ulož.to vyčíslila na poněkud absurdních 800 tisíc korun. Dodejme, že na vyhledávání a odstraňování obsahu vznikla v minulosti také společnost Weemazz, která spolupracuje s komerčními televizemi, kino distributory i streamovacími službami.

Zdroj: Lupa.cz / Živě.cz / Ulož.to

Disney+ konečně roste počet předplatitelů. Přesto zvažuje výprodej filmů i seriálů
Disney+ konečně roste počet předplatitelů. Přesto zvažuje výprodej filmů i seriálů
09.11.2023 11:10:00 | Streaming novinky

Poslední z velkých hráčů, konglomerát Walt Disney, reportuje aktuálně kvartální výsledky. A překonal všechna očekávání - počet předplatitelů Disney+ narostl, příjmy se daří navyšovat také, náklady zmenšovat a ztráty umazávat. Šéf Robert Iger se vyhnul pořádnému problému, ale v očišťování společnosti zdaleka nemá vyhráno.

Krize HBO pokračuje. Masivně ztrácí předplatitele, nové jméno a obsah spíš škodí
Krize HBO pokračuje. Masivně ztrácí předplatitele, nové jméno a obsah spíš škodí
08.11.2023 16:15:00 | Streaming novinky

Dnes je den pravdy, dvě velká studia oznamují svoje kvartální výsledky. Jako první šel s kůži a čísly na trh konglomerát Warner Bros Discovery a neměl dobrou zprávu. Počet předplatitelů služby (HBO) Max klesl už druhé čtvrtletí po sobě. Zlepšuje se sice finanční situace, ale krize u Warnerů rozhodně nekončí.

Nové předplatné Netflixu raketově roste. Streamer dá nejvěrnějším divákům odměnu
Nové předplatné Netflixu raketově roste. Streamer dá nejvěrnějším divákům odměnu
05.11.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Netflix si zařazení předplatného s reklamou na zahraničních trzích chválí a čísla aktivních uživatelů ukazují, že šlo o správnou volbu. Ty nejvěrnější seriálové diváky chce navíc streamer odměňovat navzdory tomu, že platí nejlevnější předplatné.

Voyo jde po krku Netflixu a raketově přidává nové předplatitele. Prima hraje druhou ligu
Voyo jde po krku Netflixu a raketově přidává nové předplatitele. Prima hraje druhou ligu
02.11.2023 19:30:00 | Streaming novinky

V aktuálním čísle časopisu Forbes se rozpovídal šéf Novy o tom, jaké jsou aktuální výsledky streamovací platformy Voyo. A ukazuje se, že se daří držet zběsilý růst posledních měsíců. V Česku a na Slovensku si službu předplácí už 650 tisíc lidí.