FB pixel TP pixel
Christopher Nolan považuje obsazení Downeyho do Iron Mana za zásadní krok kinematografie © Marvel Studios

Christopher Nolan považuje obsazení Downeyho do Iron Mana za zásadní krok kinematografie

Legendární režisér Christopher Nolan se v pořadu The Late Show rozpovídal o svém posledním filmu Oppenheimer. Konkrétně si pochvaloval výkon Roberta Downeyho Jr., který byl za svou roli nominován na Cenu Akademie za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Filmové novinky

Nolan zmínil, že si přál s Downeyem pracovat již delší dobu kvůli jeho štědrosti a charisma. Poněkud překvapivé tvrzení pak Nolan pronesl na konto Downeyho role v Marvel Cinematic Universe. Dle jeho slov byla role Iron Mana, a jeho více jak desetiletá účast v MCU, klíčovou pro jeho kariéru a také pro historii kinematografie. „Ať už pracujete s jakýmikoliv herci, hledáte nějaké emocionální napojení, nějakou empatii. Hledáte nějakou formu štědrosti, kterou ze sebe herci vyzařují. Přesně to má Downey. V praxi to znamená, že když jste s ním na place, ostatní se snaží dosáhnout těch nejlepších výsledků,“ řekl v rozhovoru Nolan a dodal, „Vždy jsem s ním chtěl pracovat. Jeho Tony Stark má velké charisma. Obsadit Downeyho do role Iron Mana bylo jedním z nejdůležitějších hereckých rozhodnutí, která byla v historii filmového průmyslu učiněna. Chtěl jsem mu dát příležitost ztvárnit zase trochu jinou roli.“

Downey hledal nové výzvy

Downey podobnou příležitost sám vyhledával. Pro časopis The New York Times Magazine loni v létě přiznal, že měl obavy, aby při hraní Tonyho Starka za těch 11 let nezakrněl. Downey se v roli Starka objevil poprvé již v roce 2008 a naposledy v roce 2019, kdy jeho postavena zemřela. Jako Tony Stark se objevil celkem v devíti filmech. Herec měl přitom strach, že Stark ohrozí jeho budoucí herecké výkony. „Začnete se ptát, jestli se ten sval, který máte, nezačne smršťovat,“ řekl Downey o riziku hrát jednu postavu více jak jednu dekádu. Christopher Nolan ale podle Downeyho přišel s nabídkou, jak procvičit další hercovy „svaly“.

Přestože se to tak může jevit, Downey role Tonyho Starka nelituje, ba naopak přiznává, že coby multimiliardář a superhrdina v jednom předvedl jeden z nejlepších hereckých výkonů své kariéry. Mrzí ho jen to, že herecký výkon mnohdy zazdil komiksový žánr.

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Epická sága o Nibelunzích ožívá na prvních fotkách. Příběh inspiroval i Pána prstenů
Epická sága o Nibelunzích ožívá na prvních fotkách. Příběh inspiroval i Pána prstenů
29.02.2024 15:55:00 | Filmové novinky

Společnost Fremantle se ujala celosvětových práv nového německého seriálu Hagen, který je reimaginací milované středověké ságy o Nibelunzích. Společně s oznámením byly vypuštěny první fotografie, které slibují drsnou variaci na Hru o trůny či Vikingy.

Matáskův Polda je buldozerem sledovanosti. Nova s ČT musí zabrat s novinkami
Matáskův Polda je buldozerem sledovanosti. Nova s ČT musí zabrat s novinkami
29.02.2024 15:05:00 | Filmové novinky

Středeční večery budou očividně i v následujících týdnech patřit televizi Prima. Té se povedlo úspěšně nahradit kriminálku Na vlnách Jadranu šestou řadou seriálu Polda, v němž jako drsný vyšetřovatel řádí David Matásek. A diváky očividně baví.

Netflix láká v traileru na největší březnové hity. Několik skvělých novinek zatajil
Netflix láká v traileru na největší březnové hity. Několik skvělých novinek zatajil
29.02.2024 14:30:00 | Filmové novinky

S březnem přichází nejen ještě lepší počasí, ale také výraznější nabídka streamovacích služeb. Velmi silnou nabídku bude mít Netflix, který především v první polovině měsíce nabídne jedny ze svých nejslibnějších novinek. Máme se na co těšit!

Nejslavnější větu z Temného rytíře Christopher Nolan nenapsal a nepochopil ji
Nejslavnější větu z Temného rytíře Christopher Nolan nenapsal a nepochopil ji
28.02.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Temný rytíř stále zůstává etalonem žánru komiksových adaptací a jeho pasáže jsou neustále citovány fanoušky po celém světě. Paradoxem ovšem je, že jeho nejchválenější tvůrce Christopher Nolan moc dobře ví, že nejslavnější větu z filmového hitu nenapsal. A jak sám přiznává, dodnes ho to trochu štve.