FB pixel TP pixel
5 důvodů, proč je Andor zdaleka nejlepší Star Wars seriál © Lucasfilm

5 důvodů, proč je Andor zdaleka nejlepší Star Wars seriál

Už mnoho let se čeká na to, až disneyovské Star Wars dospějí a zkusí to trochu jinak. Ta chvíle je konečně tady!

29. 9. 2022 13:30 | Tipy na film

Když Disney v roce 2012 koupil Lucasfilm, fanoušci se těšili na to, jak se zajímavě rozšíří svět Star Wars. Místo toho však přišla jen kupa projektů, jež se vytrvale drží původních filmů a sází hlavně na nostalgii, slavné postavy a pomrkávací camea. Někdy tenhle postup fungoval lépe, někdy hůře. Vždy ale bylo vidět, že se Disney bojí vykročit do příběhu, v němž není Han Solo, Luke Skywalker, Darth Vader, Obi-Wan Kenobi, Boba Fett… nebo nějaká verze Hvězdy smrti.

Zásadním zlomem je až nový seriál Andor. Jasně, technicky jde o prequel Rogue One (a tím pádem Epizody IV), dosavadní čtyři díly se však o tyhle berličky vůbec neopírají a fungují na zcela jiném principu než Mandalorian, Boba Fett a Kenobi. I díky tomu je Andor nejlepším hraným Star Wars seriálem, který byste měli vidět z následujících důvodů.

1) Nespoléhá se na minulost

Jak už v podstatě padlo výše, Andora si může pustit i člověk, jenž Star Wars nikdy neviděl, anebo ho moc nezajímají. Příběh mazaného zlodějíčka, který se zaplete do pomalu budovaného povstání proti Impériu, tu začíná od nuly – a navíc je natolik univerzální a pochopitelný, že by se ani nemusel odehrávat ve světě Star Wars. Stačí vyndat vesmírné lodě a mohla by se tu řešit rebelie proti libovolnému impériu z lidské historie (zejména tedy britskému ve druhé polovině 20. století).

2) Využívá skutečné lokace

Určitě jste si všimli, že Mandalorian, Boba Fett a Kenobi často vypadají… docela lacině a nepříliš oslnivě? Na vině je způsob jejich natáčení, téměř kompletně totiž vznikají ve speciálním studiu The Volume, kde se za herce „jednoduše promítne“ cokoliv, co je potřeba. Andor se oproti tomu odehrává v rozlehlých kulisách a štáb se nebál vyrazit na velmi odlehlé lokace (viz třeba úchvatné Skotsko ve čtvrtém díle), což mu dodává úplně jiný level uvěřitelnosti.

3) Je chytrý a dospělý

5 důvodů, proč je Andor zdaleka nejlepší Star Wars seriál © TMDB

Zatímco zmíněné tři seriály cílí (kromě hardcore fanoušků Star Wars) především na mladší diváky, jejichž pozornost se udržuje skrz Baby Yodu, mladou Leiu a více či méně utlumené vtipkování, Andor se roztomilému podbízení vyhýbá. Jde o vrstevnatý špiónský thriller, jehož hrdinové mají jasně definované cíle a potřeby (dokonce tu existuje i sex!), a podmínkou pro jeho sledování není absolutní vypnutí mozku. Naopak se vyplatí všímat si detailů, ať už ve výpravě nebo v dialozích, a nechat se tak pohltit světem, kde věříte tomu, že může skoro libovolná postava v následujících dílech zemřít. A u většiny z nich vám to nebude jedno!

4) Sešlo se v něm luxusní obsazení

Andor by jen těžko fungoval bez herecké opory – a naštěstí ji tu najdete na každém kroku. Diego Luna je pochopitelně skvělý, na jedničku ale fungují i všichni ostatní. Showrunner Tony Gilroy našel spoustu méně známých herců, kteří jsou výrazní a vynikající (stačilo vyrabovat divadelní prkna, Černobyl nebo Mare z Easttownu), a pro jistotu mezi ně hodil Stellana Skarsgarda, jenž famózně zastiňuje všechny kolem. Snad bude mít jeho Rael ještě hodně prostoru.

5) Využívá unikátní strukturu

5 důvodů, proč je Andor zdaleka nejlepší Star Wars seriál © TMDB

Zatímco většina dnešních seriálů nabízí jeden příběh roztažený na šest, deset nebo i třináct (uf) dílů na sérii, Andor jde na to jinak. Lucasfilm oznámil čtyřiadvacet epizod rozdělených do dvou dvanáctidílných sérií, přičemž každá série sestává ze čtyř třídílných příběhů. V podstatě tak dostaneme osm hodinu a půl dlouhých televizních filmů, v nichž se má samozřejmě stupňovat napětí i měřítko. Druhá série Andora navíc skončí chvíli před začátkem Rogue One, takže nehrozí zbytečné natahování a ždímání. Třikrát hurá!

Když se to tedy vezme kolem a kolem, Andor je obrovsky vymazlená radost pro všechny, kdo berou Mandaloriana jako fajn oddechovku s peckovou nostalgií, Boba Fetta jako dětinský omyl (s výjimkou dvou dílů bez Boby!) a Kenobiho jako love letter pro fanoušky Ewana McGregora a prequelů, který ale nemá moc co nabídnout někomu jinému. Star Wars na poli hraných seriálů konečně nabídly propracované a poctivě udělané drama, jež hlavně ve třetím a čtvrtém díle ukázalo, že si je ohromně jisté v kramflecích. Do budoucna by se pak mělo jen přitvrzovat, tak doufejme, že téhle parádní podívané nespadne řetěz.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Daniela Pelikánová
Miluje sci-fi, fantasy, akci, ale dokáže se přepnout i na něžnější žánry či multioscarové drama. Odrostla na akčních nářezech 80. let, dokáže ale ocenit i klasický a nový Hollywood. Jen s těmi českými filmy to má trochu na štíru, takže se v nich raději moc nevrtá a užívá si, co ji baví.
9 skvělých filmů, které odhalují všechna tajemství Marvelu a Star Wars
9 skvělých filmů, které odhalují všechna tajemství Marvelu a Star Wars
28.09.2022 14:00:00 | Tipy na film

Máte rádi Star Wars a Marvel, samotné filmy vám však nestačí a chcete o svých milovaných hitech vědět ještě víc? Není problém, stačí brouzdat následujícími filmovými kousky a budete vědět prakticky vše.

10 nejdražších českých filmů všech dob
10 nejdražších českých filmů všech dob
26.09.2022 9:00:00 | Tipy na film

Zatímco kina brázdí nejdražší český film v historii, jehož rozpočet se vyšplhal až na nevídaných 450 milionů Kč, pojďme se ohlédnout do historie za desítkou nejdražších filmů v historii české kinematografie.

10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
23.09.2022 14:00:00 | Tipy na film

Nadcházející podzimní víkend bude ve víru temných kriminálek, zvrácených vrahů a mafiánských praktik. Požere veškerou konkurenci kanibalistický Jeffrey Dahmer, nebo se usměje štěstí i na Star Wars či skupinku britských neřádů?

8 největších říjnových novinek na Disney Plus. Dorazí i hororová marvelovka
8 největších říjnových novinek na Disney Plus. Dorazí i hororová marvelovka
20.09.2022 17:30:00 | Tipy na film

Streamovací služba Disney Plus odhalila spoustu nových titulů, které nás čekají v následujících týdnech. A protože přichází říjen, bude v nabídce samozřejmě i řada hororů. Včetně jednoho od Marvelu.