FB pixel TP pixel
Největší fantasy novinka Netflixu má první fotky a teaser. Čeká nás válka elementů © Netflix

Největší fantasy novinka Netflixu má první fotky a teaser. Čeká nás válka elementů

Netflix na své akci pro fanoušky TUDUM představil první teaser trailer a fotky hrdinů z chystané adaptace fantasy animáku Avatar: Legenda o Aangovi. Fandové se dočkali věrné podoby svých oblíbených postav a potvrzení, že se název nebude měnit kvůli hitu Jamese Camerona.

18. 6. 2023 13:35 | Filmové novinky

Ačkoli si dnes většina diváků spojuje název Avatar s filmy o modrých mimozemšťanech z planety Pandora, ještě před sci-fi spektáklem Jamese Camerona se na stanici Nickelodeon v roce 2005 objevil seriál, který do velké míry redefinoval, co vnímáme jako dětskou zábavu. Ačkoli seriál Avatar: Legenda o Aangovi cílil primárně na dětského diváka svým mnohdy rozevlátým humorem, příběh a témata v něm obsažená byla svou vážností, filozofickými přesahy a míšením různých kulturních vlivů atraktivní i pro dospělé. Seriál z let 2005 a 2008 se stal zaslouženým fenoménem, na který posléze navázal sequel Legenda Korry a samozřejmě i první hraná adaptace Poslední vládce větru, která patří mezi nejhorší fantasy filmy všech dob a je především na kost ohlodanou podobou původního anime.

Problematická fantasy Netflixu

Nyní se o adaptaci nesmírně komplexního světa Avatara pokusí Netflix, který premiéru slibuje na rok 2024, přičemž ve vývoji je projekt již několik let. Již několik měsíců se na něm ovšem nepodílí původní tvůrci seriálu Michael Dante DiMartino a Bryan Konietzko, kteří se svou produkční společností Avatar Studios od projektu odstoupili kvůli kreativním neshodám. Postupně vyplavaly na povrch četné důvody těchto rozkolů, přičemž hlavním měl být samotný rozpočet projektu. Zatímco tvůrci požadovali více peněz, aby svět plný magie, monster a razantně odlišených národů přivedli na svět v adekvátní podobě, Netflix trval na omezených finančních možnostech. Netflix měl rovněž chtít více bílých herců, kteří by potenciálně přilákali více diváků, a dospělejší zpracování, které by upozadilo ztřeštěný humor a posunulo seriál blíže teenagerským seriálům Netflixu, kde se řeší spíše romance a objevování sexuality. Což - ruku na srdce - jsou i motivy v Avatarovi, ale samozřejmě v podružné míře.

Netflix po odchodu původních tvůrců vyjádřil v projekt důvěru a jak je patrné z prvních fotografií postav Zuka, Aanga, Katary a Sokky, přání DiMartina a Konietzka ohledně využití nebílých herců v hlavních rolích bylo nakonec akceptováno. Ačkoli fanoušky podle dosavadních reakcí těší skutečnost, že Netflix zachoval mimo jiné původní design kostýmů, objevují se i ohlasy, že vše vypadá až příliš vyžehleně a čistě.

Avatar: Legenda o Aangovi

Samotný teaser trailer toho pak mnoho neodhaluje. Vidět jsou v něm totiž pouze symboly jednotlivých národů spadajících pod elementy země, větru, vody a ohně. Ty se postupně rozzáří, načež je odhaleno logo seriálu, která kupodivu obsahuje celý původní název původního animáku. Dlouhou dobu se totiž spekulovalo, že seriál nebude moci kvůli právním problémům s Jamesem Cameornem použít název Avatar. Netflix nicméně potvrdil, že seriál nepůjde cestou filmové verze, která se slova Avatar zbavilo. Celý název seriálu tedy bude Avatar: The Last Airbender, v češtině pak bude použit překlad Avatar: Legenda o Aangovi. Netflix doufá, že nabídne adaptaci všech tří řad původního anime, ve hře pak samozřejmě zůstává i pokračování Legenda Korry, které se odehrává 70 let po Aangově příběhu. Je nicméně jasně patrné, že Netflix skutečně míří spíše na teenagerské publikum.

Avatar: Legenda o Aangovi vypráví o čtyřech národech, které spolu žily v míru, dokud národ ohně nezaútočil. A zatímco se jeho vládce Ozai snaží získat veškerou moc nad světem, sourozenci z vodního kmene Sokka a Katara objeví chlapce Aanga, který je posledním z Avatarů, legendárních bojovníků, kteří dokáží ovládat všechny elementy a jejichž úkolem je udržet na světě rovnováhu. Avatarovi je však na stopě i Ozaiův syn Zuko.

Zdroj: Variety / The Verge

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Geralt láme ruce, seká krky a vrhá kouzla. Nová akční scéna ze Zaklínače bere dech
Geralt láme ruce, seká krky a vrhá kouzla. Nová akční scéna ze Zaklínače bere dech
18.06.2023 8:00:00 | Filmové novinky

Netflix během speciální akce pro fanoušky TUDUM ukázal i velkou část akční scény, kterou dříve naznačil v traileru na třetí řadu Zaklínače. Geralt z Rivie se tu pustí do celé řady nepřátel a dojde nejen na kouzla, ale i řezání hrdel a lámání rukou.

Nové sci-fi Netflixu má velkolepý trailer. Natočili ho tvůrci Hry o trůny
Nové sci-fi Netflixu má velkolepý trailer. Natočili ho tvůrci Hry o trůny
18.06.2023 7:00:00 | Filmové novinky

Netflix odhalil první trailer na očekávanou novou sci-fi od tvůrců Hry o trůny Davida Benioffa a D.B. Weisse. Problém tří těles nabídne adaptaci chválené knižní trilogie spisovatele Liou Cch'-sina.

Nejúspěšnější akční seriál Netflixu pokračuje. Trailer slibuje zlatý věk zločinu
Nejúspěšnější akční seriál Netflixu pokračuje. Trailer slibuje zlatý věk zločinu
18.06.2023 6:00:00 | Filmové novinky

Netflix hodlá své největší hity těžit i po jejich konci. Vždy se totiž dá najít cesta na nepřímé pokračování či prequel, který hlavním událostem předchází. Důkazem je i nový seriál ze světa Papírového domu, který se zaměří na zlodějíčka Berlína.

Netflix ukázal epický trailer na vlastní Mission: Impossible
Netflix ukázal epický trailer na vlastní Mission: Impossible
18.06.2023 5:00:00 | Filmové novinky

Herečka Gal Gadot po snímku Red Notice pokračuje ve spolupráci s Netflixem. Nově se představí jako speciální agentka, která se ve stylu Ethana Hunta pokusí zachránit svět před zkázou. Krádež unikátní technologie je totiž pro většinu agentů misí takřka nemožnou.