FB pixel TP pixel
Nová doba! Ulož.to chce statisíce za své ilegální nabízení filmu Šarlatán © TMDB

Nová doba! Ulož.to chce statisíce za své ilegální nabízení filmu Šarlatán

Již mnoho let vedou majitelé práv k audiovizuálním dílům spory se známým českým serverem Ulož.to. V tom současném, který vede distribuční společnost CinemArt o svůj snímek Šarlatán, se překvapivě do protiútoku pustil cloudový server.

České novinky

Agentura Dilia, zastupující autory a další nositele autorských práv, a distribuční společnost CinemArt v současnosti vedou právní spory se známým serverem Ulož.to, největším českým poskytovatelem cloudových služeb pro volné sdílení souborů. A právě v procesu se CinemArtem došlo v posledních týdnech k několika obratům. Městský soud nejprve na konci minulého roku vyhověl této distribuční společnosti, když chtěla znemožnit, aby byl na Ulož.to její titul Šarlatán k dispozici. Objevil se tam totiž právě ve chvíli, kdy společnost spustila jeho online distribuci. Ulož.to tak měla zajistit nedostupnost souborů, jejichž název obsahuje slovo „Šarlatán“. Na začátku dubna ovšem soud vyhověl odvolání serveru a zrušil předběžné opatření vydané prvoinstančním soudem.

A Ulož.to se okamžitě vydalo do protiútoku a na oplátku zažalovalo CinemArt o náhradu vzniklé škody. Tu server, který musel tři měsíce hlídat, aby se titul na jeho stránkách neobjevil, vyčíslil na téměř 800 tisíc korun. CinemArt bere tuto vzniklou škodu „za výhružku namířenou nikoliv proti CinemArtu, ale vůči všem, kteří by se kdy chtěli bránit a legální soudní cestou se domáhat ochrany svých práv a majetku“, a vyčíslenou částku bere za absurdní. Toto tvrzení ovšem rozporuje známý český recenzent František Fuka, který tvrdí, že k spolehlivému zjišťování je nutná netriviální a výpočtově náročná umělá inteligence nebo lidská placená síla, která bude ověřovat soubory ručně. Bude určitě i nadále zajímavé sledovat, jak daný spor dopadne. Současným rozhodnutím Vrchního soudu spor totiž zdaleka nekončí, zrušeno je jen předběžné opatření a soudní řízení v samotné věci teprve proběhne.

 8 253 zobrazení   75 se líbí
Aerovod jde ve stopách Disneyho! Vyzkouší prémiový model distribuce
Aerovod jde ve stopách Disneyho! Vyzkouší prémiový model distribuce
31.03.2021 11:00:00 | České novinky

Kina v Česku jsou stále zavřená, a i k nám se dostávají nové modely distribuce snímků původně mířících na stříbrná plátna. Společnost Aerovod vyzkouší prémiový model uvádění, když za zvýšenou cenu a po omezenou dobu do své knihovny přidá film před jeho kinopremiérou.

10 nejočekávanějších českých filmů roku 2021
10 nejočekávanějších českých filmů roku 2021
18.03.2021 | České novinky

Pandemie je tu už přes rok a budoucnost kin je zatím ve hvězdách. Společné projekce už jsou ale opět možné a pokud máte rádi kina rádi, rozhodně byste je měli podpořit. Třeba návštěvou nějakého českého filmu. Letos to dokonce vypadá, že ne z každého dostaneme rakovinu. Možná.

Netflixu se v Česku líbí. Natočí zde svůj nejdražší film od tvůrců Avengers
Netflixu se v Česku líbí. Natočí zde svůj nejdražší film od tvůrců Avengers
15.03.2021 11:00:00 | České novinky

I přes probíhající epidemii se v Česku zahraniční filmové produkce nezastavily a vedle hollywoodských bijáků u nás vzniknou i seriály a filmy pro Netflix či Amazon. Netflix zde dokonce z části natočí svůj dosud nejdražší film The Gray Man z rozpočtem 200 milionů dolarů.

Dokumentární megahit V síti je nyní dostupný online ZDARMA!
Dokumentární megahit V síti je nyní dostupný online ZDARMA!
11.03.2021 11:10:00 | České novinky

Dokument o internetových predátorech V síti si v posledních týdnech odnesl sošky za nejlepší dokument na Cenách filmové kritiky i Českých lvech. A nyní se na něj můžete podívat zcela zdarma. Víme kde.