FB pixel TP pixel
Česká stopa na Berlinale: Radokova klasika i Šarlatán © TMDB

Česká stopa na Berlinale: Radokova klasika i Šarlatán

Oscaři nejsou jediná zásadní filmová událost, která nás v únoru čeká. Blíží se totiž Berlinale. A jubilejní 70. ročník prestižního festivalu bude mít v nabídce i zástupce z České republiky.

České novinky

Světovou premiéru před Berlínským palácem si v rámci sekce Special Gala na konci února odbyde dlouho očekávaná novinka polské režisérky Agnieszky Holland Šarlatán. Historické drama o léčiteli Janu Mikoláškovi vzniklo podle scénáře Marka Epsteina (Vrásky z lásky) a hlavní roli ve filmu ztvární Ivan Trojan. Mladší verzi postavy pak jeho syn Josef Trojan (Abstinent). Šarlatán vznikal v koprodukci s Irskem, Polskem a Slovenskem a do běžné kinodistribuce se v České republice a na Slovensku dostane 26. března.

Šarlatán není jedinou českou koprodukcí, kterou Berlinale přivítá. V soutěžní sekci se objeví i slovensko-česko-rumunsko-irský snímek Služebnící režiséra Ivana Ostrochovského. Černobílý film se odehrává na začátku 80. let v Bratislavě a vypráví příběh dvou mladých chlapců, kteří vstupují do kněžského semináře. Ivan Ostrochovský nebude na Berlinale poprvé, před několika lety zde byla uvedena i jeho hraná režijní prvotina Koza. Do českých kin se Služebníci podívají v dubnu v distribuci Aerofilms. V hlavní soutěži pak bude ve světové premiéře uvedena novinka Mohammada Rasoulofa Sheytan vojud nadarad (There Is No Evil), na které se kromě Íránců a Němců podíleli i Češi.

V rámci sekce Classics se návštěvníci festivalu mohou těšit na Dalekou cestu režiséra Alfréda Radoka. Ještě předtím, než se 27. února po téměř sedmdesáti letech objeví v českých kinech, bude film uveden v digitálně restaurované podobě na berlínských plátnech po boku klasik jako Ryba jménem Wanda nebo Felliniho Podvodník. Digitální restaurování snímku probíhalo pod dohledem českého Národního filmového archivu ve studiích Universal Productions Partners a Soundsquare.

Na Berlinale se vydá i krátký animovaný film Aljony Baranovové Lístek, který se bude účastnit soutěže studentských filmů. Lístek bude zastupovat tvorbu Univerzity Tomáše Bati.

 100 zobrazení   4 se líbí
Česká Dcera vyhrála i na Sundance. Má opravdu šanci na Oscara?
Česká Dcera vyhrála i na Sundance. Má opravdu šanci na Oscara?
29.01.2020 12:00:00 | České novinky

Český snímek studentky FAMU Darjy Kaščejevové udělal další výrazný krok směrem k vysněnému Oscarovi za krátký animovaný film, když mu podařilo vyhrát na prestižním festivalu Sundance.

Festival krátkých filmů: Zvolte nejlepší český krátký film z pohodlí domova
Festival krátkých filmů: Zvolte nejlepší český krátký film z pohodlí domova
24.01.2020 15:00:00 | České novinky

Až do neděle 26. ledna se v kinech Světozor a Kino Pilotů koná již 15. ročník Festivalu krátkých filmů. Filmy však můžete sledovat i online a zvolit ten – podle vás – nejlepší.

Český lev duplikuje Ceny kritiky. Nejvíc nominací mají Vlastníci
Český lev duplikuje Ceny kritiky. Nejvíc nominací mají Vlastníci
15.01.2020 13:30:00 | České novinky

Po kriticích ohlásili své nominace na nejlepší české počiny minulého roku i akademici. Šanci na ceny tak mají všechny loňské filmové hity včetně mezinárodně úspěšného Nabarveného ptáčete i komorních dejvických Vlastníků.

Neskutečné! Česko má šanci na Oscara, v nominacích boduje Netflix
Neskutečné! Česko má šanci na Oscara, v nominacích boduje Netflix
13.01.2020 16:00:00 | České novinky

92. ročník udílení cen Akademie se uskuteční již 9. února. Přímý přenos bude s komentářem filmových kritiků Šárky Gmiterkové, Pavla Sladkého a překladatelky Heleny Koutné opět vysílat Česká televize.